Dina Dončević 26.10.2022.

Jesen je stigla i na meni zagrebačkog bistroa Market2, evo što se sve nudi!

Bistro Market jedno nam je od omiljenih mjesta za ručak tijekom radnog tjedna ili, pak, opuštenu večeru s curama vikendom. Jedan od razloga je i taj da kad god dođemo otkrijemo nešto novo na meniju, a to je zato što bistro svoju ponudu mijenja sezonski i u pripremi jela koristi namirnice koje su u tom trenutku u sezoni i dostupne.

Svježe namirnice i sezonski meni ono je što je istkanulo Market od ostalih, a tu je i rižoto, koji je postao njihovo signature jelo. Dokaz popularnosti je i otvaranje druge lokacije – Market2 smjestio se u novom “centru” Zagreba, tik do živahne Martićeve ulice. Od samog pogleda na novi jesenski meni bistroa Market2 narasle su nam zazubice, a imali smo priliku i isprobati neke od jela s menija.

Market2 beefsteak

Ljubitelji gljiva su došli na svoje jer, s obzirom na to da smo duboko zakoračili u jesen, trenutačno je u toplih predjela ponudi juha od vrganja. Uz sezonsku juhu sa svježim namirnicama s Dolca, u ponudi predjela nalazi se Marketova verzija soparnika u koju se, uz blitvu dodaje i krema od sira. Poslužuje se s bijelim umakom koji zaista osvježava nepce.

Soparnik

Suvlasnik bistroa Fran Ćurković, otkrio nam je kako su još tijekom ljeta na meni uvrstili i jedan restoranski klasik, koji se na njemu i zadržao. “Riječ je o beef tartaru s domaćim preprečenim kruhom koji je dobio odlične reakcije kad smo ga uvrstili na ljetni meni. Tako da nastavljamo s njime, no s drugačijim dodacima koji dolaze uz tatarski biftek, prepečeni kruh i maslac. Dodatni elementi će se mijenjati ovisno o ponudi na tržnici”, otkrio nam je.

Beef tartare

Među tradicionalnijim jelima na meniju je i pureći zabatak u umaku od pečenja s domaćim mlincima i prisiljenim zeljem koji predstavlja modernu verziju piceka s mlincima. Pureći zabatak je iznimno mekan, mlinci su pripremljeni na tradicionalan način, a dodatak zelja zapečenog na tavi, daje dodatnu dimenziju jelu. Tu je i beefsteak s pečenim krumpirima i zapečenom brokulom, pripremljen bez greške.

Pureći zabatak s mlincima i prisiljenim zeljem

Zagrebački bistro proslavio je svojim rižotima, a na jesenskom meniju nalazi se onaj koji je prikladan i za vegetarijance – rižoto od pečene cikle s grilanim kozjim sirom i pestom, koji je zaista odličnog okusa. Nisu ostali zanemareni niti vegani koji mogu kušati Vegan Market bowl s bulgurom, pečenom bundevom, gljivama i sezonskim povrćem. “Naš bowl je cjeloviti obrok jer sadrži dovoljno proteina koji dolaze iz bulgura, bučinih sjemenki i gljiva. Uz navedeno, okusom će zadovoljiti i vegane i nevegane”, istaknuo je Ćurković.

Vegan Market Bowl

Ovisno o ponudi svježe ribe na tržnici Dolac u bistro Market2 se poslužuje i file bijele ribe (hame, brancina ili orade) uz dodatak kreme od cvjetače i zelenja. Krema od povrća nas je oduševila, kao i parene čimule, koje daju savršen balans bijeloj ribi. Ovo jelo svakako se nalazi među našim favoritima za brzi i zdravi ručak.

Pašticada s domaćim knedlama i kremom od maceriranih šljiva

Pašticada s domaćim lovačkim knedlama i kremom od maceriranih šljiva je zvijezda menija i zbilja nitko neće ostati ravnodušan nakon što okusi ovo jelo. Pašticada u umaku je rađena prema tradicionalnom receptu dok su lovačke knedle mali odmak od klasičnog priloga njoka. Uz lovačke knedle servira se krema od maceriranih šljiva koja zaokružuje ovo jelo na viši nivo.

Matcha cheesecake

Ako vam uopće ostane mjesta za desert, u bistrou Market2 u ponudi je dnevni desert koji je trenutačno šarlota s kremom od bobičastog voća, kao i matcha cheesecake sa smokvama u prošeku i ružmarinu koji predstavlja njihovu interpretaciju torte od sira inspiriranu okusima Dalmacije. U bistro smještenom u Tomašićevoj ulici možete uživati i u okusima biranih hrvatskih vina te koktelima.

Rižoto od cikle

File bijele ribe

Šarlota s gelom od mandarine i pekmezom od šlljiva

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Ivan Ojdanić za Wolt