Kiyomi je najuzbudljivije novo mjesto u Zagrebu. Razgovarali smo s vlasnicima ovog azijskog restorana!

“Do ideje za ovim restoranom došlo je sasvim spontano. Vid je izrazio želju kreirati menu sastavljen od jela koja je upoznao putujući po Aziji zadnjih godina, a jednom sam prilikom to spomenuo svom prijatelju Mariu Ivančiću koji mi je ponudio da otkupim njegov lokal”, započinje priču Davor Bienenfeld, koji s Vidom Nikolićem čini poznati zagrebački restoranski duo. Prošlog su mjeseca otvorili novi restoran, KIYOMI, koji se smjestio u nekadašnjem Lemonu, odnosno Hard Rock Caffeu na početku Gajeve ulice u Zagrebu. Povodom toga, razgovarali smo s njima i otkrili zašto se radi o najuzbudljivijem otvaranju u Zagrebu.

Bienefeld i Nikolić restoranskoj su sceni poznati po nekadašnjem Timeu u Petrinjskoj ulici, ali i po restoranima Torikaya i Izakaya koji su mnogima omiljena mjesta u Zagrebu. No, ovog se puta radi o nešto drugačijem azijskom restoranu, koji se može bolje opisati kao panazijski s obzirom na to da je posvećen japanskoj tehnici pečenja (robata) i dim sum jelima. Nikolić nam govori da se ideja za takvim restoran rodila još ranije, s obzirom na to da bi on prilikom boravka u Aziji jeo po raznim BBQ restoranima i tamo isprobavao razna dim sum jela. Ovaj je chef već tad znao da bi jedno takvo mjesto u Zagrebu trebalo zaživjeti, a uz KIYOMI su postigli upravo to.

No, osim menija, nas je posebice intrigiralo po čemu se KIYOMI razlikuje od svih drugih koncepata koji su ovi poduzetnik i chef stvorili. Nikolić nam kazuje da nisu htjeli ponavljati s klasičnim sushijem ili rezancima, a dim sum i robata im daju mogućnost da se kreativno razviju u potpuno novom smjeru. “Osim toga, takva je hrana zabavna i savršena za sharing“, nadodaje chef.

Iako mnogi vjeruju da je KIYOMI zamjena na nekadašnji obožavani TIME, ovo dvoje vlasnika nam govore da to nije tako. Naime, KIYOMI je potpuno novi koncept koji je posvećen druženju uz hranu i piće, dok je TIME bio osmišljen kao koncept restorana i kluba u jednom. U ovom je projektu atmosfera nešto jednostavnija i više se uživa u druženju uz hranu, nego zabavi koja je zasnovana na glasnijoj atmosferi i glazbi. Dizajn interijera koji će vas osvojiti time što imate direktan pogled na kuhinju i jednostavnim uređenjem koje se doima kao de se nalazite u nekom europskom gradu, potpisuje Pero Vuković iz arhitektonskog ureda Arhiv.

Ako se pripremate na posjet ovom novom restoranu, ono što on i prije samog ulaska u njega nudi, doista je impresivno. Primjerice, možete rezervirati stol putem web upitnika (što restorani u Hrvatskoj još ne prakticiraju), no jednako tako na službenoj stranici restorana možete pogledati cijeli meni uz prekrasne fotografije. Osim što vam to olakšava odabir jela jer možete unaprijed sve pogledati, pitali smo vlasnike koja jela bi oni preporučili. Bienenfeld odlučno govori da su sva jela nezaobilazna jer je svako jelo posebno na svoj način, dok sam chef Nikolić izdvaja nekoliko favorita.

Handrolls su zabavniji oblik nigiri sushija, malo su veći i jednu se rukama, u dva zalogaja. Od dim sum ponude svakako treba probati Siew mai, Curry Puff i Char Siu. Što se tiče robate, definitivno ne smijete propustiti Tsukune, Enoki Bacon i Korean Beef.” Nadodao je i da uskoro uvode i selekciju vegetarijanskih jela.

S obzirom na to da je otvoren tek prije nekoliko tjedana, restoran trenutačno radi za večeru, a razlog tome je prilično impresivan. Naime, Bienenfeld nam govori da restoran trenutačno radi samo za večeru kako bi članovi tima KIYOMI koji nisu u smjeni mogli biti gosti kako bi dobili bolji dojam što i kako rade, te tako uputili kritike i od početka doveli restoransku ponudu i uslugu do savršenstva. No, Nikolić dovršava da s ručkom kreću početkom idućeg mjeseca.

Osim fantastične restoranske ponude, ovo se novo zagrebačko mjesto može pohvaliti i sa sjajnom kartom koktela koju potpisuju dva najveća kreativca u gradu kad se radi o koktelima. Naime, Ivan Leko, vlasnik obližnjeg Express Bara u Petrinjskoj u kojem možete kušati najbolje koktele u gradu i Karlo Ferenčak, trenutačno najtalentiraniji hrvatski koktel majstor, osmislili su ponudu koja će se savršeno nadovezati uz svako jelo.

No, osim što u ovom restoranu možete isprobati fantastične koktele, uskoro se u podrumu tog mjesta otvara bar Yakuza, o kojem vlasnici još ne žele previše govoriti, no kazuju nam da će biti uzbudljivo. Naime, dizajnerski potpuno drugačijeg izgleda od restorana, “Yakuza bar će biti naš speakeasy noćni bar te grand finale naše suradnje s Lekom i Ferenčakom”, govori na Bienenfeld. Nadodaju da će tamo gostima omogućiti jedinstveno iskustvo u Zagrebu, interijer će biti mračan i dekadentan, a mjesto će biti idealno za kasne sate i skrivena druženja. Upravo ono što Zagrebu trenutačno nedostaje!

U konačnici, ovo novootvoreno zagrebačko mjesto, nešto je drugačiji projekt ovog poznatog dvojca. KIYOMI karakterizira mjesto u kojem ćete poželjeti odlaziti s prijateljima, isprobavati jela kakva u Zagrebu još niste mogli i uživati u atmosferi koja se doima kao da ste se našli u nekom europskom gradu. Tek je nekoliko tjedana prošlo otkako su otvorili vrata svog novog projekta, a već se radi o mjestu u kojem jedva možete rezervirati stol. Činjenica koja govori puno za sebe.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Kiyomi

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0