Po jutru se dan poznaje. Često dan, kako započne, takav bude do završetka. Kada ustanemo na ‘krivu nogu’ čini se da nam i ostatak dan sve ide po krivu. Zato je bitno da napravimo što je u našoj moći kako bi nam dan bio lakši, smireniji i uspješniji. Svi imamo svoje jutarnje rituale kojima volimo započeti dan. Jedan od njih iznimno je koristan za sve aspekte našeg života – meditacija.

Zašto meditirati?

Meditacijom smirujemo svoj um. Tek kada je um smiren i stišan, možemo probuditi najbolje iz sebe i zasjati punim sjajem. Meditacija je dokazano pogodna za psihičko i fizičko stanje čovjeka. Mnogi uspješni ljudi potvrdili su da redovito prakticiraju meditaciju te da je i ona imala važnu ulogu u ostvarenju njihova potencijala.

Kako meditirati?

Diptyque-baies-3

Smirivanje uma nije tako jednostavno kao što zvuči. Provoditi vrijeme u stanju meditacije nekima je veći, a nekima manji izazov. U svakom slučaju, dobro je početi pomalo. Čak i nekoliko minuta kvalitetne meditacije dovoljno je kako bi osjetili njene dobre strane. Ako ste početnik, olakšajte si – isprobajte vođene audio meditacije (dostupne on-line), meditirajte uz svijeću (promatrajući plamen) ili samo sjednite zatvorenih očiju i koncentrirajte se na duboke udahe i izdahe. Što češće meditirate, svaki put biti će lakše doći u željeno opušteno stanje.

Kada meditirati?

Stručnjaci tvrde da je najbolje vrijeme za meditaciju upravo jutro. Tada je naše tijelo još uvijek u usporenom stanju i odmorni smo nakon prospavane noći. Također, priroda je ujutro mirna i tiha što olakšava proces meditacije. Svijet oko nas još nije toliko užurban koliko će biti kroz nekoliko sati. Jutarnja meditacija daje najbolje rezultate.

Gdje meditirati?

10751

Pogodna mjesta za meditaciju su na otvorenom, na svježem zraku, okruženi zvucima i ljepotom prirode. Kada to nije mogućnost, dovoljno je u stanu pronaći tih kutak u kojem možete nestati na neko vrijeme. Sjednite uspravne kralježnice, zatvorite oči i krenite.

Odbacite predrasude

Meditacija nije rezervirana isključivo za duhovne učitelje koji nemaju posao i imaju vremena cijeli dan gledati u svijeću. Meditacija je dostupna svima neovisno o načinu života. Svatko može odvojiti kratko vrijeme u danu da se posveti sebi. Imajući to na umu prestanite odgađati i od sutra počnite s novim jutarnjim ritualom –meditacijom.