Kako ovog Božića dekorirati blagdanski stol? U suradnji s Boškom Bahtijarević otkrivamo najljepše ideje
Dani prosinca prolaze u druženjima s obitelji i prijateljima, a ona se najčešće odvijaju oko stola. Čak i oni koji inače nikad nemaju planove, unaprijed znaju gdje se nalaze na večeri za Badnjak, kod koga idu na ručak na Božić, gdje provode božićnu večer gledajući film “Sam u kući”, kao i gdje će biti kad 31. prosinca otkuca ponoć. I dok jedino što gosti moraju imati spremno je outfit za sve od tih navedenih situacija, oni koji su domaćini blagdanskog ručka ili večere tjednima unaprijed osmišljavaju kako će izgledati blagdanski stol, koje će dekoracije staviti, obavljaju kupnju namirnica i stavljaju vino na hlađenje.
Ako se i vi nalazite u toj skupini, a nedostaje vam inspiracije za dekoriranje ovogodišnjeg blagdanskog stola, kao i ideja što poslužiti, u suradnji s Boškom Bahtijarević, arhitekticom i vlasnicom cvjećarnice i concept dućana Tvoje, kreirali smo dvije verzije blagdanskog stola koje će vam poslužiti kao idealno nadahnuće.
Boška je ove godine, pronašla inspiraciju upravo u onome s čime vežemo najljepše uspomene za blagdanske, a to je – obitelj. Miris mamine ili bakine kuhinje, koji se širi po čitavom stanu, svi na okupu, čipkasti stolnjaci, porculansko posuđe i srebrnina, sve to povezujemo s blagdanima i najljepšim trenucima u godini. Kao što se u modu vraćaju svi trendovi, tako je vintage bio glavna inspiracija i za dekoriranje blagdanskih stolova.
S obzirom na to da predblagdansko razdoblje može biti i stresno, Boškin glavni savjet, kako biste izbjegli dodatan stres oko dekoriranja stola – budite kreativni. Dajte mašti na volji, poigrajte se s posuđem, svijećnjacima, koristite i ukrase za božićno drvce na stolu – kao držače za ubruse – te dodajte i dozu prirode na stol, pomoću svježeg cvijeća i sušenog voća.
Ako ne znate otkud početi – ova kreativka savjetuje da počnete od boje. “Uobičajeno počnem od boje pa onda ako odredim jednu boju, onda je komplementiram s posuđem, dekoracijama, ukrasima, svijećama, tanjurima, zdjelama, tkaninama…”, kaže Boška. Tako blagdanski stolovi koje je kreirala za MagMe imaju krase klasične božićne boje, ali koje su prezentirane na neklasičan način, koristeću dekor koji nije nužno u blagdanskom stilu.
A nakon što odredite boju blagdanskog stola i odaberete posuđe, što preporučujemo da napravite prvo – i provjerite nalaze li se na vašem stolnjaku mrlje od prošlogodišnjeg božićnog ručka, bacite se na kreiranje menija. Tradicionalni božićni meni uvijek je dobra ideja za posluživanje, a dok se vaši gosti okupljaju, predlažemo da im poslužite nareske za hladno predjelo i aperitiv, koji će grickati dok otvaraju poklone i koji će im otvoriti apetit.
Ako tražite idealne namirnice za blagdansku platu, predlažemo da se na njoj obavezno nađe više vrsta sireva, mekih i tvrdih, od kravljeg i ovčjeg mlijeka, koje možete pronaći u Vindija asortimanu. Ako posebno želite zadiviti goste, predlažemo posluživanje Riserva Ovidura, ekstra tvrdog ovčjeg sira koji odlikuje karakterističan maslačni i slatkasti okus, s notom orašastih plodova. Ovaj sir blago je hrskav i podatan prvi svakom zalogaju, prošao je minimalno 12 mjeseci zrenja, a na prestižnom natjecanju World Cheese Awards 2023. u Norveškoj je osvojio brončanu medalju. Umjesto njega možete odabrati i Riserva Caprodur, ekstra tvrdi kozji sir s mliječno-pikantnom notom, koji je nagrađen na ocjenjivanju Superior Taste Award 2024 u Bruxellesu i osvojio priznanje za kvalitetu i odličan okus Superior Taste Award s 1 zvjezdicom.
Sve gurmane i hedoniste na blagdanskom stolu osvojit će tvrdi sirevi – ovčji Ovidur, kozji Caprodur, kravlji Bovidur te ovčji i kravlji Orodur. Svaki od ovih sireva ističe se s posebnom, bogatom aromom te se međusobno nadopunjuju te odgovaraju različitim ukusima. Ovidur je blag i ima aromu koja podsjeća na orahe i karamelu, Caprodur se ističe blago pikantnim okusom, Bovidur je provjereni klasik dok u profinjenoj kombinaciji kraljeveg i ovčjeg mlijeka nastaje Orodur koji se ističe izbalansiranim okusom. Izbor ovih sireva uvijek je znak profinjenosti i dobrog ukusa.
Meki, plemeniti sirevi uvijek moraju pronaći svoje mjesto na stolu, pogotovo s obzirom na to da je Vindija jedini proizvođač sireva s plemenitim plijesnima u regiji među kojima su najpoznatiji Bovi Blue kravlji meki sir s plemenitom plavom plijesni te Camembert meki kravlji sir, s dodatkom šarenog papra i čilija te Caprilo meki kozji sir s plemenitom bijelom plijesni.
A predjelo ne bi bilo potpuno bez ukusnih Vindon Deluxe šunki. Profinjena tekstura i vrhunska kvaliteta odlike su Deluxe šunki od najfinijih dijelova laganog purećeg mesa, koje osvajaju već na prvom zalogaju, a poslije toga nijedno blagdansko druženje ne može proći bez njih – obožavaju ih sve generacije! Bilo da se odlučite poslužiti Classic ili, pak, neku od posebnih vrsta: Deluxe Istranku s crnim paprom, Deluxe Dalmatinku s mediteranskim začinima ili Deluxe Slavonku s crvenim paprom, nećete razočarati.
Osim što su iznimno ukusne, a vole ih i djeca, mogu se lijepo dekorirati na blagdanskoj plati, a različiti okusi će odgovarati različitim ukusima. A kako biste bili sigurni da ste baš sve goste zadovoljili svojim odabirom, predlažemo da im servirate i Vindon pureću i Cekin pileću čajnu kobasicu! Klasici su to bez kojih ne možemo zamisliti svakodnevicu, a imaju svoje mjesto i na blagdanskom stolu.
Kreativu si tako, možete dopustiti i prilikom dekoriranja stola, ali i samog posluživanja jela – dajte mašti na volju te poslušajte Boškin savjet i budite kreativni! Vjerujte nam na riječ, ovo će hladno predjelo planuti sa stola!
@magme.hr BLAGDANSKI STOL by MagMe x Tvoje.hr Kako ovog Božića stvoriti čaroliju za vaš blagdanski stol? Inspirirajte se vintage šarmom uz savjete Boške Bahtijarević.🎄 #MagMe #blagdanskistol #vindija #noel #jeruzalemormoz @Jeruzalem Ormož @Vindija
Kako biste okuse ovih delicija upotpunili s pićem, predlažemo da servirate i Jeruzalem Ormož Sauvignon & Sivi Pinot suho vino. Riječ je o iznimno popularnim sortama u vinogradima te vinarije, a sljubljene daju svježe, voćno vino s aromama lista rajčice, cvijeta bazge i limunove korice. Zbog toga što sauvignon osigurava svježinu i lepršavost, a pinot sivi daje harmoniju i punoću okusa, ovo će vino odlično funkcionirati kao aperitiv, a komplimentirat će i bijelom mesu te svježim salatama.
Nijedno slavlje ne može proći bez zvuka otvaranja boce pjenušavog vina, a što može označiti bolji početak blagdanskog slavlja nego čaša pjenušca i zdravica s najdražima za još takvih druženja. Jeruzalem Ormož Glam Edition, limitirano izdanje pjenušca kreiranog od sorti Chardonnayja i Pinot Noira, ne samo da će očarati nepca mjehurićima, već će zbog glamurozne, zlatne ambalaže činiti savršen ukras svakom blagdanskom stolu!
Boška nam je otkrila i kako ona svoj blagdanski stol kod kuće dekorira jako rano, otprilike u vrijeme paljenja prve adventske svijeće na vjenčiću, a to je tradicija koju zadržava otkako je rodila kći. “Ta mi je navika ostala otkako sam rodila Brunu, jer sam morala pripremiti sve za kad se vratimo iz rodilišta, a ona je rođena 4. prosinca. Od tad smo onda zadržali tu tradiciju dekoriranja za svako slavlje, pa je već sve dekorirano u božićnom duhu za njezin rođendan”, otkriva nam.
A ako uživate upravo u obiteljskom okupljanju i dekoriranju te se, nakon naporne godine, tijekom blagdana želite opustiti, a ne imati stres oko pripreme hrane, otkrit ćemo vam najbolje čuvanu tajnu ovog Božića. Vindija je ove godine lansirala uslugu “Pokupi puricu, sir i torticu!” u sklopu koje, putem službene stranice, možete naručiti već pripremljenu, pečenu puricu (ali i onu svježu), sireve za svečani blagdanski ručak, pa i desert – smrznutu tortu Latica!
Purica je siguran adut svakog svečanog ručka tijekom blagdana, a Vindon se svojom kvalitetom i vrhunskim okusom već tradicionalno ističe kao puretina broj 1 u Hrvatskoj po izboru potrošača. Birati možete između svježe, pečene, nadjevene blagdanske purice ili punjene purice, s tradicionalnim nadjevom od kruha, sira i jaja koja je sočna i fina kao iz bakine kuhinje! Odaberite sve potrebne namirnice, ili si samo olakšajte s kupnjom već pečene purice, za blagdane bez stresa, naručite sve potrebno iz udobnosti svojeg doma i samo odaberite Vindija poslovnicu u kojoj ćete namirnice i pečenu puricu prikupiti. Zvuči jednostavno, kao što i je, a vaš poklon za Božić ovih blagdana time će se biti više vremena za druženje i manje stresa prije dolaska gostiju!
Svoju narudžbu možete preuzeti kad god vam to odgovara, a ako se ipak odlučite za to da sami pripremate hranu kod kuće, predlažemo da kupnju namirnica ne odlažete za posljednji čas! Tjedan dana unaprijed definirajte meni, odredite kad ćete kupiti namirnice i držite se rasporeda kako biste, po Boškinom savjetu, dan do dva prije imali za uživanje u dekoriranju blagdanskog stola i kupnju svježeg cvijeća ili bilja koje će krasiti vaš stol. “Moram priznati da mi je hrana koja se poslužuje jednako važno i kao dekoracija stola, te se uvijek potrudim napraviti i nešto zanimljivo po tom pitanju. Primjerice, na ovom sam stolu uz predjelo složila mini borove od baguette kruha iz Noel Bread & Deli craft pekarnice koji djeluju kao efektan ukras, a poslužuju se uz platu”, istaknula je Boška.
View this post on Instagram
Poznata po maksimalizmu, Boška ipak ističe kako za vrijeme Božića, kad je u pitanju njezin blagdanski stol, naginje tradicionalnim ukrasima, iako će uvijek nadodati i nešto neočekivano! “Kako je kod mene meni spreman i do tjedan dana unaprijed, a i sve je dekorirano unaprijed, dan-dva prije kupim svježe cvijeće za stol i stihijski složim stol. Koristim, naime, iste dekoracije i ukrase uvijek, a na godišnjoj bazi mijenjam ‘temu’ stola. Ne morate svake godine kupiti nešto novo, da bi stol izgledao posebno, napravite miks ukrasa koji imate već godinama s pokojim novitetom”, ističe te nastavlja: “Recimo, volim tradicionalne ukrase u obliku gljiva i staklene kuglice, i uvijek upalim dosta manjih svijećica, da se stvori lijepa atmosfera i da se njihova svjetlost reflektira od dekoracija”.
Ono što joj je posebno važno kad je blagdanski stol u pitanju je – stolnjak. To je nešto bez čega nijedan stol nije potpun, pa i oni koji ga tijekom godine ne koriste, kako bi postigli svečanu atmosferu, za blagdanski stol, obavezno ga moraju koristiti. To su “mali luksuzi” koji podižu dojam, a Boška ističe da se među njima nalaze i laneni ubrusi te fine čaše. Ono bez čega također ne može na blagdanskom stolu su tradicionalni božićni kolači, a posebice, makovnjača.
Već se tradicionalna, najukusnija makovnjača može kupiti u vrhunskoj zagrebačkoj craft pekarnici Noel Bread & Deli, koji uz tu domaću slasticu koju svi obožavaju, u svojoj božićnoj ponudi ima i božićni kruh te cimet rolice, favorite koji uvijek moraju pronaći svoje mjesto na blagdanskom stolu.
Iako je riječ o tradicionalnim desertima, Noel Bread & Deli, uvijek svojim proizvodima daje i moderan twist pa su nas ovog puta oduševili s krafnama koje umjesto kreme na vrhu, krase tradicionalni sitni božićni kolačići.
No, prava zvijezda svakih blagdana definitivno je panettone. Noel Bread & Deli Panettone napravljen je od prozračnog, ali i sočnog tijesta, zahvaljujući vrhunskom maslacu i domaćem džemu, a pripada u onu vrstu delicija koje će oduševiti i one koji nemaju “slatki zub”. Svi su proizvodi iz Noel Bread & Deli ručno rađeni, bez aditiva i konzervansa te postavljaju visok standard za sve domaće zanatske pekarne, a njihovi okusi evociraju tradicionalne arome u modernom duhu.
Zaokružiti svaki obrok ne samo s desertom, morate i s vinom. A naš izbor tu pada na Jeruzalem Ormož Rumeni Muškat i Muškatnu Peninu. Iako se ta vina mogu poslužiti kao aperitiv, pa i piti tijekom čitavog obroka, zbog toga što Rumeni Muškat pripada u kategoriju poluslatkih vina, svidjet će se posebno onima koji vole nešto slađa vina!
Odlikuje se tipičnim, intenzivnim muškatnim bouquetom s notama limunske trave, citrusa, klinčića i breskve te ima ugodan, slatki i osvježavajući okus. Zato će dobro doći kao start ručka u slatkom duhu, ali i u kombinaciji s panettoneom za kraj!
A kraj svečanih trenutaka moramo obilježiti i kako drugačije nego s otvaranjem još jednog pjenušavog vina – nama omiljenog – Jeruzalem Ormož Muškatne Penine! Muškatna Penina idealna je “točka na i” svakog ručka ili večere, posljednji čin u kojem svi okupljeni mogu uživati u laganom, živahanom i osvježavajućem pjenušcu s prepoznatljivim okusom muškata. Može se poslužiti i kao aperitiv te, kako mi predlažemo, sama, a ovaj je pjenušac popularan izbor za ljubitelje slatkih, aromatičnih vina. Grožđe se proizvodi u vinogradarskim područjima Mihalovci, Litmerk i Smolika uz ekološki prihvatljivo gospodarenje vinogradima, a vino je napravljen od sorte grožđa Muscat Ottonel proizvedenog po charmat metodi. Ovo je definitivno favorit za sve svečane trenutke.
Iako su svi ovi savjeti vrijedni i sigurni smo da će vam poslužiti kao inspiracija, najbitnije je od svega da uspijete okupiti sve voljene za stolom te da s njima, uz ukusne delicije i pokoju čašu vina, podijelite radost i veselje! Nema ljepšeg od toga kad su svi na okupu, a to je i posljednji dodatak receptu za savršen blagdanski stol koji je za MagMe složila Boška.
“Najbitnije kod blagdana je da sam s onima koje volim. Imam veliku obitelj i ta buka koja se dogodi je meni nešto najljepše – okupljeni su mali, veliki, najdraži prijatelji, u mislima su i oni kojih više nema, a tu je, naravno, i Nala koja laje od sreće jer smo svi na okupu”.
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Styling stola: Boška Bahtijarević (Tvoje.hr)
Fotografije i video: Vigor Klaić