lubenica

7 prednosti lubenice zbog kojih ćete još više uživati u omiljenom ljetnom voću

Lubenica je ljetno voće i upravo zato mnogima asocijacija na toplo vrijeme, bezbrižnost i slatko osvježenje.

Lubenica hidratizira, ali ima i brojne druge prednostu, pruža i esencijalne nutrijente te je prepuna vitaminimna, mineralima i antioksidantima. Ovo omiljeno ljetno voće donosi mnoge prednosti za zdravlje, stoga ćemo od sada s još većim užitkom jesti lubenicu!

HIDRATIZIRA

Tijelo treba vodu, pogotovo ljeti, a čak 92% lubenice čini voda. Upravo zato jedenje lubenice može doprinjeti hidratizaciji tijela i osjećaju sitosti. Uz tekućinu, bogata je vlaknima koje će u vrućim ljetnim danima poslužiti kao odličan međuobrok!

BOGATA JE VITAMINIMA

Lubenica je jedno od najmanje kaloričnih voća, sadrži samo 46 kalorija po porciji (154 grama). Istovremeno je prepuna vitaminima C i A, kalijem, magnezijem i vitaminima B1, B5 i B6, a kombinacija vitamina čime je odličnim antioksidansom!

SADRŽI LIKOPEN

Likopen je snažni antioksidans koji nalazimo i u rajčici, a može pomoću u sprječavanju nastanka raka prostate. Brojne studije su pokazale i kako pomaže smanjivanju kolesterola i krvnog pritiska.

SMANJUJE UPALE

Kombinacija vitamina C i likopena čini lubenicu odličnom namirnicom za smanjivanje upala i oksidativnog stresa. Time je ova namirnica odlična za prevenciju brojnih kroničnih bolesti, kao i nesanice, gubitka apetita ili kod kroničnog umora.

POMAŽE KOD BOLI U MIŠIĆIMA

Amino kiselina citrulin koja se nalazi u lubenici pomaže kod smanjenja boli u mišićima. Istraživači u jednoj manjoj studiji, dali su sportašima običan sok od lubenice, sok od lubenice pomiješan s citrulinom ili napitak od citrulina. Oba pića od lubenice dovela su do manje upale mišića i bržeg oporavka otkucaja srca, u usporedbi s napitkom od citrulina.

ODLIČNA JE ZA KOŽU I KOSU

Vitamini A i C koji se nalaze u lubenici iznimno su važni za zdravlje kože i kose. Vitamin C pomaže tijelu u proizvodnji kolagena, a vitamin A pomaže u regenraciji čestica kože. Zahvaljujući ovim vitaminima i koža i kosa su sjajnije, zdravije i postojanije.

POBOLJŠAVA PROBAVU

Lubenica sadrži puno vode i malu količinu vlakana, oboje potrebno i važno za zdravu probavu. Jedenje voća poput lubenice svakako pomaže redovnoj i zdravoj probavi.

Osim što je iznimno zdrava, lubenica je i jako fina, a najbolja je rashlađena i servirana u šnite, u obliku soka ili kao voćna salata!

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0