Body & Soul Sunday – Javni nastup bez straha

Javni nastup uzrok je velike neugodnosti za mnoge. Govoriti pred drugima, pogotovo pred mnoštvom ljudi, budi u većini strah, nervozu, leptiriće u trbuhu – paniku! Nikad ne znate kako će netko reagirati na pozornici. Bilo da se radi o nastupu pred punom dvoranom ili tek o tjednom izlaganju na poslovnom sastanku – javni nastup dio je našeg svakodnevnog života. Ako ste se prepoznali u ovim riječima, poslušajte savjete Simona Sineka. Kao jedan od najslušanijih izlagača na TED TALKS, nudi nam nekoliko korisnih trikova koji mogu biti od velike pomoći.

Kontakt očima

IMG_7571

Zapamtite da vam publika nije neprijatelj. Oni, kao i vi, žele da uspijete. Nikome nije u interesu da sluša neuspjeli govor. Uspostavite kontakt očima s onima koji vas slušaju imajući to na umu. Ako naiđete na neko okretanje očima – ignorirajte ga! Samo prebacite pogled na osobu pored.

Usporite

Kada smo nervozni, srce nam kuca brže, gubimo realan pojam o vremenu i prirodno nam je ubrzati. Tako i počinjemo brže govoriti. Da bi to izbjegli, govorite neuobičajeno sporo. Slušatelju je teško pratiti ako gutate riječi. Ako vam se čini da je presporo, najvjerojatnije je tempo vašeg govora baš kako treba.

Uzmite, ali i dajte

Za vrijeme javnog nastupa vi ste tamo zbog onih koji slušaju. Publika je važnija od vas. Nakon što ste se pripremili i napokon nastupate, vrijeme je da se posvetite samo njima. Više niste toliko bitni vi – nego oni! Budite govornik koji daje svojoj publici ono po što su došli.

Zahvalite se

Publika je odvojila svoje vrijeme i energiju da bi poslušala o čemu govorite. Za to zaslužuju vaše hvala. Oni će vam pokloniti svoj pljesak. Na vama je da im se zahvalite na tom poklonu. Konačno, javni nastup je komunikacija. Obje strane su važne. Cijenite svoju publiku i ona će cijeniti vas.