Užitak čitanja knjiga teško je prepričati. Da bi u potpunosti shvatili koje emocije budi čitanje knjiga, potrebno je iskusiti na vlastitoj koži. Čitanje obogaćuje naše živote i čini nas boljim pojedincima. Pritom nije bitno koliko se čita, već što se čita. Dobre knjige imaju moć da promijene naš život na bolje, da nam otvore nove svijetove i da nas učine pametnijima. Svi znamo da je važno čitati knjige, ali znamo li zašto?

Obogaćuje naš vokabular image

Da bi obogatili svoj riječnik i povećali vokabular koji koristimo, nema boljeg načina od čitanja. Redovito čitanje dokazano čini od nas bolje govornike. Osim obogaćivanja vlastitog materinjeg jezika, čitanje na stranom jeziku ubrzava proces učenja.

Čini nas pametnijima

image

Kada čitamo, bitno je kako čitamo. Ako samo preletimo kroz tekst bez zadržavanja i s mislima negdje drugdje, nećemo postići puni efekt. Važno je biti prisutan i koncentrirati se na ono što čitamo. Zastanite kada pročitate nešto zanimljivo, razmislite o tome što je autor mislio te koji su vaši stavovi o pročitanome. Tako razvijate mozak i svoje razmišljanje. To vas čini pametnijima i otvorenijima za tuđa mišljenja.

Razvija maštu i kreativnost

image

Kada se izgubimo u svjetovima koje nam otvara čitanje, razvijamo maštu i kreativnost. Kako bi riječi iz knjige pretvorili u mentalne slike u našem mozgu, potrebna nam je mašta. Tako razvijamo dio mozga za kreativnost. A što ga više prakticiramo, to će nam mašta biti bogatija.

Čitanje kao meditacija

image

Proces čitanja oblik je meditacije. Čitanje nas smiruje. Dokazano je da čitanje duhovnih tekstova smanjuje stres i snižava krvni tlak. Sam čin čitanja od nas traži koncentraciju na tekst koji je pred nama. Tako se fokusiramo i smirimo. Kada čitamo, najčešće smo u opuštenoj atmosferi – pokriveni dekom uz toplu šalicu čaja. Takvi nas ugođaji dodatno opuštaju i odmaraju.

Čitanje je zabavno!

image

Ako ovi razlozi nisu dovoljni da vas motiviraju za čitanje, sjetite se da je čitanje prije svega – zabavno! Pobjeći u neki drugi svijet i na kratko zaboraviti na vlastiti zabava je koju si svatko može priuštiti. Osim što ste u tom svijetu dok čitate, likovi i događaji ostanu s vama i nakon čitanja. Knjige nas vode na mjesta bogata maštom i pružaju nezaboravan užitak. Nemojte si ga uskratiti – čitajte knjige!