Razgovarali smo s Hungry Anjom: Kako stvoriti Instagram profil od kojeg rastu zazubice
Piše Mirja Vasić.
Prošli sam tjedan, nakon dugog praćenja @hungry_anja na Instagramu, napokon s njom popila kavu. Potpuni fangirl moment. Ako pratite Anju, vjerujem da dijelite moje oduševljenje, a ako još ne znate tko je ona- što čekate?
Za Anju sam čula prije sedam godina, kada sam u bespućima interneta naletjela na njen blog Biftek&merlot. Simpatična, draga i vesela, već dugi niz godina dijeli s nama isprobano fine recepte. Bilo da ste početnik u kuhinji ili vam treba inspiracija za brzi ručak tijekom tjedna – na Anjinom profilu nema čega nema.
Kako biste je bolje upoznali, odgovorila nam je na par pitanja.
Prije 6 godina preselila si iz Zagreba u London, a tvoja ljubav prema hrani odlično je zaživjela na Instagramu. Koja je tajna uspjeha tvog profila?
Anja: Tako je, prije 6 godina započela je naša londonska avantura. Svoj blog Biftek & Merlot pisala sam dok sam još živjela u Hrvatskoj iz zabave, a Instagram sam tek počela koristiti u to vrijeme i na njemu sam objavljivala sve samo ne recepte. 😀 Iskreno, nisam nikad mislila da ću ja ikome iz UK biti interesantna tako da sam većinom pisala na hrvatskom i komunicirala s par tisuća ljudi koji su me u to vrijeme pratili iz naših krajeva. S vremenom sam počela sve više obilaziti restorane i to dokumentirati na svom Instagramu. Istovremeno sam kao freelancer pomagala food startupove koordinirajući društvene mreže i fotografije hrane, i tako je sve polako krenulo. Kako sam upoznavala sam sve više ljudi iz gastro svijeta, tako su i pozivi na otvorenja restorana, festivale hrane i promocije kuharica počeli stizati na dnevnoj bazi. S obzirom na to da se tempo posla jako ubrzao, za vrijeme trudnoće sam odlučila malo usporiti i polako se opet vratiti svojoj prvoj ljubavi – kuhanju i dijeljenju recepata s publikom.
Gdje pronalaziš inspiraciju za stvaranje recepata?
Anja: Inspiracija pronađe mene! Inspiracija je posvuda, i čak kada pomislim da je nemam – u odnosu na vrijeme koje trenutno imam na raspolaganju za kreiranje novih jela i pisanje recepata, imam je i previše. Najčešće me inspiriraju kolege i kolegice na Instagramu, ili otkrijem neko fantastično jelo u restoranu, na putovanju pa ga poželim sama rekreirati kod kuće. Ponekad se pak zaželim nekih poznatih okusa mamine kuhinje pa me možeš naći u kuhinji kako motam sarme u 10 navečer.
Jedina si Hrvatica koja surađuje s Waitroseom, najboljim lancem supermarketa u Engleskoj..
Anja: Ok, ovo ‘jedina Hrvatica’ zvuči tako veliko!
Waitrose je zbilja od prvog dana života u Londonu moje omiljeno mjesto za kupovinu namirnica. Za bilo kojeg gurmana, shopping u Waitroseu poseban je gušt pa tako i za mene, mogla sam sate i sate provesti u njemu svaki dan i otkrivati nove okuse, začine i namirnice.
Do suradnje je došlo nakon što smo se međusobno počeli pratiti na Instagramu, dok meni još nije bilo ni na rubu pameti da bi od objavljivanja recepata mogla nešto i zaraditi, kamo li da bi mi Waitrose, moj omiljeni supermarket, mogao postati i moj najdraži klijent.
Kako izgleda suradnja s tako poznatim, etabliranim brendom?
Anja: Waitrose je prepoznao moju odanost brandu i dali su mi priliku prije tri godine, od kada uspješno surađujemo na gotovo mjesečnoj bazi. Svaki projekt na kojem surađujemo obično započinje e-mailom u kojem je opisana iduća kampanja, što je najčešće i promocija nekog novog proizvoda, cijele nove linije i sl. Uvijek je točno navedeno što se traži od mene, koje hashtagove treba koristiti i kakva je okvirno njihova ideja, ali cijeli kreativan proces je na meni. Upravo je sloboda kreiranja ono što ih čini idealnim klijentom i partnerom. Doslovno mi neće ispraviti ni potencijalne sitne greške u engleskom jeziku, kako bih zadržala svoj ‘tone of voice’ i ostala dosljedna sebi.
Zahvaljujući suradnji, upoznala si i Princa Charlesa!
Anja: Jesam i moram reći, puno je simpatičniji uživo, iako mi se čini da svi to kažu. Upoznala sam ga kad sam sa Samirom (Alpha Foodie), Edd Kimber, Melissom Hemsley i blizancima The Happy Pear bila pozvana na slavlje 25. godišnjice postojanja organske Duchy linije koju je Princ Charles 1992. osnovao.
Dva mjeseca prije slavlja u Dumfries houseu u Škotskoj, jednom od najvećih i najljepših imanja Velike Britanije iz 18. stoljeća, na moju je adresu stigla pozivnica ispisana zlatnim slovima od His Royal Highness Prince of Wales.
Da ne duljim, čim smo stigli, krenuli smo na obilazak imanja kako bi se svi okupili na tradicionalnom engleskom popodnevnom čaju i upoznali princa Charlesa. Deset minuta prije njegova dolaska bili smo upoznati s okvirnim pravilima i protokolom od strane njegova tima koji je bio izuzetno prijateljski nastrojen. Rečeno nam je da je sve dozvoljeno osim unositi mu se u lice i, s obzirom na to da su se nagledali svega, moraju naglasiti takve stvari. Kad se princ Charles pojavio, došao je do svakoga od nas, oslovio nas imenom i sa svakim popričao o našim blogovima i ljubavi prema hrani.
Sjećam se da sam navečer, u svečanoj dvorani Dumfries housea, na ‘black tie’ večeri, gdje mobiteli i fotoaparati nisu bili dozvoljeni, razmišljala koliko sam sretna što je netko u ovom ogromnom gradu prepoznao moj rad i ljubav prema hrani te me za to nagradio.
Surađivala si i s jednom od najboljih manufaktura talijanske tjestenine.
Anja: Da, prošle godine u ovo vrijeme nas petnaestak blogera uputilo se za Veronu, rodni grad Giovannija Rane, vlasnika jednog od najvećih proizvođača svježe tjestenine na svijetu – ‘La Famiglia Rana’. Bili smo pozvani da se pridružimo njegovoj obitelji tih par dana i zajedno upoznamo brand, samu proizvodnju te da se okušamo u izradi tjestenine. Naime, cijela obitelj, njegov sin, njegova snaha i unuci – svi su dio ovog poslovnog carstva i na svoj način doprinose priči i tradiciji.
Vrhunac našeg boravka bio je kada smo uz pomoć njihovih chefova i stilista hrane imali potpunu slobodu kreirati nama savršenu tjesteninu. Antonella Rana uvela nas je u carstvo za nas food bloggere, znači cijeli kat njihove firme prepun tanjura, daski, tkanina…-‘propsa’ kako mi to zovemo – dio samo s cvijećem, poseban dio s čašama i vazama, i zatim 100 metara kvadratnih samo svježeg voća i povrća, sireva, narezaka, ribe…ma ne možete zamisliti čega se sve tamo našlo, samo za nas. Nakon kuhanja savršene tjestenine zadatak je bio istu stilizirati i fotografirati u čemu smo bas uživali.
Navečer je Antonella Rana organizirala tulum u njihovoj obiteljskoj kući, koja je više nalik dvorcu. Radi se o ogromnom imanju pored Verone, gdje smo se svi našli na svečanoj večeri uz živu glazbu i hranu iz doslovno svih dijelova Italije. Antonella je pjevala, Gianluca Rana radio sladoled za sve uzvanike, a sve skupa je izgledalo kao manja, vesela svadba.
Fotografije koje viđamo su odlične, kao i recepti. Koliko je truda potrebno uložiti u to da Instagram profil uspije i postane profitabilan?
Anja: Znaš kakvi smo ti mi food bloggeri? Kad pogledamo svoje fotke, jedino što vidimo su greške koje smo napravili. 😀
Iskreno, jako je puno truda potrebno uložiti da Instagram profil zaživi, a onda je još više truda i vremena potrebno da isti i opstane, jer konkurencija je sve veća iz dana u dan. Trendovi se stalno mijenjaju, moraš biti konstantno prisutan, moraš biti aktivan, odgovarati na komentare i poruke, ali i komentirati postove na drugim profilima, biti podrška kolegama i kolegicama, moraš ulagati u opremu, ali i znanje. Trebaš se naučiti i pregovarati honorare, izdavati račune i plaćati porez na kraju godine. Ukratko, fotografija je samo jedan mali djelić cijele priče, sati i sati su potrebni da bi na našim profilima zasjala jedna nova fotka i da bi i naši klijenti kao i naši pratitelji bili zadovoljni sadržajem kojeg stvaramo.
Prije 1.5 godine postala si i mama predivne djevojčice. Koliko je to promijenilo poslovni ritam, pomaže li i Ema u kreiranju recepata?
Anja: Prije malo više od godine i pol, stigla nam je naša Ema, obožavateljica tjestenine na mamu i kolača na tatu. Promijenila je sve, što je bilo i za očekivati. Moj posao sad je ipak na drugom mjestu, a naša djevojčica na prvom. Naravno, i dalje kuham svaki dan i ona sve češće kuha uz mene, ali naći vrijeme za odraditi fotkanje novog jela, obradu slika i objavu recepta poseban je izazov. Koliko god da je nekada zahtjevno, i dalje biram ovaj put jer posao od 9-5 definitivno nije za mene. Kreativac sam, volim dinamičnost i promjenu.
Kakvi su planovi za budućnost?
Anja: Nisam osoba od planiranja, volim živjeti u trenutku i biti maksimalno spontana. Kreirati kad sam inspirirana. Kratkoročne želje su kupnja novog objektiva i učenje kako bi još bolje znala obraditi fotografije u PS Lightroomu te kreirati više recepata na tjednoj bazi. Ema baš ovih dana kreće u vrtić nekoliko jutara tjedno pa ću napokon opet imati priliku opuštenije raditi na novom materijalu i korisnim receptima za svoju malu zajednicu ljubitelja hrane.
I za kraj, Anja nam otkriva:
U Frižideru uvijek imam – Maslac, jaja, i komad domaće slanine koju dovučem iz Hrvatske 🙂
Ne mogu zamisliti dan bez – Jutarnje kave s mlijekom i žličicom meda. U idealnom scenariju muž mi ju donese u krevet i tako započinjem dan.
Najdraže jelo mi je – Slaba sam na tjestenine u kremastim umacima!
Za brzu večeru siguran odabir je – U zadnje vrijeme jedna od naših najdražih večera je moj recept za Sweet Chilli Teriyaki Losos iz pećnice, serviran uz basmati rižu i azijski ukiseljeni svježi krastavac. Zdravo, brzo, a prefino!
Fotografije: Anja Maršić, @hungry_anja