Body & Soul Sunday – život u bojama

Boje nas okružuju, boje su svugdje oko nas, boje čine ovaj svijet ljepšim. Ipak, njihova je uloga mnogo veća od samog uljepšavanja. One su povezane s našim psihološkim stanjem. Boje dokazano utječu na naše raspoloženje i na naše odluke. To je odavno prepoznato i koristi se prije svega u marketinške svrhe. Određene boje potiču nas na kupovanje, na akciju. Druge nas, pak, smiruju i opuštaju. Koje su uloge i značenja boja? Ako ih već drugi koriste kako bi utjecali na naše donošenje odluka, zašto ih ne bi i mi sami koristili za svoje dobro? Značenje boja različito je u pojedinim kulturama. Evo nekih njihovih glavnih obilježja.

Narančasta boja

IMG_1373

Narančasta boja je boja sreće, radosti. Ona je simbol entuzijazma, energije i uspjeha. Podsjeća na sunčeve boje i time je simbol rasta, životne energije – izvora života.

Prirodnost zelene

IMG_1377

Priroda je zelena. Zato nas zelena boja i najviše smiruje i opušta. Zelena simbolizira plodnost i rast. Sve što je prirodno. Boravak u prirodi nas liječi ne samo zato jer se krećemo i udišemo svjež zrak već i zato što smo izloženi zelenoj boji.

Blue je plavo

IMG_1371

Boja mora i neba, početka i kraja. Kada pogledamo dolje ili gore, svugdje je plavo. Njena simbolika jest povjerenje, odanost, samopouzdanje. Plava boja često je karakterizirana kao ‘muška’ boja. Iako njeno značenje ima jednake veze i sa ženskom energijom.

Snaga crvene

IMG_1368

Ova se boja često koristi u marketinške svrhe. Crvena je boja povezana s vatrom, seksom, toplinom. Ona potiče na akciju i budi u nama strast i snažnu energiju. Ima nešto posebno u toj boji – crvena haljina, crveni ruž, crvene cipele… Daje nam posebnu snagu i samopouzdanje.

Čistoća bijele boje

IMG_1376

Dobrota, čistoća, svjetlina. Bijelo simbolizira sve što je neiskvareno. Mladost i nevinost najčešće se povezuju s bijelom. Dok je u nekim kulturama povezana sa smrću, uglavnom predstavlja svjetlo, život, početak.

Koje boje vam nedostaju u životu? Trebate li više energije crvene ili mirnoću zelene? Okružite se bojom koja simbolizira ono vama najpotrebnije. Obojite svoj život!

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0