@mabel.chee

Japanska jutarnja rutina – trominutna tjelovježba kojoj mogu zahvaliti svoju izvrsnu formu!

Japanci ne idu u teretanu, a ostaju u odličnoj formi uz male rutine. Japan ima najveći prosječni životni vijek na svijetu, s čak 84,62 godine, ali manje od tri posto ljudi ima članstvo u teretani. Kako onda Japanci ostaju u formi i tako dobro stare?

Njihove prehrambene navike svakako pomažu, japanska prehrana sastoji se od ribe, hrane biljnog podrijetla i minimalnog unosa šećera. Tradicionalna kuhinja, poznata kao washoku, daje prednost lokalnim namirnicama, dok koncept hara hachi bun me (jedite do 80 posto sitosti) zagovara kontrolu porcija.

Japanci veliki fokus stavljaju na hodanje, u prosjeku prohodaju 6500 koraka dnevno. Hodaju kada god imaju priliku za to, na posao, u trgovinu, na večeru. Ako trebaju otići negdje daleko, koriste pouzdani (i brzi) javni prijevoz. No, iznimno važan dio japanske tjelovježbe je prakticiranje rajio taisōa od strane stanovništva, poznatog kao radio taisō ili radio tjelovježba.

Što je radio taisō?

Radio taisō je set vježbi koji se prakticira u Japanu preko 100 godina, a i danas, više od 25 milijuna Japanaca još uvijek prakticira radio taisō dvaput tjedno. To je zapravo niz vježbi zagrijavanja koje se ponavljaju.

 

Kao što ime sugerira, radio taisō emitira se putem radija, uz pratnju klasične glazbe (uvijek ista pjesma) i niz jednostavnih uputa i odbrojavanja.

Ovu vježbu prakticiraju Japanci svih dobnih skupina, a djeca koriste radio taisō kao način da se opuste prije nastave i sportskih događaja. Tradicija vrijedi i za odrasle, korporativni zaposlenici i umirovljenici podjednako dodaju “radio teretanu” u svoju jutarnju rutinu. Japanska radiodifuzna korporacija (NHK) reproducira sekvencu svakog jutra u 6:30, iako je lako dostupna na YouTubeu.

Tri minute okretanja i istezanja nisu beznačajne. Radio taisō donosi sa sobom brojne benefite i jednostavan je za izvođenje. Može se izvoditi bez obzira na dob, a traje samo tri minute.

Nije potrebna nikakva oprema, izvodi se stojeći, a može se raditi bilo gdje, sve što trebate je mali prostor. Može se raditi samostalno ili s velikom grupom, sve u svemu to je sjajan način za početak dana koji promiče fizičko kretanje, a zabava je zagarantirana!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0