Body & Soul Sunday – Boravak u prirodi

S proljetnim vremenom, sve je više prilike za boravak u prirodi. Sunce, zelenilo i cvrkut ptica pozivaju nas da provodimo vrijeme na otvorenom. U današnje vrijeme, kada smo uglavnom u zatvorenim prostorima i jedini boravak na zraku podrazumijeva ispijanje kave na terasi kafića, biti u prirodi postaje nužnost. Kažu da priroda liječi i da je za zdravlje potrebno iskoristiti njene darove. Što se to točno događa s našim tijelom kada smo na zdravom zraku i kako priroda utječe na naše cjelokupno stanje?

Vitamin D

IMG_3973

Vitamin sunca, točnije vitamin D, nužan je za pravilno funkcioniranje organizma. Boravak na suncu omogućuje upijanje vitamina kroz kožu. Iz tog razloga preporuča se umjereno izlaganje sunčevim zrakama.

Bolji san

Nema ljepšeg i zdravijeg umora od onoga nakon provedenog dana na zraku. Ako imate problema s nesanicom, svakodnevni boravak u prirodi dokazano pomaže. Šetnja ili neka druga fizička aktivnost u prirodi znače dublji i zdraviji san i odmor.

Bolja koncentracija

Kažu da priroda bistri um. Cijeli dan proveden za računalom u zagušljivom prostoru najbolje se briše izlaskom na zrak. Boravak u prirodi poboljšava našu koncentraciju, smiruje um i povećava našu kreativnost.

Meditacija

IM

Meditiranje na otvorenom ima svoje prednosti. Zatvorite oči i samo slušajte. Bogati zvukovi šume ispunjuju vas mirom i energijom. Osjetite mirise prirode i dopustite da vam hrani dušu.

Bolje raspoloženje

Čist zrak, miris cvijeća, pogled na zelenilo i kretanje čine nas bolje raspoloženima. Sigurno. Loše ste volje? Prošećite. Odmah ćete osjetiti razliku.

Izgledate bolje

Sunce i svjež zrak vraćaju boju u lice. Kada se osjećamo dobro – izgledamo dobro. A kada izgledamo dobro – osjećamo se još bolje!