Više ne živimo u svijetu u kojem radimo samo za vrijeme radnog vremena. Dani na poslu od 9 do 5 su prošlost. Većina ljudi danas radi prije radnog vremena, tijekom radnog vremena i nakon. Svaki put kad odgovorimo na mail, javimo se na službeni telefon ili dovršavamo posao koji nismo stigli završiti u uredu – radimo. Teško je odvojiti privatni život od poslovnog. Takav način života nas iscrpljuje, demotivira i čini nesretnima. Posljedica je nesretan privatni život i u konačnici sve lošije obavljanje posla. Neki poslodavci prepoznali su taj problem te su se odlučili na hrabar potez. Jedna američka kompanija svojim je zaposlenicima odobrila neograničene dane godišnjeg odmora! Zvuči neizvedivo? Pročitajte kakvi su se rezultati pokazali.

1.Odgovornost prije svega

Unatoč opasnosti da neki zaposlenici zloupotrebe mogućnost neograničenog korištenja slobodnih dana, to se nije pokazalo. Ukupno vrijeme provedeno na godišnjem odmoru nije se puno razlikovalo od prijašnjih godina. To znači da su zaposlenici pokazali jednaku razinu odgovornosti prema svom poslu i uspješno ga izvršavali.

2.Ukazano povjerenje

image

Poslodavci su ovim potezom svojim zaposlenicima ukazali veliko povjerenje. A to je uvijek dobar osjećaj. Kada netko pokaže da u vas vjeruje i da ne sumnja u vaše sposobnosti i namjere, vi ćete se dodatno potruditi da to povjerenje i opravdate. Takva je ljudska priroda.

3.Individualnost zaposlenika

Osim ukazanog povjerenja, kompanija je pokazala da cijeni individualnost svakog pojedinca. Razumije da, osim radnog mjesta, svaki zaposlenik ima i svoj privatni život koji zaslužuje jednaku pažnju. Bez zdravog obiteljskog života, zaposlenik će teško biti i najbolji radnik što može biti. Ova kompanija gleda na pojedinca holistički i nastoji pomoći u poboljšanju svih aspekata njegova života.

4.Dugoročno ulaganje

Vjerovanje u svoje zaposlenike i poštivanje njihovih potreba zapravo je dugoročno ulaganje u posao. Nakon godine dana ovakvog poslovanja pokazalo se da su zaposlenici još više lojalni svojoj kompaniji. U ovom slučaju neograničeni godišnji odmor bio je dobar potez. Naravno, možda to nije za svaku kompaniju i svaki posao. Ono što nas veseli jest da su poslodavci počeli razmišljati u tom smjeru. Uvijek je ljepše raditi za nekoga tko vas poštuje i zna koliko mu vrijedite.

Foto: Gary Pepper