MagMe MagMe 23.07.2024. Health

O zdravim navikama i wellbeingu s Ivanom Pirizović

Društvene mreže prestale su biti samo mjesto na kojem pronalazimo inspiraciju, a postale su jedan od glavnih izvora informacija. Time se pomalo i promijenila uloga influencera koji su postali svjesniji o tome što dijele i kakvu poruku šalju svojoj publici, a jedna od onih koja je oduvijek stavljala naglasak i na wellbeing, a ne samo na ljepotu, modu i putovanja bila je Ivana Pirizović.

 

Riječanka sa zagrebačkom adresom redovito koristi svoj Instagram profil kako bi podijelila novi zdravi recept, otkrila kako se nosi sa stresnom situacijom ili što radi kad se mentalno opušta, pa ne čudi zato da i redovito od svojih pratitelja dobiva upite za wellbeing savjete. Zato smo je i mi, u nadi da ćemo pronaći poneku zdravu naviku koju bismo uklopili u svoju svakodnevicu, priveli na razgovor o onome od čega ne odstupa kad su u pitanju fizičko i mentalno zdravlje te briga o sebi.

Ono što se na prvu može primijetiti je da je influencerica i blogerica konstatno on-the-go, bilo zbog obaveza, bilo zbog aktivnog načina života na koji, na određen način, utječe i njezina četveronožna ljubimica Freya, engleska seterica. Razlog tomu je što smatra da pokret – bilo da je riječ o šetnji s psom ili tjelovježbi poput joge i pilatesa koji su dio njezine ruine, ono zbog čega se osjeća bolje, pa se toga redovito i drži.

“Kad se ne osjećam baš najbolje, pokrenem svoje tijelo, radim skincare rutinu, uživam u duuugom tušu te se njegujem – to mi baš pomaže. Čišćenje stana također baš pomaže, kao i preslagivanje ormara”, otkriva nam influencerica koja je od svojeg stana s predivnim pogledom na zelenilo i čitav grad napravila pravu oazu mira.

Iako je freelancer što znači da njezine poslovne obveze ne traju samo “od 9 do 5” u svakom danu pronalazi vrijeme za sebe, počevši s jutrom uz koje su vezane zdrave navike koje nikad ne preskače. “Nikada ne preskačem svojih pet minuta u tišini i čašu tople vode s pola limuna. Puse i maženje s Freyom su isto neizostavni, to mi pomaže postaviti pozitivan ton za dan, ona je moj mali psihoterapeut, a da to ni ne zna”.

Među jutarnjim navikama koje bi savjetovala svima su definitivno i journaling, prije nego što započne dnevna hektika, već spomenuta joga, kao i zdravi doručak koji uvijek sadržava voće, bilo da gricka nektarinu, stavlja borovnice u kašu, radi smoothie od banana ili pije sok od jabuke.

Ljepša strana freelanceanja je što može svoj posao raditi otkud želi – iz Zagreba, Rijeke ili s nekog trećeg mjesta na hrvatskoj obali, a i kad je na putu održava svoju dobro uhodanu rutinu. “Sve vezano uz skincare rutinu, njegu lica i tijela mi je jako bitno – ti me rituali smiruju, a pogotovo skidanje šminke prije spavanja. Ne znam bi li mogla zaspati da prije toga nemam taj svoj mali ritual. Također, zdrava i izbalansirana prehrana je nešto bez čega bi mi bilo teško živjeti i što mi pomaže da ostanem u centru – čim se to promijeni, mijenja se i moja produktivnost”, ističe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MagMe (@magme.hr)

Zdrava prehrana je nešto što često stavlja u fokus na svojem profilu te redovito dijeli brze i zdrave veganske recepte za doručak, ručak, snack ili večeru u kojima se nalazi pregršt povrća i voća. Njezin je hladnjak tako pun bademovog mlijeka, zdravih sokova, brokule, sojinih klica, hummusa, plant-based namaza, tofua, grahorica, rajčica, ali pronaći ćete tu i pokoju kremu ili masku za lice.

Veliku pažnju poklanja upravo odabiru tih namirnica, trudi se kupovati voće i povrće od malih proizvođača, koje nije tretirano kemikalijama. Kao što to čini i s etiketama skincare proizvoda, redovito proučava i sastojke hrane koju kupuje. Prirodno je ono na što stavlja naglasak, zato se u njezinom zdravom hladnjaku može pronaći i sok Vindi Premium 100 % hrvatska jabuka izrađen samo od voća iz hrvatskih voćnjaka.

No, to ne znači da ponekad neće ugoditi sebi i priuštiti si malene luksuze koji ju čine zadovoljnom – što joj je ultimativni cilj. “Kad je prehrana u pitanju, bitno mi je voditi izbalansiranu intuitivnu prehranu. Ona se sastoji od 80 posto zdravih izbora i 20 posto ugađanja samoj sebi. U tih 20 posto će se naći čaša ili dvije vina, domaći kruh i maslinovo ulje, sladoled, čips i svi ti mali, slatki “poroci” koje imam. Tako rijetko imam izlete u prejedanja, a time i u nezadovoljstvo sobom. Čak i kad je piće u pitanju – većinom pijem vodu, čaj i matchu, a i kad je riječ o soku, trudim se birati prirodno poput Vindi Premium 100 % hrvatska jabuka koji je napravljen isključivo od voća iz hrvatskih voćnjaka.

Treba si dozvoliti male luksuze u životu, što god da to je za svakoga od nas.

Moj svakodnevni meni je veganski što znači da naglasak stavljam na high protein low carb prehranu, jedem puno svježeg povrća i voća, a ponekad pojedem ribu, ako joj zaista znam podrijetlo. Podrijetlo namirnica mi je izrazito bitno“, ističe Pirizović.

Ugađanje sebi ne završava samo brigom o namirnicima koje unosi i tijelo, već i time da radi stvari koje je usrećuju. U tome je, kako priznaje, pronašla recept za zdravlje i zadovoljstvo. Ljubav koju gaji prema sebi, a koja se ogleda i u skincare rutini, zdravoj prehrani i tjelovježbi, ono je što utječe na njezino zdravlje i zadovoljstvo, a u konačnici utječe i na glow koji, kako kaže, niti jedna krema ne može nadomjestiti.

Uzimanjem vremena za sebe se i opušta, a tome pridonosi i još nekoliko navika koje je unijela u život. “Vikendom najčešće nisam na mobitelu – moraš se znati maknuti od toga kad ti se život i posao svedu na gledanje u ekran. Pokušavam biti u trenutku i uživati sa sebi bliskim ljudima, čitati, voditi pametne razgovore, otići u šetnju ili na more s Freyom”, otkriva.

 

Iako koristi razne tehnike kako bi osjećala što manje stresa, kao što su ranije spomenuti journaling i joga te ispijanje matche koja, za razliku od kave, ne stvara osjećaj nervoze, i dalje se susreće s tim negativnim osjećajem. Bitka sa stresom, kako ističe, nije lagana, ali se hvali činjenicom da je ipak uspijeva dobiti. “Tehnike disanja, brown noise, korigiranje sna i minimalan ili nikakav unos alkohola mi pomažu boriti se sa stresom i imati čistu glavu”, kaže Pirizović.

Iz primjera ove uspješne influencerice i mlade poslovne žene jasno je kako je mit da staviti sebe na prvo mjesto znači zanemariti sve drugo. Dapače, Pirizović smatra da te kad voliš sebe, možeš voljeti druge i biti dobar prema njima.

Svojim načinom života koji funkcionira u ubrzanom modernom svijetu, a duboko se temelji na wellbeingu i zdravim navikama, razbija i mit da uspjeh i briga za sebe ne idu ruku pod ruku te da možeš imati vrijeme samo za jedno ili drugo.

Sitnice koje su njoj utkane u svaki trenutak dana ono su što čine razliku, a njezina filozofija ogleda se u svakom aspektu njezinog života koji redovito dijeli na društvenim mrežama, od toga kako provodi vrijeme, što joj se nalazi u hladnjaku i na tanjuru te čime se njeguje – mentalno i fizički. Sitne promjene u rutini svakog od nas mogu dovesti od osjećaja općenitog wellbeinga i zadovoljstva, a učinak koji imaju s vremenom mogu postati jako vrijedni.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije i video: Vigor Klaić

Sadržaj je nastao u suradnji s Vindijom.