Jučer i sutra ne postoje. Sve što jest je danas i sada. Ovaj trenutak je vaš život. Sve drugo je ili prošlost ili će tek postati sadašnjost. Koliko smo samo puta čuli da je bitno živjeti u trenutku jer je to jedini način da budemo sretni… Kada smo prisutni u trenutku tada ga možemo i najviše iskoristiti. Tek kada smo posvećeni onome što se upravo odvija, možemo potpuno živjeti. Kako to postići? Donosimo nekoliko praktičnih savjeta.

  1.  Jedno po jedno

do-this-not-that-tk-surprising-ways-to-get-more-done-in-less-time-1646714-1454620059.640x0c

Ne obavljajte više stvari odjednom jer tada zapravo ne obavljate ništa uspješno već tek djelomično. Posvetite se jednom zadatku dok nije završen i tek onda nastavite na druge. Tako se možete potpuno posvetiti svakom pojedinačnom izazovu i veće su šanse da ćete ih uspješno izvršiti. Iako živimo u društvu koje nameće multitasking kao vrlinu, važno je prepoznati da djelujemo kvalitetnije kada obavljamo stvari jednu po jednu.

2. Usporite

important-questions-to-ask-yourself-at-the-start-of-2016-1610128-1451579529.640x0c

Uživajte u onome što radite. Upijte svaki trenutak, obratite na njega pažnju. Da bi to uspjeli, prvo morate usporiti. Naravno, ne možemo sve u danu obavljati usporeno. Za početak, pokušajte s jelom. Kada ulovite tih pet minuta za obrok, polako žvačite, osjetite okuse u ustima i miris hrane. Budite svjesni što jedete i posvetite se svakom zalogaju. Ovo je odlična vježba življenja u trenutku.

3. Ne radite ništa

main.original.640x0c

Svaki dan provedite barem nekoliko minuta ne radeći ništa. Gdje god da jeste, stanite te čekajte da prođe pet minuta. Samo sjedite. Zvuči lako? Nije. Počnite već danas i svakim danom bit će vam sve lakše.

4. Slušajte

Događa li vam se ponekad da, iako slušate što vam netko govori, ništa ne čujete? Trudite se slušati prijateljicu, ali vam misli ipak bježe na svoje probleme. Vježbajte i slušajte. Kad misli počnu bježati, samo ih usmjerite natrag na ono što vam se govori. Pokazat ćete da vam je stalo do onoga o čemu se priča i na kratko ćete biti koncentrirani na nekog drugog, ne samo na sebe.

5. Igrajte se

the-secret-to-work-life-balance-for-moms-work-less-1517413.640x0c

Kada se dijete igra, ono živi u trenutku. Potpuno je posvećeno onome čime se zabavlja. Ne misli o tome što je jelo za doručak ili kada će doći mama s posla. Tko kaže da se i vi ne možete igrati? Sigurno ima nešto što vas veseli – prisjetite se što je to i zabavljajte se!