Friluftsliv je novi koncept življenja koji bi mogao zamijeniti hygge

Skandinavci su poznati po stvaranju trendova vezanih uz življenje i stil života. Zadnjih smo godina svi čuli za hygge, danski životni stil fokusiran na udobnost, umjetnost stvaranja intime i duševne ugode te sposobnost uživanja u svemu što djeluje umirujuće.

Ove godine, s obzirom na činjenicu da smo većinu godine proveli zatvoreni, uz sve veću potrebu ljudi za otvorenim prostorima i izlaskom iz kuće, sve je popularniji norveški koncept življenja – friluftsliv. Friluftsliv se čita kao free-loofts-liv što u prijevoduznači slobodan život na zraku.

@utenattdilla

Ideja iza samog termina je boravak na svježem zraku, u jedinstvu s prirodom, bez obzira na vremenske prilike. Dokazano je da provođenje nekoliko sati tjednom na zraku, u prirodi, može pozitivno utjecati na mentalno zdravlje i smanjiti razinu stresa, što je ove godine svima potrebno. Upravo zato je ovaj koncept u kratkom periodu pridobio velik broj pobornika, a čak i ako niste fan provođenja vremena vani po svim vremenskim uvjetima, a hygge vam je zvučao dobro, u nekoliko koraka možete postići svoj friluftsliv.

  1. POTRAŽITE LJEPOTU

Poanta friluftsliva je osjetiti jedinstvo s prirodom, a to možemo započeti i u prostoru u kojem se nalazimo. Obratite pozornost na boje, mirise, biljke, zvuk ptica ili nekog kukca. Uživajte u spoznaji da je priroda svugdje oko nas.

@utenattdilla

  1. UREDITE SVOJ VANJSKI PROSTOR

Hygge i friluftsliv se odlično nadopunjuju ako svoj vanjski prostor, balkon ili terasu, učinite udobnim. Udobne dekice, veliki jastuci i svijeće mogu učiniti vanjski prostor udobnim poput unutrašnjosti, a zahvaljujući tome više boravimo vani.

  1. SLOJEVITO SE ODJENITE

Kako bi uopće bilo udobno boraviti na svježem zraku i u prirodi, potrebno se dobro odjenuti. Najzahvalnije je slojevito odijevanje upravo zbog mogućnosti prilagodbe uvjetima i promjeni vremena.

  1. SPAKIRAJTE HRANU

Kako bi uživali u boravku vani u zimskim mjesecima, potrebno je ponijeti termosicu s toplim čajem i kaloričnu hranu koja će nas pomoći zagrijati. Možete naložiti vatru i pripremiti hranu ili ponijeti već gotove obroke.

@gdzies_na_dziko

  1. KRENITE U LOV

Ako imate, znate ili volite malu djecu, onda znate koliko zabavno može biti igrati se. Pozovite ekipu, stavite razna iznenađenja skrivena po vrtu ili terasi i uživajte u igri lova kao u djetinjstvu.

  1. DOGOVORITE  IGRE NA ZRAKU

Zabava s prijateljima zimi ne mora biti samo kava u zatvorenom, to može biti igranje badmintona, grudanje, biciklistička utrka… Družite se u šetnjama, planinarenjima, na zajedničkom trčanju nasipom –  bitno da je vani!

@norge_denmark

  1. ISPROBAJTE NEŠTO NOVO

Sada je pravi trenutak da otkrijete koja vam je najdraža vanjska aktivnost, a to najbolje možete ako ih probate što više. Isprobajte slikanje na otvorenom, brzo hodanje, kampiranje u prirodi, ili bilo što što vas imalo zanima, a da se događa izvan stana ili kuće u kojoj živite.

Fotografije: Instagram, @idambt

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0