
Imamo prve detalje Pizza Festivala Zagreb
Kakvog su okusa Etna, Stromboli ili pak Magma, čije će tijesto ili pak kreativne kombinacije vrhunskih nadjeva biti najveći favoriti, kakva iznenađenja spremaju veseli i opičeni Zagorci, ali i tvorac Dubai groznice, doznajte već od 8. svibnja kad počinje 4. Pizza Festival Zagreb.
Mnogima najdraži street food festival posvećen najpopularnijem jelu na svijetu stiže na zagrebački Trg dr. Franje Tuđmana i do 18. svibnja bit će oaza svim ljubiteljima talijanske gastronomije, glazbe i kulture. Novo izdanje Pizza Festivala spremno je još jednom oduševiti bogatom ponudom najrazličitijih stilova pizza, ali i tjestenine i ostalih talijanskih delicija u novim, kreativnim formatima. Tu je i nikad bogatiji popratni program – radionice, kvizovi, filmovi na otvorenom, nastupi DJ-a i sadržaji za najmlađe.
Među ukupno 11 kućica nalaze se već provjereni majstori kao što je zagrebački Al Dente koji stiže sa šest pizza, od kojih je svaka prava umjetnost okusa.
“Naše pizze pričaju jedinstvenu priču, utkanu u savršeno tijesto koje spaja tradiciju klasične Napoletane i Canotta, s izraženim, prozračnim i napuhanim rubovima. Na ovu posebno osmišljenu podlogu pažljivo slažemo sastojke vrhunske kvalitete: Fior di Latte mozzarellu, koju nabavljamo iz male obiteljske mljekare u blizini Napulja, te sočne San Marzano rajčice i kremastu burratu, svježe dopremljene iz Napulja i od malih lokalnih proizvođača. Svaki zalogaj odražava strast prema autentičnom okusu i posvećenost tradiciji”, kažu iz ove cijenjene zagrebačke pizzerije. Na Pizza Festivalu će ostati vjerni klasici te predstaviti pizze: Margherita di Bufala, Mortadela & Stracciatella, Prosciutto & Stracciatella, Piccante, Piccante 2.0 te Bresaola & Burrata.
I ove godine na Pizza Festivalu u Zagrebu među najboljima svoje mjesto zauzima i Pizza Re, pizzerija koja već četvrtu godinu oduševljava zaljubljenike u autentične Napoletana pizze. Pod vodstvom braće Cvetko, Pizza Re postala je nezaobilazna adresa za sve koji cijene vrhunsku kvalitetu i ljubav prema hrani. Ove godine na Festival donose pet neodoljivih pizza: klasičnu Margheritu, bogatu Capriciosu, vatrenu Picante, popularnu Mortadelu te svoju posebnu pizzu kuće Pizza Re. Njihova tajna krije se u izradi tijesta koje fermentira najmanje 48 sati koristeći posebno certificirano brašno odobreno od Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). Rezultat? Nevjerojatno lagano, mekano i prozračno tijesto koje osvaja već na prvi zalogaj. “Ako ste prošle godine propustili priliku, sada je pravo vrijeme da osjetite što znači prava Napoletana pizza.
Posjetite Pizza Re na Pizza Festivalu u Zagrebu i uživajte u okusima koji vas u jednom zalogaju vode ravno u Italiju”, ističu iz Pizze Re, te dodaju: “Ako bismo iz ponude morali istaknuti adute svakako bi to bila pizza Mortadela koja spaja najbolje od talijanske tradicije i modernih okusa. Na laganoj, prozračnoj podlozi od 48-satnog fermentiranog tijesta, stavljamo bogati pesto Genovese, dodajemo kremastu Fior di Latte mozzarellu i vrhunsku mortadelu, a sve zaokružujemo mljevenim pistacijom, svježim bosiljkom, crnim maslinama i aceto kremom. Svaki sastojak pažljivo je odabran kako bi stvorio savršenu ravnotežu između slanih, orašastih i svježih nota. Ova pizza donosi sofisticirani okus Italije u svakom zalogaju – idealna za one koji žele nešto posebno i nezaboravno.”
Na Pizza Festival stiže i legendarna ekipa iz Pizza Social Cluba koja se već godinama ističe svojom kvalitetom, brzinom i nepogrešivo savršenim pizzama. Prepoznatljivi su po hrskavim pizzama s punijim rubom, što je stilski kombinacija napoletane i romane, a nakon što su lani oduševili svojim klasicima te pobrali ovacije za Biancu koju su nadjenuli truffle riccotom, flor di latte mozzarellom, buđolom, porilukom i crispy kaparima, za ovu godinu spremaju nova iznenađenja kojima se silno radujemo.
Ljubitelje sicilijanskog stila pizze debljeg tijesta razveselit će pak vijest da će na Pizza Festivalu i ove godine sudjelovati zagrebački RougeMarin koji je poznat po svojoj sicilijanskoj pizzi. “Ova je pizza također poznata i kao focaccia s dodacima pa je zovu i ’sfincione’, odnosno na Siciliji ’sfinciuni’. Nekoliko je faza pripreme, počevši od uzgajanja startnih kultura (kvasca), što sami radimo, do pripreme i dizanja tijesta te pečenja tijesta. Na pečeno tijesto stavljamo umak od rajčice, ribanu mozzarellu pa sve zajedno još jednom zapečemo. Na kraj poslužujemo ju sa svježim dodatcima”, otkrivaju nam svoje tajne iz RougeMarina koji stiže s pet pizza koje redom donose prave erupcije okusa. Četiri su nazvane po aktivnim talijanskim vulkanima (svi su oko Sicilije ili na Siciliji), dok je peta nazvana po vulkanskoj magmi. Etna tako spaja bolognese umak, grašak, mozzarellu, goudu, brioche mrvice, marinirane artičoke, marinirane masline, ukiseljeni patlidžan, ukiseljenu ljutiku i ukiseljene gljive. Stromboli se može podičiti umakom od rajčica, mozzarellom, inćunima, mariniranim artičokama, ukiseljenim šampinjonima, maslinama leccino, motarom i maslinovim uljem. Vesuvio osvaja umakom od rajčica, mozzarellom, roast beefom, tonnatom, ukiseljenom rotkvicom, kaparima i rikulom. Vulcano usprkos imenu stiže s nježnim notama umaka od rajčice, mozzarelle, artičoke, ricotte, bosiljka, te maslinovim uljem s češnjakom. Magma pak najavljuje snažne okuse s umakom od rajčica, mozzarellom, pikantnom salamom i medom s chilijem.
Svima koji su je lani upoznali, sigurno će biti drago čuti da nam i ove godine stiže Zagyland. Oni su jedina pizzeria u istočnom dijelu Zagorja koja radi isključivo pizze po originalnoj talijanskoj recepturi s provjerenim kvalitetnim talijanskim sastojcima.
U kratko vrijeme prepoznata je po kvaliteti kako od stručnih kritičara tako i svakodnevnih gostiju. “Opičeni i veseli Zagorci” premijerno su oduševili na prošlogodišnjem Pizza Festivalu, pa nema razloga da ne nastave u istom tonu, a kako doznajemo, za ovu prigodu pripremaju i jedinstvenu pizzu u Hrvatskoj, koja kako kažu, nema veze ni s kebabom ni ananasom. Donose nam ukupno četiri pizze: Margheritu, Cezar, pizzu Iznenađenje i pizzu kuće Zagyland.
Fanovi pizze fritte moći će do mile volje uživati u slasnim prženim pizzama na istoimenoj kućici, jer Pizza Fritta sprema nove kreativne kombinacije svojih calzone pizza prženih u dubokom ulju, koje osvajaju hrskavošću tijesta i slasnim topljenim punjenjem.
Dodatni talijanski štih na Pizza Festival donosi pak kućica Pastemisee koja priprema svježu tjesteninu u kolutovima Grana Padano sira. Nudi dva jela, a to su slavni talijanski Cacio e pepe, kremasta tjestenina u umaku od sira i tostiranog papra, te tjesteninu s tartufima i to svježe naribanim u svakoj porciji. Tjestenina na Pastamisee kućici nije samo obrok, već cijeli doživljaj jer se svaka porcija priprema pred očima gostiju u ogromnim kolutovima sira koji plijene pažnju. “Oduševili smo sve na Adventu, a sad se vraćamo još bolji”, govori ekipa s Pastamisee kućice, ispred koje su se pred koji mjesec stvarali ogromni redovi. I tada su nudili dvije vrste kremaste tjestenine koje su se pokazale kao pun pogodak, pa su tu nepogrešivu kombinaciju ostavili i za zagrebački Pizza Festival. No, ovog puta, kako najavljuju, još su spremniji za silnu gužvu. Jedva čekamo provjeriti!
Za uživanje u pravom talijanskom gelatu u bit će zadužen talentirani pastry chef Juraj Klepić koji je nakon adventskih Dubai fritula, na ovogodišnjem Asian Street Food Festivalu uspio još i više oduševiti fanove pistacije, belgijske čokolade i kadaifa svojom Fry Dubai slasticom. Nimalo ne sumnjamo kako već naveliko sprema novo slatko iznenađenje za Pizza Festival.
Doznajemo da se i u svima omiljenoj i kreativnoj koktel radionici Ginglebellsa miksaju nova specijalna izdanja koktela i Spritzeva koji će s notama bosiljka prizivati onaj istinski talijanski dolce vita stil uživanja u životu. Centralni bar bit će opet zadužen za sva tekuća pitanja i pratiti talijanske delicije izvrsnim vinima, pjenušcima, rakijama, pivom i raznim bezalkoholnim pićima te još jednom oduševiti posjetitelje svojom brzom i besprijekornom uslugom. Korisnici ZABA Mastercard kartica svakoga će dana od 18-19 h moći uživati u Happy Hour popustima od 10 posto, a vraća se i ultrapopularni Food kviz powered by METRO u režiji i pod voditeljskom palicom Domagoja Jakopovića.
Jedinstveni doživljaj koji spaja vrhunsku tehniku, autentične okuse, dobru atmosferu i savršen komad pizze, upravo onakav kakav gledamo na ulicama Napulja – posjetitelje očekuje u četvrtak, 15. svibnja 2025. s početkom u 17:00 sati, kada KitchenAid Hrvatska organizira svoju prvu kulinarsku radionicu na otvorenom. Radionica je posvećena izradi prave napoletanske pizze, a vodit će je poznati kuhar i KitchenAid ambasador Vedran Bošković, koji će polaznike voditi kroz svaki korak – od prve gramaže brašna, do posljednjeg hrskavog zalogaja iz peći. Bit će to više od same radionice: dvosatno iskustvo ispunjeno znanjem, mirisima i uživanjem. Polaznici će naučiti kako zamijesiti savršeno tijesto koristeći KitchenAid Artisan mikser, kako razumjeti fermentaciju, oblikovati tijesto kao pravi pizzaiolo, te koje su male tajne velike pizze.
A dok tijesto odmara – uz osvježavajuća pića, opuštenu glazbu i sjajnu ekipu – sudionici će peći vlastitu pizzu i uživati u svakom trenutku. Na kraju će će kući nositi vlastito tijesto, spremno za hladnu fermentaciju i pečenje dan kasnije, diplomu o sudjelovanju na radionici, kao i KitchenAid goodie bag za nastavak inspiracije kod kuće.
Filmofile očekuju čak dva termina za Staropramen Movie Night, 9. i 16. svibnja, a zabavu i razonodu za najmlađe osigurat će omiljeni Zagi eventi s trampolinima, bungee trampolinima i napuhancima. Ljubitelji umjetnosti i vina moći će sudjelovati u kreativnoj Pinelli i vino radionici a svih dana festivala nezaboravnu atmosferu uz bezvremenske talijanske canzone i svjetske hitove stvarat će vrhunski DJ-i što ih je okupio Ozren Kanceljak.
Sve novosti, termine događanja i načine prijava možete doznati prateći Pizza Festival Zagreb na Facebooku i Instagramu.
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: PR