Insajderski vodič po Veneciji: Lucia Jerič otkriva manje poznate lokacije koje morate vidjeti

Kada pomislimo na Veneciju, prvo se sjetimo gondola, kanala i Piazze San Marco (jedinog trga u gradu). Ali Venecija je puno više. Kao i u svakome gradu, postoje dva načina za posjetiti Veneciju, onaj turistički, ubrzani i gužvoviviti te onaj “lokalni”. Ovdje je to dodatno izraženo zbog veličine grada te načina gradnje, ulice su poput labirinta i ne može se tako lako kao u drugim metropolama, skrenuti u drugu ulicu te uspješno zaobići more turista koji hodaju ispred vas, ovdje treba strpljenja za prolaz kroz određene dijelove grada jer u suprotnom riskirate završiti u slijepoj ulici odnosno u prolazu koji vodi na kanal.

Zapravo sve navedeno čini idealnu kombinaciju otkrivanja pravog duha grada – usputno obilaženje poznatih atrakcija, pronalaženje autohtonih venecijanskih mjesta te tu i tamo (a i malo češće) lutanje po sporednim kalama.

Foto: Cantine del vino già Schiavi

Osim San Marca, Rialta i Grand Canala koji su neizostavni dio obilaska, vjerujem da se kao i u Rimu, ali i u svakom drugom talijanskom gradu, prvenstveno zbog očaravajuće estetike, treba iskoristiti svaka prilika za ulazak u pojedine palazze, vrtove i crkve. Pa tako ulaskom u Gallerie dell’Accademia i Scuolu Grande di San Rocco možete otkriti veličanstvene prizore umjetnosti i arhitekture. U nastavku donosim pet preporuka manje poznatih venecijanskih lokacija koje zaista vrijedi vidjeti.

Schiavi okus autohtonog venecijanskog mjesta (Il sapore del vero locale veneziano)

Foto: Cantine del vino già Schiavi

U blizini Accademije na Fondamenta Nani, odmah pored mostića S. Trovaso, nalazi se Enoteca/Cantina Schiavi, jedno od omiljenih okupljaljišta Venecijanaca svih generacija. Vinoteka u kojoj možete popiti dobra vina, probati razne vrste cicchetta ( slavni venecijanski ”kanapei”), ali ne možete očekivati udobnost sjedenja, umjesto toga ćete stati uz bačvu okruženi policama punih raznih butelja u unutrašnjosti lokala, ili iznijeti vani te se nasloniti na zidić uz kanal uživajući u doživljaju. Na licu mjesta mogu se kupiti razne vrste talijanskih vina, likera, rakija i viskija.

Fondaco dei Tedeschi Terrazza Rooftop

Foto: Viaggia di più

Najljepši pogled na grad može se doživjeti na krovnoj terasi robne kuće Fondaco dei Tedeschi koja se nalazi odmah pored prepoznatljivog mosta Rialto. Fondaco dei Tedeschi povijesni je palazzo koji je predstavljao sjedište gradskih njemačkih trgovaca, a danas je luksuzna robna galerija. Za posjet terase, koji traje 15 minuta, potrebna je prethodna rezervacija, a na sunčane dane možete vidjeti nezaboravne vizure. Na one manje sunčane zasigurno ćete uživati i u unutrašnjem prostoru Fondaca dei Tedeschi (čitaj: dućanima). Za one manje željne shoppinga, u blizini se nalazi jedan od najboljih sladoleda u Veneciji – Gelateria Suso.

Via Garibaldi

Foto: Ape Time

U neposrednoj blizini Arsenala i Giardina della Biennale gdje se ove godine, do 21. studenog, održava Biennale Arhitekture pod zanimljivim nazivom “How will we live together?”, nalazi se najpoznatija ulica najvećeg i jedinog kvarta koji ne gleda na Grand Canal, Castello – Via Garibaldi. Jedna od rijetkih “ravnih” i širokih ulica, puna je barova i restorana te ima nekoliko manjih galerija i ateljea u koje možete proviriti kroz izlog. Svaki lokalac poslat će vas u restoran Nevodi gdje se jede tradicionalna venecijanska kuhinja, mnogi će pretpostaviti da je venecijanska kuhinja ista kao i tipična talijanska, međutim sličnija je našooj dalmatinskoj, pretežno riblja i u svakom (čak i turističkom restoranu) pojest ćete ribu dobre kvalitete.

Foto: Trip Advisor

Prije večere, nedaleko od restorana, možete popiti čašu vina u Caffè La Serra, staklenom paviljonu koji je ujedno i cvjećarna te dnevni bar s velikim vrtom koji podsjeća na Beč ili Pariz. A nakon večere možete birati u kojem ćete od mnogih barova na Via Garibaldi nastaviti uživati u dobrom kućnom vinu.

Cannaregio

Foto: Viaggi Low Cost

Omiljeni kvart svih Venecijanaca, najživahniji, prepun dobrih restorana, nalazi se na tri paralelna kanala te kao i Via Garibaldi, ali ovaj put direktno na jednom od kanala – na Fondamenti Misercordia, možete naći poveći broj osteria i barova poredanih jedni do drugih, svaki stol je zauzet ili rezerviran, stoga je preporuka rezervirati restorane koje želite posjetiti. Jedno od rijetkih mjesta s inovativnijom ponudom te izrazito simpatičnom uslugom jest Osteria del Rioba.

Na putu iz grada prema Cannaregiju, odmah pored mosta Rialto nalazi se Pescheria, odnosno ribarnica. Obzirom da se kulinarska tradicija grada prirodno temelji na ribi, ovo područje je prepuno trgovina i štandova gdje sve odiše pravom talijanskom atmosferom. Riblja tržnica je tradicija koja traje stoljećima. Kad je vruće i prži sunce, idealno je mjesto za uživanje u čaši vina. Tko je gledao film “The Tourist” s Angelinom Jolie i Johnny Deppom odmah će se sjetiti otkuda im je poznato ovo mjesto.

Peggy Guggenheim Collection

Foto: Peggy Guggenheim Collection

I na kraju se opet vraćamo u muzej – Peggy Guggenheim Collection, prestižnu zbirku posvećenu europskoj i američkoj umjetnosti prve polovice 1900-ih i najdraže mjesto mnogim zaljubljenicima u umjetnost. U ovom intimnom muzeju, nekadašnjem domu poznate kolekcionarke Peggy Guggenheim, nećakinje (poznatijeg) Solomun R. Guggenheima (čije ime nosi najpoznatiji i najstariji od 3, “krovni” njujorški Guggenheim muzej), možete uživati u remek djelima najvažnijih umjetnika apstrakcije, kubizma i surealizma koji danas oblikuju jedan od najboljih muzeja moderne umjetnosti.

Slijedeći svoj moto “kupi sliku na dan”, Peggy je postavlila temelje za ono što je danas poznato kao zbirka Peggy Guggenheim: kolekcija dragocjenih djela Magrittea, Pollocka, Picassa, Ernsta, Dalía i mnogih drugih poznatih umjetnika.

Foto: Peggy Guggenheim Collection

Sami muzej nalazi se u Palazzo Venier dei Leoni i hodajući kroz prostor možete naslutiti koja je sala predstavljala određenu sobu u Peggyino doba. Mnogima je muzej najdraže mjesto upravo zbog svog kuriranog vrta skulptura Giacomettija, Anish Kapoora, Mirka Basaldelle, Caldera i mnogih drugih; te svoje terase s pogledom na Grand Canal i Ca’ Corner, impozantnu renesansnu palaču.

Nakon obilaska muzeja možete se prošetati do Punta della Dogane pogledati zalazak sunca, a zatim se ukrcati u gondolu i prijeći kanal prema San Marcu te uživati u Aperolu.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Peggy Guggenheim Collection, Trip Advisor, Viaggi Low Cost, Viaggia di piu, Ape Time, Cantine del vino già Schiavi

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0