Svatko od nas u životu ima jednog vjernog suputnika. To je naš ego. S nama je od rođenja do smrti. Ego ima svoju važnu ulogu. Ego nam govori da se pobrinemo za svoju egzistenciju – da jedemo, spavamo, klonimo se opasnih situacija. Znači, ego nas održava na životu. To je dobra strana ega. Ali, ima on i loših. Svaki puta kada čujemo glas u glavi koji nam govori da nismo dovoljno dobri, da nismo sposobni, da su drugi bolji od nas… i to je ego! Danas pišem o načinima na koji ego utječe na nas u svakodnevnom životu. Bitno je prepoznati da to nije naš glas.

Nestvarna slika sebe

Od malena stvaramo sliku sebe na temelju onoga što nam govori naša okolina. Naši roditelji, učitelji i drugi. Usvajamo njihove obrasce ponašanja i učimo što je ‘dobro’ a što nije. U tome nam pomaže ego koji nas podržava u udovoljavanju tuđih očekivanja. U cijeloj toj priči ne pronalazimo sebe. Ne živimo svoj život, prema svom iskonskom JA, već živimo prema tuđim mjerilima. Problem nastaje kada postanemo odrasle osobe i odjednom se počnemo osjećati loše. Depresivna raspoloženja, anksioznost i opće nezadovoljstvo neke su od posljedica neživljenja svog života. Ego je uzrok tome. Ego nas tjera da živimo njegov život, lažan život.

Nestvarna slika vlastitog života


il_fullxfull.793106162_7npy

Ego nas uvjerava da smo mi ono što radimo, ono što posjedujemo i da vrijedimo koliko i naša reputacija. Naravno, važno je raditi, stvarati i ostvarivati svoje životne ciljeve. Trik je u tome da se ne počnemo s njima i poistovjećivati. ‘Dokle god imam ovaj super posao, dobro sam’. ‘Vrijednost moje imovine dokaz je da vrijedim kao osoba.’ Ovakve izjave govori nam ego. Isto tako, ego je taj koji nam govori ‘Bez ovog posla sam ništa.’ ‘Ako nemam dovoljno novaca, ne vrijedim.’ ‘Drugi će misliti da sam jadnik ako se ne dokažem u njihovim očima’. I ego je opet u krivu. Jer mi nismo ono što radimo – to je samo naš posao (koliko god nas ispunjavao ili ne). Mi ne vrijedimo koliko drugi misle da vrijedimo – već onoliko koliko mi vjerujemo da vrijedimo. I konačno, mi vrijedimo puno više od vrijednosti našeg auta, stana ili cipela.

Uspoređivanje s drugima

largek

Moglo bi se reći da je uspoređivanje s drugima specijalnost našeg ega. Iako znamo da nema smisla promatrati tuđe živote i osjećati se loše ako naš život nije na istoj ‘razini’, svi mi ponekad osjetimo potrebu usporediti se s drugima. Točnije, naš ego osjeti tu potrebu jer je to odličan način da nas koči u vlastitom napretku i razvoju. Kako prepoznati ego? Ljubomora, ugroženost tuđim uspjehom, zadovoljstvo radi tuđeg neuspjeha… samo su neki od načina na koji nas ego kontrolira.

Praktična vježba

Kako bi ostali u dobrim odnosima s egom i zadržali ga u dovoljnoj količini da ispuni svoje pozitivne funkcije, potrebna je praksa. Jedan od zabavnijih načina kako ‘slomiti’ ego jest izaći iz svoje zone udobnosti i napraviti nešto što nam je inače neugodno. Plešite pred prijateljima, glupirajte se u društvu i nasmijte sebe i ostale. Iako nije lako, donosi veliko olakšanje. I neka to bude tek prvi korak u mijenjanju odnosa s egom. I dalje budite prijatelji, samo ne toliko bliski!