Donosimo sve o veličanstvenom hotelu koji je i službeno proglašen najboljim na svijetu!

Neodoljivost talijanskog šarma nešto je čemu zavidimo i u čemu želimo uživati pa ne čudi da je baš zbog toga Italija slovi kao jedna od najpopularnijih europskih destinacija za odmor. Iako su talijanski otoci ili magična Toskana prvi izbor većini kad je u pitanju putovanje u tu zemlju, mnogo je onih koji za uživanje odabiru sjever zemlje i odlučuju se za destinacije prožete mirom i luksuzom. Jedna od takvih je zasigurno obala jezera Como, koju odnedavno krasi hotel proglašen najboljim na svijetu – Passalacqua.

@nicoleo___

Meraviglioso at Passalacqua Lake Como . . . . #italia #italy #lakecomo #traveltiktok #italytravel #italytraveltips #travelitaly #visititaly #travelitalia #travellife #europetrip #europtravel #italyaesthetic #thingstodoinitaly #beautifuldestinations #mediterranean #mediterranean

♬ Meraviglioso – Domenico Modugno

Smješten u vili iz 18. stoljeća, koja je bila nekadašnji dom skladatelja Vincenza Bellinija, hotel Passalacqua je ideja obitelji De Santis, koja stoji i iza Grand Hotela Tremezzo, luksuznog hotela s 5 zvijezdica s kojeg puca predivan pogled na jezero Como. Nedaleko od njega, obitelj De Santis stvorila je ovu oazu smještenu unutar spektakularnih terasastih vrtova, a u samo 24 sobe ovaj boutique hotel prikazuje najbolje od talijanskog umijeća barokne elegancije. U rujnu ove godine, prestižna svjetska organizacija “50 Best Hotels” proglasila ga je najboljim svjetskim hotelom za 2023. godinu.

Imanje se nalazi u Moltrasiju, talijanskoj općini na južnoj obali jezera, nedaleko od gradića Como. Boutique hotel prostire se na tri zgrade – ona glavna, impozantna Villa krije 12 soba raskošnih soba i apartmana oko koje se nalaze vrtovi, Palazz krije osam soba u srcu imanja, smještenih iza glavne vile za one koji traže privatnost, dok je Casa al Lago s četiri apartmana, smještena tik uz obalu jezera i s pogledom na njega čini idealno mjesto za savršen odmor.

Palazz
Villa
Casa al Lago

Spektakularno imanje obitelj De Santis kupila je 2018. godine i prepoznala da ono ne bi trebalo ostati tek privatan posjed već bi ga trebalo transformirati u luksuzno turističko odredište čija filozofija ne nalikuje brojnim drugim hotelima. Cilj je bio stvoriti mjesto maksimalnog luksuza, ali i mira

Imali smo na umu ideju o vraćanju villeggiature, svojevrsnog stila odmora u kojem je sve puno sporije i u kojem gosti cjelodnevno uživaju svim sadržajima naše vile, objasnila je Valentina de Santis za američki Vogue.

Jasno je za pretpostaviti kako iza ovoga imanja stoji bogata povijest. Naime, vila se nalazi na zemljištu koje je nekad bilo u vlasništvu pape Inocenta IX. Početkom 1800-ih godina grof Andrea Lucini Passalacqua, prema kojem boutique hotel nosi ime, sagradio je prostranu vilu s interijerima slavnog švicarskog dizajnera Giocanda Albertollija. Tad je imanje bilo poznato kao jedan od najvećih posjeda u regiji.

Kad je vila postala vlasništvo skladatelja Bellinija, on je 1829. godine, u glazbenoj sobi, skladao dvije svoje poznate opere – Normu i La Sonnambulu, što dodatno doprinosti povijesnoj vrijednosti ovog mjesta. Između ostalog, u ovoj su vili odsjeli i Napoleon te Winston Churchill. Do 2018. godine bila je u vlasništvu Amerikanca koji su ga iznajmljivali na tjednoj bazi i kasnije prodali obitelji koji je stvorila ovu boutique oazu.

Apartman Bellini

Unutrašnjost boutique hotela odiše stilom neoklasicizma i kombiniran je s modernim detaljima soba – iznimno visoki stropovi  obloženi su originalnim freskama i stropnim rezbarijama koje su ukrašene pozlaćenim zrcalima i portretima iz 19. stoljeća. Sobama dominiraju lakirani antikni stolovi, rasvjeta Il Bronzetto i murano stakleni lusteri Barovier & Toso . Hotel je opremljen najboljih dodacima koji odmor u ovoj oazi čine još ugodnijim – sve sobe opremljene su Dysonovim sušilima i uređajima za kosu pa je i time stvorena savršena fuzija između modernog štiha i klasične raskoši hotela. Cijeli projekt ujedno je i posveta talijanskom umijeću: zavjese su izrađene od tafta iz Coma, a pozlaćena ogledala dolaze iz venecijanske obiteljske kompanije Barbini. Kauči i stolci presvučeni su tekstilom brenda Rubelli, dok su podovi spavaćih soba obloženi tradicionalnim pločicama Cotto Lombardo. Ukratko, ideja je kroz cijeli Passalacqua projekt prožeti “vivere Italiano” stil.

Eksterijer se proteže na sedam hektara savršeno održavanih terasastih vrtova s maslinicima, mimozama, ružama i magnolijama koji vode do terase uz bazen s prugastim suncobranima iza čijeg izgleda stoji dizajner JJ Martin, a koji daju pomalo retro i nonšalantnu vibru ovom impozantnom hotelu. Do spa dijela dolazi se putem tajnog tunela koji su nekad koristile sluge kao prolaz. Da je luksuz na najvišoj razini govori i činjenica da gosti mogu uživati i u vožnji drvenim brodom talijanske izrade “Didi” koji je presvučen tkaninama Loro Piana, dok zaposlenici hotela nose uniforme koje je dizajnirao kultni talijanski brend Giuliva Heritage.

Uz predivan interijer i eksterijer te ljepote prirode na obali jezera Como, u hotelu se gostima pružaju i brojne aktivnosti zbog kojih što više vremena žele provoditi na imanju kao što su tečajevi aranžiranja cvijeća i radionice izrade sladoleda. Ovaj dragulj na jezeru Como, ne valja propustiti otkriti prilikom putovanja na jezero Como i, barem nakratko, uroniti u raskoš besprijekorne fuzije neoklasicizma i suvremenosti.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram, Pinterest, Passalacqua

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0