BMW je predstavio novi koncept Garmischa iz 1970. godine

Na prestižnom eventu heritage automobila Concorso d’Eleganza at Villa d’Este, BMW je ovog vikenda predstavio pravu senzaciju u automobilskom svijetu.

Kako je ovogodišnji event obilježio dvadesetu godišnjicu BMW-ovog sudjelovanja, publika je imala visoka očekivanja i nije ostala razočarana. Predstavljen je kultni automobil Garmisch iz 1970. godine u novom konceptu.

Prvi puta predstavljen davnih sedamdesetih na Geneva Motor Showu kao model iznenađenja, danas dolazi u potpuno novom izdanju sa svim starim značajkama. Za izložbeni primjerak, u samo nekoliko mjeseci izrađena je nova karoserija, a glavna konzola sadrži kontrolnu vertikalnu ploču s radijem.

Čak i ime je izabrano s posebnim značenjem- Gandini, glavni dizajner Bertonea u to vrijeme rekao je:

“Odabrali smo ime jer je skijanje bilo vrlo popularno u Italiji u to vrijeme. To je izazvalo snove o zimskim sportovima i alpskoj eleganciji. I, naravno, bilo je blizu Münchena.”

Ovo slavno vozilo rekreirano je dijelom zato što je izvornik nestao nakon što je predstavljen, prije 49 godina. Automobil je trebao ići ravno u sjedište BMW-a u Münchenu nakon autosalona u Ženevi, ali to se nije dogodilo i nitko ne zna gdje je nestao ili tko ga je uzeo. Zbog toga je stvaranje ovog drugog koncepta Garmischa mnogo fascinantnije, naime gotovo nisu postojale informacije o automobilu, samo nekoliko crno-bijelih fotografija iz procesa produkcije i, naravno, Gandinijevo sjećanje na automobil.

Prije nego što je pokrenuo projekt drugog koncepta, Von Hooydonk je otišao posjetiti Gandini u ljeto 2018. kako bi dobio odobrenje i njegovu pomoć.

“Naravno, nismo htjeli to učiniti bez gospodina Gandinija. Rekao sam mu za našu ideju da vratim BMW Garmisch i on se nasmijao i rekao:” Ako ste dovoljno ludi da to učinite, samo izvolite.”- Von Hooydonk

S Gandinijem u timu projekt je krenuo naprijed. Prvo je kreirana 3D vizualizacija. a zatim model punog obujma kako bi prikazao detalje i proporcije. Gandini je pružio neprocjenjivu pomoć u dobivanju nijanse vanjske boje, kao i unutrašnjosti – s obzirom na to da postoje samo crno-bijele slike. Ovaj je automobil izgrađen ručno na BMW 2002 Tii šasiji u Torinu – baš kao i original. Gandini kaže: “Vidjevši posljednji automobil, teško mi je razlikovati ga od originala”.

Garmisch će biti izložen u BMW-ovom muzeju u Munichu gdje će ga i šira publika imati prilike proučiti i diviti mu se.