Muške košulje mogu imati nekoliko različitih vrsta ovratnika. S obzirom na tip prilike, potrebno je razlikovati pristaje li ovratnik uz kravatu ili leptir kravatu.

Masivniji ovratnici i košulje klasičnog ovratnika i dvostrukih orukvica obično odgovaraju kravati, dok leptir kravata bolje pristaje košulji presavijenih vrhova i jednostrukih orukvica.

Donosimo vam 5 osnovnih vrsta ovratnika.

  1. Klasični šiljasti ovratnik

Standardni i najpopularniji ovratnik na košuljama je klasični ovratnik sa šiljastim rubovima. Ovakav ovratnik zahvalan je kod  biranja kravate jer dozvoljava razne vrste čvorova, od najtanjih do najdebljih. Takva košulja će odlično izgledati i bez kravate u casual varijanti, ali i s leptir kravatom.

Klasični šiljasti

  1. Ovratnik s gumbima

Na vrhovima ovratnika stoje gumbi koji priječe da se ovratnik odvaja. Ovakva košulja može biti nošena bez kravate i djelovati opušteno, no ukoliko se odlučite ukomponirati kravatu, preporučamo manji čvor i užu kravatu.

s gumbima

  1. Razmaknuti ovratnik

Ovratnik na kojem su vrhovi udaljeniji odgovara širim čvorovima kravate, ali i leptir kravatama. Ovakav ovratnik odgovara muškarcima s dužim vratom, a s obzirom na širinu čvora kravate izgleda otmjeno.

ŠIROKI

  1. Smoking ovratnik

Nešto kraći ovratnik nalazi se na košuljama koje se uglavnom kombiniraju sa smokingom. Na ovakvim ovratnicima odlično će pristajati leptir kravata. Smoking ovratnik nosi se za svečane prigode poput vjenčanja, ali gotovo nikad za poslovne prigode.

smoking

  1. Ruska kragna

Ruska kragna ili orijentalni ovratnik nema prijelom, radi se o kraćem uspravnom ovratniku uz koji se ne kombinira kravata. Ovakva kragna dobra je alternativa klasičnom smokingu s leptir kravatom.

ruska