Kronični stres tihi je ubojica. Nakupljeni stres u tijelu oslabljuje organizam i doprinosi razvoju bolesti. Svatko drugačije reagira na stres svakodnevnog života. Ali rijetko tko se može pohvaliti da se sa stresom ne susreće. Živimo takve živote da je stres postao neizbježan. Iako je važno baviti se izbjegavanjem stresa, bitno je baviti se i onim koji je već u našem tijelu i čini nam štetu.

Gdje se stres ‘pohranjuje’?

Nekoliko je ključnih točaka u tijelu gdje se nakuplja stres. Područje vrata i glave, ramena, trbušne šupljine i donji dio leđa. U ovim točkama stres ostaje, manifestira se u negativnim oblicima i postaje jedno s našim tijelom. Znajući gdje je njegova najveća koncentracija, možemo se posebno posvetiti tim područjima kako bi se oslobodili njegova štetnog djelovanja.

Područje vrata i glave

image

Na ovom mjestu u tijelu naklupljaju se problemi koje nosimo iz prošlosti. Problemi koje još nismo otpustili uzrokuju glavobolje, migrene, ukočenost vrata i slične tegobe. Osloboditi taj silni stres možemo masirajući čeljust, laganim kružnim pokretima vrata ili masažom lica.

Napetost u ramenima

Poznato je da u ramenima osjećamo napetost kada smo pod stresom. Ramena nose sav naš teret. Glavni uzrok tegoba u ovom području jest nemogućnost opraštanja drugima ili sebi. Zamjeranje koje nas truje godinama manifestira se kao bol u ramenima i osjećaj težine. Vježba podizanja ramena prema vratu u kombinaciji s dubokim disanjem oslobađa taj teret.

Područje trbuha

image

Stres u trbušnoj šupljini osjećamo kao nadutost, lošu probavu i višak kilograma. U ovom području osjećamo tegobe ako živimo u strahu i osjećamo se bespomoćno. Ako ne dozvoljavamo nikakve promjene u životu i ako nas promjena plaši, dolazi do bolova u trbuhu. Otvorite se prema životu i svemu što život donosi, jer život je jedan veliki niz promjena. Osjećati ćete se moćnije.

Donji dio leđa

Danas sve češće čujemo o bolovima u donjem dijelu leđa čak i kod mladih ljudi. Ako ste među njima, znači da vas muče egzistencijalna pitanja, financijska sigurnost i sl. Žudite za osjećajem slobode, ali vas koče svakodnevni problemi. Ključ za oslobađanje stresa u ovom području jest fleksibilnost. Počnite vjerovati da svijet neće stati ako i dođe do problema već da ste dovoljno sposobni da se pobrinete za vlastiti uspjeh.