Jesensko čišćenje garderobe – što ostaviti, a čega se riješiti?

Dolazak nove sezone najbolje je razdoblje za čišćenje ormara. Zašto? Pa zato što prilikom spremanja ljetnih i izvlačenja jesenskih, odnosno zimskih komada, imate priliku odlučiti i što vam više ne treba ili ne nosite te isto to donirati, pokloniti prijateljicama ili prodati putem neke re-sale platforme.

Kako biste se što lakše odlučiti što ostaviti, a čega se riješiti, najbolje je da se dok spremate određeni komad u garderobu pokušate prisjetiti kad ste ga zadnji put odjenuli. Ako je odgovor prije više od godinu dana, velike su šanse da taj model ni ove sezone neće završiti na vama. Dakle, upravo je to pravi kandidat za rješavanje. Međutim, ovo pravilo ne vrijedi strogo kad su u pitanju klasici. Kožnata jakna, sako s naglašenim ramenima ili oversized baloner vječni su jesenski komadi koje uz neke stilističke zahvate – umjesto remena na baloneru možete zavezati svilenu maramu, dok od sakoa možete napraviti moderan komad uz pomoć širokog remena – možete nositi iznova godinama.

Upravo su vječni klasici, odnosno esencijalni komadi ono što bi se trebalo nalaziti u vašoj garderobi, a zbog kojih nećete imati potrebu non stop kupovati novu odjeću. Ove godine, zbog drugih su okolnosti kupci prisiljeni smanjiti kupovinu što je također odličan motiv da napokon odredite što vam u ormaru nedostaje, a čega imate previše.

Neka istraživanja pokazuju kako, zbog pandemije, gotovo 80 posto kupaca planira smanjiti svoj budžet za kupovinu odjeće, a to znači da je pravo vrijeme za otkrivanje koji komadi iz ormara su “heroji” – oni koje možete nositi u pregršt različitih prilika, pa i sezona, a koji su oni čije je vrijeme prošlo. Iako je najbitnije upravo to, proučiti gdje su vam “rupe” u ormaru, ipak se ove godine pojavio i nekoliko trendova koji vam mogu pomoći u kreiranju idealne jesensko-zimske garderobe. Kako sad trendovi, možda ste pomislili? Pa zato što su ovogodišnji trendovi zaista nesvakidašnji i trend je upravo dugovječna garderoba prepuna minimalističkih, nosivih i udobnih komada u kojim želimo provesti cijelu jesen i zimu.

Na vrhu liste svakako je kvalitetan outerwear – ako nemate dobar kaput ili baloner, sad je vrijeme za kupnju nekog casual kaputapomalo predimenzioniranog kroja, koji će biti nosiv u dnevnim prilikama (jer budimo realni, u večernje izlaske uskoro nećemo), koji je neutralne nijanse kako bi se uklopio s ostalim stvarima u garderobi i ispod kojeg stanu svi ostali slojevi koje nosimo, a da se ne izgubi osjećaj udobnosti. Ako vam pak nedostaje kožnata jakna, timing je idealna. Koža je jedan od najpopularnijih komada trenutačno, a umjesto jakne možete se odlučiti i za kožnati sako ili baloner. Još je bolja situacija ako takav komad pronađete u maminom ili bakinom ormaru – takav vječni komad vrijediti preseliti u svoju garderobu (ako nađete i kakvu suknju, nju također uzmite).

Upotpuniti svoj ormar svevremenskim komadima koje ćete iznova nositi zapravo znači smanjenje broja komada koje kupujete jer ćete uz esencijalne modele iz vaše capsule garderobe uvijek imati nešto za odjenuti i nećete imati potrebu za kupovinom. U komade koje definitivno ostaju u ormaru ubrajaju se haljine opuštenog kroja, pa čak i one slip, čizme u vojničkom stilu te mekano pletivo u koje se možete omotati (pa čak i pletene haljine). Ako ste zaključili da vam nešto od ovoga nedostaje, prilikom potrage stavite naglasak na neutralne, odnosno zemljane tonove te dugovječne materijale kao što su svila, koža i kašmir.

Čega se treba riješiti – ormar pročistite od uzoraka, osim ako nije riječ o onima u neutralnim nijansama koji se mogu “ponašati” kao jednobojni. Isto tako, to ne vrijedi za karirani print, takvi komadi nikad ne izlaze iz mode. Preporučujemo također izbacivanje mikro torbica, a zadržavanje hobo bag modela u koje vam stane baš sve, pa i stvari bez kojih više ne izlazimo iz kuće, a to su zaštitna maskica i dezinficijens.

Najviše mjesta ćete dobiti ako pročistite kategoriju “konkretnijih” komada – realno, nije vam potrebno nekoliko kožnatih jakni ili dugačkih kaputa, odlučite se za one koje najčešće nositi (uvijek postoji takav jedan komad). Sličan princip možete primijeniti i na sve “dupliće” koji se kriju u vašem ormaru – bluze s pufastim rukavima genijalan su komad za nabaciti na traperice, ali koliko ih istih imate? Podržavamo zadržavanje sakoa, pogotovo u kariranom printu, ali jesu li vam zaista potrebna dva toliko slična da samo vi primjećujete da ne nosite jedno te isti? Priznajte, koliko pari crnih čizama imate?

Sve u svemu, prilikom zamjene ljetnih i jesenskih komada, prije nešto što ih samo utrpate u police svog ormara zapitajte se kada ste ih zadnji put odjenuli, imate li već nešto slično u ormaru i kako se taj komad uklapa u ostatak garderobe. Identificirajte rupe i popunite ih novim ili vintage komadima i fokusirajte se na svevremenske komade te stvaranje capsule garderobe. Pred nama je sezona puna izazova, nemojte dopustiti da jedan od tih bude i problem s odijevanjem!

Fotografije: @bashparis, @musierparis, @collagevintage2, @newbottega, @in.thecity, @pollyhey

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0