Body & Soul Sunday – Poslovne igre

Kažu da je život igra. Svatko od nas igra svoju ulogu i nastoji postići što bolji rezultat. Međuljudski odnosi od nas traže da se prilagodimo ovisno o situaciji. Tako imamo svoj privatni život u kojem ispunjavamo neke od svojih uloga poput one supruga/supruge, majke/oca, prijatelja/prijateljice i sl. Na poslovnom planu nešto je drugačije. Uredska politika predstavlja sve ono neopipljivo što ljudi čine kako bi bili što uspješniji u svom radu. Atmosfera u uredu nije uvijek ugodna i moramo se prilagoditi kako bi ‘preživjeli’. Kako se nositi s uredskim igrama, kako ih preokrenuti u svoju korist te kako ih pretvoriti u nešto pozitivno?

Prihvatite realno stanje

Prvi korak u rješavanju bilo kojeg problema jest prihvaćanje istine. Činjenica jest da se u poslovnom svijetu odvijaju nadmetanja na svim razinama. Ako odlučite ne sudjelovati u poslovnim igrama, postoji mogućnost da uspješno djelujete unatoč tome. Ipak, postoji i mogućnost da ispadnete iz igre.

Ponašajte se prikladno

Napravite svoj dio kako bi vam vrata bila otvorena. Ogovaranjem uredskih kolega, spuštanjem na razinu onih na čijoj razini ne bi trebali biti ili bilo kakvi nepravedni potezi stvoriti će vam neprijatelje. Iako nije uvijek moguće izbjeći da vas netko od kolega ne voli, bolje je uopće ne dovoditi se u takve situacije. Nikad ne znate kada će vam se obiti o glavu.

Promatrajte okolinuimage Promatrajte što se događa oko vas na radnom mjestu. Kako bi najbolje znali od kakvih situacija ili konflikata se treba udaljiti, prvo morate biti dobro upoznati sa stanjem stvari. Tko je od kolega pošten igrač, a tko prvom prilikom povlači poteze ispod pojasa? Je li netko vrijedan vaše kolegijalnosti ili je moguće da samo gubite vrijeme?

Izbacite emocije

U poslovnoj sredini od nas se očekuje da uvijek ostanemo smireni i profesionalni. Ne ostaje nam mjesta za izražavanje emotivnih stanja. Ako pokažemo ljudskost, etiketirati će nas kao neprofesionalne. Slažete li se s time ili ne, činjenica jest da je ured mjesto gdje bi trebali ostati hladne glave.

Preokrenite igru

Ne sviđa vam se uloga koju zahtijeva ‘preživljavanje’ u okrutnom poslovnom svijetu? Onda pokušajte preokrenuti stvari u svoju korist i korist cijelog kolektiva. Niste osoba koja želi uspjeti preko tuđih leđa, ali ne želite niti da se vama dogodi slično? Tada se fokusirajte na zajednički uspjeh cijelog tima i pozitivno djelujte na sve vama dostupne načine. Biti uspješan u poslu ne znači nužno da to mora biti na štetu drugih. Igrajte igru prema svojim pravilima. Pazite da vas nitko ne gazi, ali ni vi ne gazite druge.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0