Meneghetti White Magnum

Tara Grbčić 21.02.2025.

Sudjelovali smo u jedinstvenom vertikalnom kušanju Meneghetti White Magnum vina

U prestižnom ambijentu Esplanade Zagreb Hotela, Meneghetti Vinarija otkrila je tajne uspjeha jednog od najcjenjenijih bijelih vina Hrvatske kroz jedinstveno vertikalno kušanje.

U sklopu Vinart Biz Edition manifestacije, Meneghetti vinarija održala je ekskluzivno događanje koje predstavlja ediciju Meneghetti White u Magnum bocama (1,5L) iz arhivskih berbi 2011., 2015., 2017., 2019. i 2021. godine. Ovo jedinstveno vertikalno kušanje pružilo je prisutnima rijetku priliku da istraže evoluciju Meneghetti Whitea, perjanice ove poznate hrvatske vinarije, kroz različite berbe.

Masterclass  je vodio Damir Bosek, glavni enolog vinarije koji je predstavio povijest i tradiciju proizvodnje vina u stanciji Meneghetti. O vinima je pričao i ugledni,svjetski priznati enolog Walter Filiputt:

“Meneghetti vino upija more u sebe. Vinogradi se nalaze na savršenoj geografskoj poziciji gdje primaju toplinu s juga, svježinu šuma, a otvoreni su prema buri. Takva pozicija je jedan od glavnih uvjeta za proizvodnju vrhunskih vina”, objasnio je Filiputti.

 

Ljubitelji vina dobili su osim uvida u sofisticiranost vinarstva i edukativno iskustvo koje se rijetko pruža.

Harmonija vremena i terroira

Svaka berba Meneghetti White Magnum nosi priču o godini u kojoj je nastala – od sunca i kiše do nježnog dodira vjetra. Kušanje u vertikali otkrilo je nijanse koje vrijeme donosi, od svježih, mineralnih nota mlađih berbi do kompleksnih slojeva zrelijih godišta. Na nepcu, bogatstvo tekstura i dubina okusa svjedočili su o pažljivoj njezi u vinogradu i podrumu, gdje se tradicija i suvremeni pristup stapaju u jedinstven izraz terroira.

Dan posvećen izvrsnosti

Magnum boce, poznate po svojoj sposobnosti boljeg sazrijevanja vina, omogućuju vinu da razvije punoću okusa i aromu koja je znatno razvijenija u odnosu na standardne boce. Ovaj format ne samo da čuva kvalitetu vina već i simbolizira luksuz i posebnost prigode.

Atmosfera u Esplanade Zagreb Hotelu bila je ispunjena znatiželjom i strašću prema vinu. Svaka berba Meneghetti Whitea otkrivala je nove slojeve okusa, a stručna vodstva Damira Boseka i Waltera Filiputtija pružila su dublji uvid u razvoj i karakter vina. Nakon kušanja, razgovori su se nastavili, dijelili su se dojmovi, a ljubitelji vina uživali su u rijetkoj prilici da zajedno istraže bogatstvo arhivskih berbi.

 

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Vinart