Samo 10 kompanija na svijetu kontrolira većinu hrane i pića koje se kupuje diljem svijeta.

Nestlé, PepsiCo, Coca-Cola, Unilever, Danone, General Mills, Kellogg’s, Mars, Associated British Foods i Mondelez su kompanije koje godišnje zarađuju milijarde dolara i zapošljavaju tisuće ljudi.

Kako bi potaknuli navedene kompanije da naprave pozitivne promjene kroz svoj ogromni utjecaj, ali i kako bi kupcima osvijestili monopol nekih kompanija, neprofitna organizacija Oxfam je kreirala zanimljivu infografiku.

Donosimo pregled glavnih proizvoda i izvora prihoda najvećih kompanija na svijetu.

Kellog’s

Kellog’s je samo u 2016. godini imao profit od 13 milijardi dolara. Iako ovaj brend prepoznajemo po pahuljicama, malo tko zna da u svom portfoliju podbrendova Kellog’s ima Eggo, Pringles i Cheez-It.

Associated British Foods

Britanska kompanija s godišnjim prihodom od 17 milijardi dolara pod svojim krovom drži brendove Dorset Cereals, Twinings čaj, ali i ogroman Primark.

General Mills

Sa sličnim godišnjim prihodom kao prethodna dva brenda, 16,6 milijardi dolara, General Mills je najpoznatiji po pahuljicama Cheerios i Chex, no posjeduje i podbrendove Yoplait, Hamburger Helper, Haagen-Dazs i Betty Crocker.

Danone

Kralj jogurta ima godišnji prihod od preko 23 milijardi dolara. Osim popularnih jogurta Activa, Yochrunch i Oikos, Danone prodaje i flaširanu vodu i medicinske proizvode.

Mondelez

S godišnjim prihodom od 25,9 milijardi dolara, ova kompanija sadrži brendove kao što su Oreo, Trident žvakaće gume i Sour Patch Kids.

Mars

Vrhovni brend Mars najpoznatiji je po čokoladicama kao što su M&M i Snickers, no posjeduje i Uncle Ben’s rižu, Starbust i Orbit, a ostvaruje godišnji prihod od 35 milijardi dolara.

Coca-Cola

Svi smo dobro upoznati s ponudom napitaka koje Coca-Cola ima u svom portfoliju, no prihodu od 42 milijarde dolara svakako pomažu i drugi napitci kao što su Dasani, Fuze i Honest Tea.

Unilever

Unilever je jedna od kompanija koja ima najraznolikije proizvode u ponudi što je svakako pomoglo prihodu od 48,3 milijarde dolara. Osim Hellmann’s majoneze, Magnun sladoleda, Lipton čaja, Unilever posjeduje i Axe.

PepsiCo

Pepsi je prestigao Coca-Colu s prihodima zahvaljujući prodaji ostalih brendova kao što su Quaker Oatmeal, Cheetos i Tropicana i došao do prihoda od 62,8 milijarde dolara.

Nestlé

Apsolutni kralj kompanija na svijetu definitivno je Nestle koji godišnje uprihodi čak 90 milijardi dolara. Velik broj brendova koji spadaju pod ovu kompaniju nepoznati su na našem tržištu, npr. Gerber hrana za bebe, Perrier, DiGiorno i HotPockets, a velik dio prihoda stiže od čokoladica kao što su Butterfinger i KitKat.