Body & Soul Sunday – Govor tijela

Neverbalan govor značajan je dio procesa komuniciranja i uvijek je zanimljiva tema. Čitanje govora tijela drugih kao da nas čini superherojima koji iz nečijeg držanja tijela otkrivaju sve njihove strahove i ono što osjećaju. Ta mogućnost daje nam osjećaj nadmoći. I to nam se sviđa. Prilikom proučavanja neverbalne komunikacije uglavnom smo usredotočeni na odnos s drugom stranom te kakvu sliku dajemo o sebi. No, koliko nam vlastiti govor tijela govori o nama samima? I još važnije, koliko nam svjesno kontroliranje vlastite neverbalne komunikacije može poboljšati stanje uma i u konačnici život? Socijalna psihologinja Amy Cuddy istražila je znanost iza govora tijela i njegova utjecaja na naš um.

Sve potječe iz prirode

image

Promatranje životinja daje nam uvid u neka ponašanja koja potječu iz prirode. Određeni položaji tijela u životinjskom svijetu pokazuju nadmoć nad ostatkom skupine – širenje ruku, otvaranje tijela prema naprijed, ruke u zraku u obliku slova V, brada i glava usmjereni prema gore. Suprotno tome, spuštanje glave i povlačenje u sebe pokazuju bespomoć i povlačenje pred jačim.

Zauzmite pozu

image

Slične poze vidljive su i u ljudskim odnosima. Osjećaj pobjede i slobode manifestira se širenjem tijela i rukama u zraku. S nogama čvrsto na tlu, stojimo uspravno s rukama na bokovima. To je stav pobjednika. Ili barem nekoga tko se tako želi predstaviti. Kada smo uplašeni, jadni i pobijeđeni, povlačimo se u sebe. Najčešća reakcija na moć jest pokazivanje slabosti. U većini slučajeva, ako se netko postavi kao nadmoćniji, naš govor tijela pokazat će da mu to i dozvoljavamo.

Tijelo mijenja um

Amy Cuddy dokazala je da samo 2 minute provedene u određenoj pozi mijenjaju stanje uma i od nas čine moćnu ili bespomoćnu osobu. Osobe koje su zauzele jednu od poza moći na tako kratko vrijeme pokazale su osjećaj većeg samopouzdanja i povećanje testosterona – hormona dominacije. Osobe koje su 2 minute bile u pozi slabijeg, sjedeći prekriženih nogu i spuštene glave, pokazali su smanjenje testosterona i samopouzdanja. Ovi rezultati daju nam nadu da se možemo istrenirati i svjesno dovesti u bolje stanje uma. Položaj tijela uvjetuje kako ćemo se osjećati.

Kako iskoristiti ovo znanje?

image

Mnoge životne situacije od nas traže da budemo snažni, moćni i samopouzdani. Nažalost, tako se možda ne osjećamo u svakoj prilici. Ove kratke vježbe pomažu nam da brzo postanemo ono što ‘moramo’. Nije bitno ako odglumimo određeni govor tijela, on će ispuniti svoju svrhu. Znamo da um mijenja tijelo, ali sada znamo i da tijelo mijenja um. Iskoristite to!