3 klasična talijanska koktela koja bi svi trebali znati napraviti

Ljeto je doba za koktele jer pružaju pravo osvježenje pri visokim temperaturama, a mi smo uvijek u potrazi za novitetima. Ako vam je dosadilo piti tradicionalni talijanski Americano ili, pak, Spritz Veneziano, kojeg zovemo i Aperol Spritz te ste se zasitili Huga, jednog od “najmlađih” talijanskih koktela koji je nastao 2005. godine, donosimo recepte za 3 talijanska koktela koji su klasici, a čija je priprema toliko jednostavna, da bi ih zaista svatko trebao znati napraviti. Uvedite neke od ovih koktela za aperitiv prije ručka ili večere s prijateljima i zadivite ih svojim novostečenim znanjem klasičnih koktela!

Mi-To

Klasik klasika, moglo bi se reći za ovaj koktel, jer su iz njegovog recepta nastala druga dva slavna talijanska koktela: Americano i Negroni. Mi-To je skraćenica za Milano-Torino koktel koji je kreiran oko 1860. godine, a koji se sastoji od Camparija – koji potječe iz Milana i slatkog vermuta porijeklom iz Torina, u jednakim dijelovima. Osvježavajući aperitiv servira se u niskoj čaši s kriškom svježe naranče za dekoraciju.

U čašu stavite najprije led pa jedno i drugo piće u jednakim količinama te promiješate s koktel žlicom, dekorirate i servirate. Za Americano vam je potreban još jedan sastojak – mineralna voda, te visoka umjesto niske čaše, a recept je isti, točite Campari i vermut u istoj količini i do vrha čaše dodajete vodu.

Negroni

Sad kad znate kako napraviti Mi-To i Americano, vrijeme je za legendarni talijanski koktel pod nazivom – Negroni. Nastanak ovog koktela datira u davnu 1919. godinu kad je grof Camillo Negroni, redovit gost firentinskog bara Caffè Casoni poželio Americano, ali malo “snažniju” verziju. U tom je trenutku barem koji ga je posluživao zamijenio mineralnu vodu s ginom i tako je stvoren Negroni. Za ovaj koktel potrebna vam je niska čaša u koju ćete u istoj količini natočiti Campari, slatki vermut i gin. Dodajte led i krišku ili samo koru naranče kao garnish i vaš Negroni, jedan od najboljih aperitiva, je spreman.

Isto kao i Negroni, sasvim slučajno je nastala i još jedna verzija ovog koktela pod nazivom Negroni Sbagliato, što bi u prijevodu značilo Negroni s greškom. Naime, barem je navodno zamijenio boce gina i prosecca, pa je kao treći sastojak uz Campari i vermut u koktelu završilo to pjenušavo vino. Negroni je za one koji vole gorčinu, a Sbagliato verzija ima dozu slatkoće prosecca.

Bellini

Ako ste mislili da su svi klasični talijanski kokteli gorki, bili ste u krivu. Talijanska verzija mimosa, pića koje se tradicionalno servira uz brunch, zove se Bellini i radi se od samo tri sastojka. Koktel je nastao krajem 30-ih ili početkom 40-ih godina prošlog stoljeća te nosi naziv po venecijanskom umjetniku Giovanniju Belliniju koji je za svoje slike koristio unikatnu nijansu ružičaste boje sličnu onoj kakvu ima i ovaj koktel. Popularnost ovog koktela rasla je s godinama te je u nekim dijelovima svijeta u potpunosti istisnuo mimose kao opciju za brunch, a radi se od prosecca, soka od breskvi i svježeg pirea od breskvi.

Za Bellini će vam trebati čaša za pjenušac u koju ćete najprije staviti ohlađeni pire od breskvi (otprilike 45 mililitara) te ćete potom dodati prosecco do vrha čaše. Koktel dekorirajte s kriškom svježe breske, a ako više volite jagode, možete koristiti pire od tog voća, pa će tada vaše piće nositi naziv Rossini.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Unsplash, Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0