Condé Nast Traveller otkrio top 10 destinacija za putovanje po Europi 2021. godine

Ono što je Michelin vodič u svijetu gastronomije, to je Condé Nast Traveller kad su u pitanju putovanja! U tom su mediju okupljeni stručnjaci kojima vjerujemo pa kada otkriju top 10 destinacija za putovanje po Europi 2021. godine, pozorno slušamo. Prije nekoliko dana pisali smo trendovima u svijetu putovanja za ovu godinu, a lista lokacija koje su eksperti iz Condé Nast Travellera odredili kao najpoželjnije prati te trendove. Teško je donositi bilo kakve predikcije što će se zaista naći među top destinacijama za putovanje po Europi 2021. godine, ali čini se kako ćemo putovati na otoke, i to one prepune šuma, posjećivati obalne i lučke gradiće te regije diljem kontinenta koje stavljaju naglasak na održivost.

Već smo prošle godine postali puno kreativniji kad je godišnji odmor u pitanju, birali smo destinacije koje se nalaze u našoj zemlji ili susjednim državama, putovali smo automobilom i vlakom, a radost posjećivanja novih mjesta očekuje nas u 2021. godini. Iako postoje brojne atrakcije na svijetu koje želimo vidjeti, ne bi bilo loše najprije istražiti i svaki kutak Europe, kada su nas prilike već primorale na to. Evo koje se destinacije nalaze na listi top 10 za putovanje po Europi 2021. godine.

Azori, Portugal

Ako ste u potrazi za zadivljujućom prirodom, pravo mjesto za vas su Azori, kojima tepaju da su europski Havaji. Geološki iznimno zanimljiva lokacija zbog klifova i gustih šuma, prepuna je kratera vulkana i izvora vruće vode te je jedno od omiljenih destinacija surfera. Naglasak je na sustainable turizmu, a portugalsko otočje smješteno u sjevernom Atlantiku, idealno je i za one koji jednostavno žele uživati u prirodi. Otoci Faial, Pico i São Jorge su najpopularniji, a središte akcije je Sao Miguel.

Dubrovnik, Hrvatska

Magični Dubrovnik  je grad u Hrvatskoj koji je najviše propatio zbog otkazivanja letova, a pogotovo putovanja kruzerima, u 2020. godini. Možda je baš zbog toga što ovog ljeta nije bilo karakterističnih gužva, a velike su šanse da ih neće biti i u 2021. godini, završio na listi najpopularnijih destinacija utjecajnog travel medija. Osim što sam grad ima pregršt povijesti u kojoj se može uživati, kao i prekrasne prirode, okružen je i otocima Koločepom, Lopudom i Šipanom koje zaista vrijedi posjetiti.

Regija Skåne, Švedska

Ako ste raspoloženi za istraživanje nerazvikanih područja, južni dio Švedske je lokacija koju biste trebali posjetiti. Pitoreskni obalni gradići, kućice izrađene od dasaka, vinarije, plodonosni seoski krajevi – sve to čini dio šarma ove regije. Središte regije je grad Malmö, prepun je mladog stanovništva, glavni oblik transporta je bicikl, prošaran je kanalima te se ističe renesansnim starim dijelom grada, a vrijedi posjetiti i obalne gradove Mölle i Båstad.

Regija Salento, Italija

Na dnu “pete” nalazi se talijanska regija koja se može pohvaliti obalom kao koja nalikuje Karibima, ali obiluje i klifovima, baroknim gradovima kao što je Lecce, ikoničnim svjetionikom u Santa Maria di Leuca te lučkim gradom Brindisi. Ovaj dio Italije poznat je i po kuhinji u kojoj se ne koriste skupe namirnice, ali koja pripada u comfort food kategoriju. U regiji se nalaze i brojne masserije u kojima možete odsjesti i uživati u idiličnom seoskom životu.

Timișoara, Rumunjska

Gradu smještenom u zapadnoj Rumunjskoj često tepaju “mali Beč” jer ga krase secesijske zgrade iz doba Habsburgovaca te cirkularni centar grada. Iako nije rafiniran poput Beča, svakako je vrijedan city break posjete, daleko je od karakteristične tourist trap destinacije, a jednako je zanimljiv te je pritom prvo mjesto u Europi koje je imalo električnu uličnu rasvjetu. Grad odiše kulturom, upravo je zato i proglašen Europskom prijestolnicom kulture za 2021. godinu.

Chania, Kreta, Grčka

U šarmantnom gradu na jednom od najljepših grčkih otoka s bogatom poviješću vidljiv je utjecaj otomanske kulture, a ono što privlači najviše turista u uske popločane ulice na sjeverozapadu otoka Krete je – hrana. Od jednostavnih zalogaja koje možete kušati u kafiću uz obalu pa sve do kretske fine dining scene, gurmani ovdje zaista mogu omastiti brk.

Helsinki, Finska

Ako vam veličanstvena arhitektura i vrhunski restorani nisu dovoljan mamac, evo jedne činjenice koja će vas možda privući. Grad je 2018. godine uložio više od 99 milijuna eura u umjetničku i kulturnu scenu, dodatno potičući ionako bogatu ponudu muzeja, galerija, koncertnih dvorana… Ovaj grad je u tom smislu pravi rival Kopenhagenu ili Stockholmu, oduševit će i ljubitelje dizajna, ali i one koji žele uživati u ljepoti Baltičkog arhipelaga.

El Hierro, Kanari, Španjolska

Jedna od omiljenih destinacija za godišnji odmor, španjolsko otočje Kanari, i ove će godine biti u središtu pozornosti, ali će prvo mjesto po popularnosti, umjesto Gran Canarije, Lanzarotea i Tenerifa, preuzeti manje razvikan otok – El Hierro. Pregršt sunca, plaže i krajolik koji oduzimaju dah samo su dio onoga što nudi ovaj otok.

Melides, Portugal

Točno u središtu netaknute obale Alentejo, na brdovitom dijelu, smjestilo se tipično portugalsko selo kojeg znalci već prozivaju  novom Comportom. No, ovdje nema trendovskih art galerija i boutique hotela, nego samo napuštene plaže i vinogradi, rižina polja i drveće hrasta pluta koji malo po malo privlače umjetničku scenu.

Slovenija

Na prvom mjestu top 10 destinacija za putovanje po Europi 2021. nalazi se nama susjedna država – Slovenija! Kako kažu stručnjaci iz Condé Nast Travellera, pomalo je nevjerojatno da je Slovenija, smještena između izrazito popularne Hrvatske i Italije, ostala gotovo pa neotkriveni dragulj Europe. Tirkizne rijeke i predivna jezera te planine prepune snijega dovoljno su primamljive da je želite posjetiti i zimi, a zablistat će u punom sjaju ljeti – tada je jedna od omiljenih destinacija vikend izletnika divan Bled, jedan od simbola države.

Fotografije: Unsplash (Jesse de Backer, Eugene Kuznetsov, Hostaphoto, Andre Filipe, Cristian Palmer, Tapio Haaja, Matthieu Oger, Elvis Ray, Tim Kohlen, Spencer Davis, Ferdinand Stohr)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0