Biti sportaš znači živjeti sport. Posvetiti se nečemu u tolikoj mjeri kao što to čine vrhunski sportaši znači podrediti život svome cilju u svakom pogledu. Priprema za važne sportske nastupe kao što su Olimpijske igre, koje se upravo održavaju u Brazilu, počinje s motivacijom. Jednom kada razvijete takvu motivaciju, možete ju primjenjivati u drugim životnim situacijama. Olimpijski sportaši imaju neke zajedničke načine kako ostaju fokusirani na svoj cilj i uspješno ga ostvaruju.

Vizualizirajte uspjeh
image

Mnogi vrhunski sportaši prepoznali su moć vizualizacije i taj proces ne uzimaju zdravo za gotovo. Bitno je vidjeti se na cilju, osjetiti mirise i čuti zvukove koje bi doživjeli da ste stvarno u toj situaciji. U svome umu predočite si što vjerniju sliku onoga što želite ostvariti. Osim konačnog cilja, još je važnije vizualizirati i cijeli proces koji će vas do cilja dovesti.

Razmislite o svojim postupcima

Dan je dobro započeti planirajući što taj dan želite ostvariti, a večer je vrijeme kada razmišljate o svojim postupcima. Ponovite što ste sve taj dan napravili, kako ste se u određenim situacijama osjećali, ponašali te jeste li mogli išta od toga učiniti bolje? Postoji li područje u kojem još možete rasti i biti bolji te kako možete to i ostvariti?
Fokusirajte se na ono što je u vašoj kontroli
Energiju usmjerite na ono što možete kontrolirati. Uvijek je dobro imati zdravu konkurenciju, ali najbitnije je mijenjati sebe i raditi na vlastitom uspjehu. U sportu nije motivirajuće uspoređivati se s tuđim boljim rezultatima. Ono što sportašu pomaže ostvariti najbolji rezultat jest upravo pogled unutra. Dati svoje najbolje, ostaviti srce na terenu i uvijek stremiti prema boljem znači biti motiviran za uspjeh.

Zadržite strast

image

Čest problem u zadržavanju motivacije jest da zaboravimo zašto se uopće nečime bavimo. Bilo da se radi o sportu ili o nečemu drugom u životu što nas ispunjuje, može nam se dogoditi da izgubimo strast. Bez strasti postaje teško uložiti sve što imamo u ostvarenje cilja. Kada osjetite da strast nije kao prije, usporite i prisjetite se svojih početaka. Zašto se bavite time čime se bavite, što ste sve već postigli i kako ste se tada osjećali?

Birajte društvo

Vrhunski sportaši uz sebe imaju ljude koji su stručnjaci u svojim područjima te zajedno s njima donose odluke. Iako možda nemate taj privilegij da odluke donosite uz najveće umove današnjice, prihvatite najbolje od onih što vas okružuju. Dobro je čuti tuđe mišljenje te nakon toga donijeti ispravnu odluku. Biti okružen kvalitetnim ljudima obogaćuje vam poglede na život i podsjeća vas da uvijek ima mjesta za rast. Dobar prijatelj motivirat će vas i vratiti na pravi put. Čak i kada mislite da je to nemoguće.