Je li briga o sebi trend ili prijeka potreba?

Vrijeme koje izdvojimo za sebe, uvijek je dobra ideja. No, ona prava, iskonska briga o samome sebi, ne znači “utapanje” u kadi s mirisnim mjehurićima i dva sloja maske od toskanske gline na licu. Da nas ne shvatite krivo, volimo i jedno i drugo, ali brinuti o sebi znači raditi na sebi iznutra. To je, nažalost, vrlo rijetko lagan zadatak. Staviti sebe na prvo mjesto znači zagrebati duboko u sve slojeve naše osobnosti, bića i djelovanja te se suočiti s jedinom osobom kojoj odgovaramo  – samim sobom.
Self-care, pojam kojeg u posljednje vrijeme svugdje susrećemo, znači biti blag prema sebi te znati odstupiti od stvari koje nas umaraju i crpe energiju. Briga o sebi je praksa zaštite vlastite dobrobiti i sreće, posebno za vrijeme stresa. Riječ je o poduzimanju akcija za uravnoteženje tjelesnog i emocionalnog zdravlja znajući svoje granice i ne prelazeći ih.
Samo neke od prednosti brige o sebi pročitajte u nastavku.
Bolja produktivnost –  kada naučite kako reći “ne” stvarima koje vas umaraju i počnete stvarati vrijeme za stvari koje su važnije, kao i za sebe, vaši ciljevi su u oštrije fokusu te je lakše koncentrirati se na ono što radite.
Bolje psihičko i fizičko zdravlje – manje stresa i bolji imunosni sustav mogu vam pomoći da se osjećate fizički sposobnijima i snažnijima iznutra i izvana.
Bolje samopoštovanje – kada redovito pronalazite vrijeme koje se odnosi samo na to da budete dobri prema sebi i ispunjavate vlastite potrebe, šaljete pozitivnu poruku svojoj podsvijesti.
Bolja samospoznaja – vježbanje brige o sebi zahtijeva razmišljanje o tome što zaista volite raditi, što ponekad može potaknuti promjenu u karijeri ili otkrivanju novih hobija.
Mogućnost većeg davanja – briga o sebi daje vam dodatnu energiju koju onda možete biti u mogućnosti dati drugima. Ne možete do kraja davati, ako vaše baterije nisu napunjene.
Naravno, tu je i nekoliko teških stavki na koje možemo naići prilikom procesa brige o sebi.
  • Kada nam je self-care prioritet, postoji mogućnost da ćemo razočarati neke ljude oko sebe.
  • Briga o sebi često znači napraviti ono što nam se ne da raditi, kako bismo u budućnosti profitirati.
  • Granice koje odlučimo postaviti mogu uplašiti neke oko nas, ali to je u redu – možda je vrijeme da ih pustimo.
  • Briga za drugoga ne znači zanemarivanje sebe. Nikome nismo dužni svoje vrijeme ili emocionalnu pomoć, pogotovo kada svoje potrebe trebamo staviti na prvo mjesto.
  •  Zapostaviti sebe kako bi brinuli o nekome može izgledati kao čin ljubavi, ali ako se osjećamo prazni iznutra, samo dolazimo do gorčine.
  • Briga o sebi zahtjeva razdvajanje od loših odnosa, veza, navika i izbora koji su nam poznati i bliski, ali više nisu dobri za nas.
  • Self-care znači biti iskren prema sebi, čak i kada je to najteže priznati.
  • Brinuti o sebi je najteže upravo onda kada to trebamo najviše.

Brigu o sebi apsolutno treba provoditi, no često se čini da je vrlo tanka granica između sebičnosti i brige o sebi. Kada nas netko pozove vani, a nama se zapravo ne ide te poziv odbijemo pod nekom izlikom – je li onda riječ o tome da pazimo na sebe i slušamo svoje potrebe ili smo sebični jer nam se jednostavno ne da ići?
Iako se briga o sebi čini kao još jedna u nizu pomodnih tema modernog doba, vrijeme i tempo u kojima djelujemo i živimo znatno se razlikuje od onoga prošlih generacija. Očekivanja koja si postavljamo kao realna često su daleko od toga, a od brojnih obaveza, posla, društvenog života i svih aktivnosti kojima si preopteretimo dan, lako dolazi do zasićenja.
Postoji li onda uopće previše brige o sebi ili živimo li u kulturi u kojoj samo sebe stavljamo kao prioritet?
Postići dobar balans i imati vrijeme za svoje misli i istinski odgovor na pitanje što zaista želimo, što trebamo i kako se osjećamo postiže se s vremenom te je vrlo individualno. Ne postoji brzo rješenje već kontinuirani rad na sebi, a najteže je uvijek započeti. Ova godina nas je naučila da je najvažnije zdravlje i wellbeing, pa je možda “od ponedjeljka” najbolje vrijeme za započinjanje s brigom o sebi. Samo hrabro!
Fotografije: @nycbambi
Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0