Biti sam ne znači nužno i biti usamljen. Provoditi vrijeme sa samim sobom jest odmor za dušu. Prilika za odmor na dubljoj razini. Iako smo socijalna bića i društvo drugih ljudi nam je potrebno, postoji i potreba za vrijeme odvojeno od svijeta – vrijeme samo za sebe. Stručnjaci tvrde da je provođenje vremena sa samim sobom nužno za održavanje psihičkog zdravlja. Zašto je toliko bitno pronaći svoju oazu i posvetiti se sebi i svojim potrebama? Što se događa kada barem na kratko stavimo sebe na prvo mjesto i pustimo svijet da čeka?

Dozvolite si vrijeme za sebe

image

Problem u današnjem društvu je taj što ne raditi ništa i odmarati znači da tratimo vrijeme. Kada osjetimo potrebu za samoćom i boravkom u tišini, odmah nam proradi osjećaj krivnje i pomislimo što bi sve umjesto toga mogli obavljati. Prvi korak jest dozvoliti si vrijeme za sebe bez grižnje savjesti. To vrijeme je preduvjet za sve ostalo. Kada sebe stavimo na prvo mjesto, tek tada možemo biti od pomoći i drugima.

Odmor za dušu

image

Biti sam pravi je odmor za dušu. To nam je prilika da zavirimo duboko u sebe, u svoje misli i svoje želje. Odmaramo se na dubljoj razini koja često ostane zanemarena. Osim fizičkog, biti sam donosi i psihički odmor. Kako god odlučili provesti vrijeme sa sobom – uz šalicu čaja i knjigu ili u šetnji prirodom, ono nam dozvoljava da se posvetimo sebi i svojoj duši.

Zaštitite se

Kada smo sami, štitimo se od mnoštva nepotrebnih informacija koje nas svakodnevno napadaju. Ne moramo svaki put slušati o tuđim problemima i životima. Takve nas stvari zamaraju, bili mi toga svjesni ili ne. Svaka informacija koju dobijemo pohranjuje se negdje u našoj svijesti i na nekoj nas razini opterećuje. Kad god možemo, to je bolje izbjeći.

Učite o sebi

image

Nije lako biti sam. Kada smo uznemireni i nismo u miru sami sa sobom, biti će nam teško provoditi vrijeme u samoći. Ali upravo tada nam je ono i najpotrebnije. Kada nema nikoga oko nas, ostavljeni smo sa svojim mislima i moramo ih čuti. U samoći upoznajemo sami sebe i možemo si priznati stvari koje inače možda izbjegavamo. Budite hrabri i osluškujte svoje tijelo i um – oni vam nikada neće lagati. Budite hrabri i nađite vrijeme za sebe!

Photo : Mark Hunter for I Love Wildfox