Body & Soul Sunday – Hygge – sretan život na danski način

Danci se ubrajaju među najsretnije ljude na svijetu. Oni su otkrili tajnu sretnog življenja i za nju imaju posebnu riječ – hygge. Autorica Louisa Thomsen Brits u svojoj knjizi hygge definira kao doživljaj života i zajedništva. Hygge je osjećaj povezanosti i pripadnosti, osjećaj topline i sigurnosti. Ono što hygge čini posebnim jest upravo njegova jednostavnost. Svatko od nas prakticira danski način sretnog života, samo nismo uvijek toga svjesni. Hygge je uživanje u jutarnjoj kavi, izmamljivanje osmijeha na tuđem licu ili zavlačenje pod dekicu s najdražom knjigom. Uglavnom, ne trebate biti Danac da bi bili sretni.

Osjećaj pripadnosti

Hygge predstavlja emocionalno i fizičko povezivanje sa samim sobom kao i s drugima. Druženje uz čašu vina s kolegama nakon napornog radnog dana, obiteljska okupljanja za blagdane ili pak zajednički trening s prijateljicom… Ovo su samo neki primjeri iz svakidašnjeg života prosječnog čovjeka u kojima prakticiramo hygge.

Osjećaj ugode

Glavna odlika hygge-a, njegova srž, upravo je u stvaranju ugode. Svakodnevne rituale izvršavati uz osjećaj ugode. Nije uvijek lako uživati u užurbanoj svakodnevnici. Zato su Danci umjetnici i od njih možemo mnogo naučiti. Nije poanta savršeno obavljati svakodnevne zadatke. Hygge znači uživati u njihovoj nesavršenosti.

Jednostavnost življenja

Svi smo čuli izreku da je manje više. Danski sretan način življenja podrazumijeva male stvari. Za prakticiranje hygge-a nisu potrebne velike geste. Dovoljno je diviti se sunčanom danu, uživati u šalici toplog čaja ili osmijehu svog djeteta. Tako je jednostavno. Učinite svoju svakodnevnicu toplijom i sretnijom primjenjujući neka od ovih načela. Bliži nam se vrijeme blagdana – idealno vrijeme da pokušate!

 

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0