Bitcoin u nekoliko kratkih crta

Svatko tko je prije šest godina uložio oko 300 britanskih funti sada posjeduje iznos od gotovo 14 milijuna funti. Cijena Bitcoina u samo 24 sata porasla je za 2000 dolara, a u posljednjih godinu dana za preko 1000 posto. Portali i časopisi prepuni su analitičkih članaka o ovoj digitalnoj valuti. Ali za sve nas koji još uvijek imamo nekoliko pitanja…

Što je zapravo Bitcoin?

Digitalna valuta koju je prije osam godina kreirao misteriozni čovjek pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Bitcoin postoji online i njegova se svaka transakcija i svaka “lipa” prate digitalnim putem. Digitalna baza podataka o kretanju Bitcoina koristi korisnike kao mjesto za pohranjivanje tako da je iznimno teško provaliti u sustav. Kao i svaka druga valuta, i Bitcoin ima svoju protuvrijednost u dolarima, funtama, eurima, i ostalim valutama, a od 2014. vrijednost joj je stalno u porastu.

Kako kupiti Bitcoin?

Jedan Bitcoin u vrijeme pisanja ovog članka vrijedi gotovo 108 tisuća kuna (11.12.2017.). Dobra vijest je da je moguće kupiti samo dio jednog Bitcoina. Najjednostavnije je kupiti Bitcoin preko aplikacije Coinbase u kojoj svoju valutu uplatite u Coinbase “novčanik” preko kartice.

Koji su rizici kupovanja kriptovalute?

Otprilike jednaki kao kod ulaganja u dionice ili bilo koju drugu valutu- nepredvidivi. Vrijednost može pasti preko noći, a kriptovaluta je dodatno nezaštićena činjenicom da ne postoji u fizičkom obliku. Ako se vlade odluče na neku vrstu regulacije ili hakeri upadnu u sustav-novca više nema.

Koliko je moguće zaraditi?

Neki menadžeri tvrde da se sada nalazimo u balonu kriptovalute koji će uskoro eksplodirati, dok drugi tvrde da bi vrijednost Bitcoina mogla narasti na pola milijuna dolara do 2030. godine.

Iako je Bitcoin nastao od strane anonimnog autora, do danas je prešao zanimljiv put. Prvi ga je 2011. WikiLeaks prihvatio kao valutu za donacije. Godinu dana nakon pokrenut je časopis Bitcoin te je otvorena Coinbase baza za razmjenu valuta. 2014. Microsoft počinje primati Bitcoin kao valutu za kupnju igrica i aplikacija online. Dvije godine kasnije u Švicarskoj se pojavljuje prvi automat za prodaju Bitcoina.

U ožujku ove godine, po prvi puta je jedan Bitcoin vrijedio više od jedne mjere zlata (31 gram), a već u travnju je postao legalna valuta u Japanu. S obzirom na vrtoglav uspjeh i brzi rast vrijednosti, Bitcoin je definitivno valuta o kojoj ćemo još dosta slušati.