Kolumna prof. dr. sc. Milivoja Jovančevića | Sve što vas zanima o cijepljenju

Autor članka je primarijus dr. sc. Milivoj Jovančević, pedijatar u Poliklinici Salvea. Njegovu kolumnu o važnosti pregleda kukova možete pročitati na ovom linku

Brojni su uzročnici zaraznih bolesti koji mogu uzrokovati tešku bolest, oštećenje organizma te u najtežim slučajevima i smrt. Njima smo izloženi gotovo svakodnevno. Uvođenjem cijepljenja u 20. stoljeću je spašeno više života nego bilo kojom drugom medicinskom intervencijom u povijesti.

Zaštita od zaraznih bolesti se može postići na dva načina – aktivno i pasivno. Aktivna imunoprofilaksa je postupak koji nazivamo cijepljenjem, a njime se organizam potiče da sam razvije specifičnu obranu prema određenoj zaraznoj bolesti. Pasivna imunoprofilaksa je postupak kojim se organizam privremeno zaštićuje od određene infekcije davanjem gotovih zaštitnih protutijela. S obzirom na to da su zarazne bolesti česte i osobito opasne u dječjoj dobi, cijepljenje djece ima velik značaj.

Vrste cjepiva

Cjepiva možemo podijeliti na živa i neživa. Živa cjepiva sadrže umrtvljene (atenuirane) uzročnike zaraznih bolesti kojima je određenim postupcima smanjena sposobnost izazivanja bolesti, ali koji su istovremeno zadržali sposobnost razmnožavanja u tkivima ili stanicama osobe koja se cijepi. Takva su npr. cjepiva protiv tuberkuloze, rubeole, ospica, mumpsa i poliomijelitisa.

Neživa cjepiva sadrže mrtve mikroorganizme (cjepivo protiv hripavca), dijelove mikroorganizama (cjepivo protiv gripe, toksini difterije i tetanusa, topivi kapsularni materijal bakterija-pneumokoka, meningokoka i Haemophilus influenzae tip b) ili genetskim inženjeringom izdvojene dijelove DNK virusa (cjepivo protiv hepatitisa B). Najvažniji sastojci cjepiva zovu se antigeni jer organizam osobe koju cijepimo upravo prema njima stvara specifična zaštitna protutijela. Antigeni su otopljeni u otapalu, najčešće sterilnoj vodi, fiziološkoj otopini ili složenoj otopini.

Program obveznog cijepljenja

U Republici Hrvatskoj postoji Program obveznog cijepljenja djece koji obuhvaća cijepljenja protiv tuberkuloze (BCG), difterije, tetanusa i hripavca (pertusisa) (DI-TE-PER), dječje paralize (poliomijelitis), invazivnih sojeva Streptokoka pneumonije (Pn) i Hemofiusa influence (Hib), ospica, zaušnjaka (mumpsa, parotitisa) i rubeole (MO-PA-RU) te hepatitisa B. Prije svakog cijepljenja važno je obaviti osnovni pregled djeteta.

Koliko se često javljaju reakcije nakon cijepljenja?

U većine cijepljene djece nema reakcije na cjepivo ili ponekad imaju samo blage reakcije kao što su lagano povišena temperatura i bol na mjestu injekcije. Vrlo rijetko se javljaju ozbiljnije reakcije kao, primjerice, konvulzije. Teške reakcije na cjepiva javljaju se toliko rijetko da je teško procijeniti rizik za njihovu pojavu. Nuspojave, koje se mogu pojaviti prilikom uzimanja bilo kojega lijeka pa tako i cjepiva, razlog su radi kojega se roditelji teško odlučuju na cijepljenje djece pa danas unatoč obaveznom programu cijepljenja imamo veći postotak necijepljenje djece iako kod većine djece nema reakcija na cjepivo.

Koji su znakovi umjerenih i ozbiljnih reakcija na koje roditelj treba paziti?

Nakon što je vaše dijete cijepljeno, pratite pojavu bilo kakvih neobičnih simptoma kao što su visoka temperatura (>40 °C), promjene ponašanja i znakovi alergijske reakcije (teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzan rad srca i vrtoglavica, klonulost). Ako se pojave ove reakcije, nazovite svog pedijatra. Ako on ne radi, onda dežurnog liječnika i posavjetujte se!

Cijepljenje i preventivno davanje paracetamola – važna napomena!

U praksi se još uvijek često primjenjuje paracetamol neposredno prigodom cijepljenja djece u dojenačkoj dobi, s ciljem smanjenja moguće reakcije na cjepivo – povišene temperature, bolnosti i crvenila na mjestu uboda. Pedijatrijska struka upozorava da se zbog toga slabi imunogenost (djelotvornost) šesterovalentnog cjepiva (komponente protiv bakterije Hib – Hemophilus influenzae tip b) i cjepiva protiv invazivnih sojeva pneumokoka (Prevenar 13, Synflorix).

Stoga se ne preporučuje preventivno davanje paracetamola, nego tek ako nastupi vrućica ili bolnost – tada više nema utjecaja na djelotvornost cjepiva. Jedina preventivna mjera treba biti postavljanje obloga od vode, sobne temperature, koji se mijenjaju svaka dva do tri sata tijekom narednih 12-24 sata.

U nastavku vam otkrivam obavezni program cijepljenja koji je na snazi od 2022. godine, u pripremi je izmjena programa od 2025. godine.

 

NOVOROĐENČAD

• BCG vakcinacija
• S navršena dva mjeseca života: Kombinirano cjepivo DTaP-IPVHib-
hepB + Pn (difterija, tetanus, hripavac, dječja paraliza, hemofilus influenzae tip B, hepatitis B + pneumokokno cjepivo).
• 2 mjeseca (8 tjedana) kasnije: Kombinirano cjepivo DTaP-IPVHib-
hepB + Pn.
• 2 mjeseca (8 tjedana) kasnije: Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib-
hepB ili Dtap-IPV-Hib (ovisno o tome koje je cjepivo dijete dobilo u dobi od 4 mjeseca).

DRUGA GODINA ŽIVOTA

• Nakon navršenih 12 mjeseci života OSPICE-ZAUŠNJACI-RUBELA
(MO-PA-RU) + Pn.
• Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib-hepB ili kombinirano cjepivo Dta-IPV-
Hib (6 – 12 mjeseci nakon treće doze DTaP-IPV-Hib-hepB / DtaP-IPV-Hib).

ŠESTA GODINA ŽIVOTA

• DI-TE-PER acelularno (DTaP) ili dTap, ovisno o dostupnosti.

PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

• OSPICE-ZAUŠNJACI-RUBELA (MO-PA-RU) (ili prilikom upisa)
• + POLIO (IPV) prilikom upisa ili u rujnu.

OSMI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

• Td (DI-TE pro adultis)+ POLIO (IPV) ili kombinirano dT-IPV cjepivo.

 

U poliklinici Salvea naš tim za opću i preventivnu pedijatriju pruža usluge savjetovanja i cijepljenja protiv svih navedenih bolesti.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Salvea, Dupe Photos, Instagram