S godinama dolazi iskustvo. S iskustvom dolazi i mudrost. Ne kaže se uzalud da treba učiti od starijih. Dok mladost ima svojih prednosti, uvijek je dobro poslušati savjet onih koji su već sve to prošli i osjetili na vlastitoj koži. Danas donosimo mudrosti žena u svojim 60-ima koje su dokazale da uživaju u životu i znaju kako iz njega izvući ono najbolje. Meryl Streep, Jane Seymour i Kim Basinger samo su neke od dama koje su javno podijelile svoje tajne sretnog življenja.

Starenje ima dobrih strana

image

Živimo u vrijeme kada je starenje tabu tema i činimo sve što je u našoj moći da taj proces odgodimo. Ipak, nemoguće mu je pobjeći. Sve nas čeka vrijeme kada više nećemo biti djevojke već dame u svojim najboljim godinama. I prema onome što smo saznali – od 50-te pa na dalje stvarno nastupa naše najbolje vrijeme! Tajna je u tome da prihvatimo svoje godine. Prihvaćanje svog tijela i promjena koje na njemu nastaju je oslobađajuće. S godinama sami sebe bolje upoznajemo, saznajemo što želimo i što NE želimo. Tada se oslobađamo vlastitih demona i uistinu živimo svoj život.

Važno je osjećati se dobro

image

S godinama dolazi i svijest o brizi za svoje tijelo. Dok u 20-ima vježbamo i jedemo pravilno kako bi dobro izgledali, kasnije u životu činimo to isto kako bi se dobro osjećali. Dobar izgled izravna je posljedica toga. Pravilna ishrana, tjelovježba i dovoljno sati sna više nisu nužno zlo već proces kojim nagrađujemo svoje tijelo i zahvaljujemo mu što nas dobro služi.

Budite radoznali i veseli

Onaj koji ne izgubi znatiželju i životu pristupa s istim oduševljenjem kao i dijete, ostaje uvijek mlad. Biti radoznao i veseliti se novim stvarima obogaćuje vaš duh. S time ujedno dolazi i bolji stav prema životu i ljudima koji nas okružuju. Kim Basinger, uz radoznalost, tvrdi da je ključ sretnog života i pomaganje drugima. Kad god ste u mogućnosti, učinite nečiji život ljepšim. Tako uljepšavate i svoj.

Oprostite drugima i sebi

Zamjerati nekome nešto, pa i sebi, nas postaruje. Jane Seymour preporuča da se oslobodimo tog otrova i oprostimo sve što nas muči kako bi oslobodili sebe. Biti zlopamtilo i nositi u sebi negativne emocije prema nekome čini nas umornima i nesretnima. Život je predragocjen da ga tratimo na takve stvari. Oprostite i izgledajte mlađe!

Nepravilnosti su prednosti

image

Sve što vas čini drugačijima ili čudnima – vaša je prednost. Iskoristite ju! Glumačka diva Meryl Streep izgradila je uspješnu karijeru iako nije ispunjavala sve uvjete ‘savršenog’ izgleda. Danas shvaća da joj je njen drugačiji izgled zapravo bio prednost. Poručuje mladim ženama da se ne opterećuju toliko svojim izgledom nego da sve svoje nepravilnosti pretvore u prednosti. Jer to je ono po čemu ste posebni.