MagMe Classics: NFT umjetnost

Sigurni smo da st već čuli za posljednji trend u art svijetu, NFT umjetnost, ali znate li točno što to znači? Naime, u posljednjih godinu dana kriptovaluta pod nazivom NFT (non-fungible token) postala je stvar o kojoj svi bruje, pričaju, trguju ili se, pak, bave njome, a samo raste u popularnosti, što je digitalnu umjetnost stavilo u fokus. Zbog virtualnih umjetničkih djela i kriptovaluta svima se pojavljajuju upitnici iznad glave, a da je riječ o stvari koju čim prije morate shvatiti kako funkcionira govori i činjeica da je slavna aukcija kuća Christie’s je početkom prošle godine prodala svoje prvo NFT umjetničko djelo – kolaž umjetnika Beeplea za 69.3 milijuna američkih dolara. Ako se Christie’s ukrcao na taj vlak, morate i vi.

Da, koliko god nevjerojatno zvučalo, umjetnička djela dostupna u digitalnom obliku, na koja jednostavno možete kliknuti “Save as…” ili ih screenshotati prodaju se za milijune američkih dolara. Ako se pitate zašto, razlog tomu je da u trenutku kad kupite digitalno umjetničko djelo dobivate i vlasništvo na njega, što u slučaju downloadiranja nije tako.

NFT omogućuje vam kupnju i prodaju prava vlasništva na unikatne djeliće digitalnog svijeta te putem blockchaina možete pratiti u čijem su vlasništvu trenutačno. NFT može biti bilo što što postoji u digitalnom svijetu kao što su crteži, GIF-ovi, stickeri, pjesme, video uratci, virtualne verzije it torbica, pa čak i članci. Isto tako, NFT može biti jedinstven, unikatno djelo, baš kao slikarsko platno koje visi u vašem domu, a može se raditi i o više kopija.

NFT je kreiran jer vam kupnjom daje pravo na umjetničko djelo, uz samo umjetničko djelo – kupnjom NFT-a dobivate unikatan certifikat vlasništva koji je spremljen u blockchainu. Primjerice, jedan je vlasnik originalne litografije iz serije “Blue Nudes” Henrija Mattisea u fizičkom obliku, iako print njegovog djela krasi mnogobrojne domove diljem svijeta. Ista je stvar primijenjiva i na digitalnu umjetnost, samo je malo teža za percipirati. Naravno, puno je lakše za osjetiti vrijednost nečega što je opipljivo, ali to ne oduzima činjenicu da uživate jednako pravo vlasništva nad digitalnim umjetničkim djelom.

NFT omogućava onima koji se bave isključivo digitalnom vrstom umjetnosti, koja ne može pronaći svoje tržište u istom svijetu kao i ulja na platnu ili skulpture, da prodaju i zarađuju na svojim djelima. Osim toga, svako digitalno djelo koje promijeni ruke, odnosno prvotni kupac proda nekom drugom i tako dalje, umjetniku će ponovno zaraditi – tako djelu raste vrijednost, a umjetnik od toga profitira, i to ne samo na ugledu.

Kao kupcu digitalna umjetnost može biti zanimljiva sa strane otkrivanja novih, zasad nepoznatih umjetnika, koji pokazaju potencijal te će možda u nekom trenutku njihova djela vrijediti puno više nego danas. S vlasništvom dolazi i pravo na uporabu, kao i činjenica da ste poduprijeli rad nezavisnih umjetnika. U strogo tehničkom smislu svaki NFT je unikatan, međutim s obzirom na to da je ipak riječ o digitalnom umjetničkom djelu, može i djelo koje je dostupno u više primjeraka. Pitate se zašto biste onda izdvojili tisuće američkih dolara za nešto što ima i netko drugi – odgovor se krije u činjenici da možete graditi svoju digitalnu art kolekciju te postati istinski kolekcionar koji u svojem vlasništvu ima na desetke, pa i više vrijednih djela.

Bilo što što je u digitalnom obliku može se kupiti kao NFT, dakle nema granica u tome što se smatra digitalnim umjetničkim djelom pa tako ni granica u tome što možete kupovati ili prodavati. Primjerice, bivši vlasnik Twittera Jack Dorsey je ponudio jedan svoj tweet, odnosno prvi tweet u povijesti platforme koju je osnovao za kupnju, a taj NFT u konačnici je prodan za nešto manje od tri milijuna dolara putem stranice Valuables. Umjetnica Grimes objavila je seriju svojih digitalnih djela na stranici Nifty Gateway od kojih su samo neka unikatna te na njoj zaradila oko šest milijuna dolara, video slam dunka košarkaša LeBrona Jamesa prodan je za više od 200 tisuća doalra, GIF “Nyan Cat” star više od desetljeća prodan je nedavno za 600 tisuća dolara, a djela iz kolekcije “Bored Ape Yacht Club” predmet su žudnje mnogih.

Umjetnici, glazbenici i kolekcionari troše i zarađuju milijune na NFT-ovima putem brojnih platformi, a među njima je The Weeknd koji je svoja djela ponudio na stranici Nifty Gateway. Osim putem dvije ranije navedene platforme NFT-ove možete kupiti i na stranicama OpenSea, Rarible i mnogim drugima.

Kreirana je i čitava kolekcija Hermès Birkin torbica pod nazivom Meta Birkins – 100 unikatnih modela napravljenih od krzna dostupno za kupnju putem platforme Discord, pa možete postati ponosni vlasnik “birkinice”, jedne od najtraženijih torbi na svijetu (francuska kuća Hermès se, naravno, pobunila protiv umjetnika Mason Rothschilda te je u tijeku sudski spor). NFT umjetnost je iz virtualnog svijeta donijela je sa sobom i brojne sporove koji se odvijaju u fizičkim sudnicama, a kompanije i kreatori pokušavaju navigirati nestabilnim tržištem koji povlači pitanje intelektualnog vlasništva u uporabi novih tehnologija. No, ovakvi slučajevi pomažu i u razumijevanju NFT umjetnosti što će doprinijeti njezinoj raširenosti.

Već je sada jasno da će ovaj fenomen uskoro postati mainstream, da tržište buja iz dana u dan, da je njegova privlačnost neosporna, no hoće li dugo uspjeti održati popularnost, pitanje je na koje ćemo odgovor tek saznati.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Naslovna fotografija: Instagram (@masonrothschild)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0