@sincerelyjules

Žgaravica je čest problem u trudnoći. Evo što vam može pomoći!

Ne kaže se uzalud da je trudnoća drugo stanje. U tijelu se događaju mnoge promjene za koje prije trudnoće možda niste bili ni svjesni da bi se mogle događati. Hormonalne promjene koje pripremaju tijelo trudnice da uspješno iznese trudnoću dovode do različitih novih zdravstvenih stanja u organizmu, radi kojih može doći do, ne baš tako ugodnih, ali ipak uobičajenih posljedica. Često tako trudnice imaju poteškoća u probavnom sistemu, a jedna od boljki koja se često pojavljuje kod velikog broja žena je i žgaravica.

Žgaravica pogađa mnoge trudnice, neovisno o tome jesu li se prije trudnoće susretale s njom ili ne. Govori se da se s njom susreće čak trećina trudnica, a do žgaravice dolazi radi povećane produkcije progesterona koji je nužan za bebin razvoj u trudnoći. Međutim. upravo progesteron može olabaviti i donji sfinkter jednjaka koji razdvaja želudac i jednjak, što znači da će se želučana kiselina lakše vratiti i zadavati vam smetnje u obliku peckanja u prsima ili u grlu. Također, kako se maternica u kasnijim fazama trudnoće sve više širi, tako može pritisnuti želudac i dovesti do istog, ranije spomenutog efekta. Upravo iz ova dva razloga potpuno je normalno da žgaravicu možete osjetiti već u najranijim stadijima trudnoće, a može se pojaviti i kasnije, pa i trajati sve do kraja trudnoće.

Ipak postoje rješenja za ovo stanje koji bi vam mogli potpunosti pomoći rješiti se žgaravice ili, barem, ublažiti simptome. U nastavku smo izdvojili koji su to, bilo da se radi o prirodnim namirnicama ili lijekovima i dodacima prehrani koje možete pronaći na tržištu.

Namirnice u prehrani

Jedan od najboljih boraca protiv žgaravice je badem koji možete grickati kroz dan. To je alkalna namirnica koja bi vam mogla instantno pružiti olakšanje, a olakšanje bi vam mogao donijeti i đumbir, koji slovi kao jedan od najjačih biljnih antioksidansa. Ipak, s đumbirom pazite da ne pretjerate s količinom – dovoljno je popiti šalicu čaja od đumbira, a uvijek je bolji izbor da je napravite sami nego kupite gotovi čaj jer takvi čajevi đumbira znaju imati samo u tragovima.

Želucu će olakšati i banana koja vam može biti međuobrok čim se pojavi žgaravica. I soda bikarbona pomaže u neutraliziranju kiseline želuca, no prije nego je konzumirate, provjerite da imate onu bez aluminija. Dovoljno je pola žličice sode razmutiti u čaši vode, pustiti da odstoji pet minuta, zatim ponovno promiješati i popiti.

 

Tekućine

Donat MG je prva tekućina za kojom biste trebaali posegnuti u borbi protiv žgaravice! Naime, bori protiv viška želučane kiseline, pa tako pruža gotovo pa trenutačno olakšanje. Slično djeluje i mineralna voda, pa u nedostatku Donata MG, možete posegnuti i za njom. Iako postoje teze da pomaže i hladno mlijeko, stručnjaci ga ne preporučuju jer mlijeko naizgled može kratkoročno olakšati simptome, no zbog sadržaja kalcija, ono zapravo dugoročno potiče lučenje želučane kiseline pa time može samo pogoršati vaše stanje.

Lijekovi i dodaci prehrani

Najkorišteniji lijek za žgaravicu u trudnoći su tablete Rennie koje su sigurne za trudnice i pomažu gotovo instantno. One među rijetkima ne sadrže aluminij, ali zbog visokih razina kalcija u tabletama, potrebno je za to vrijeme ograničiti unos mlijeka i uzimati samo propisanu dozu. Kad su u pitanju lijekovi, odličan je i Gastal, no sadrži aluminij pa svakako detalje provjerite s liječnikom prije konzumacije. Konačno, za žgaravicu u trudnoći pomaže i Reflustat Gel, koji sadrži alginate i karbonate koji brzo i učinkovito mehanički sprječavaju povratak želučanog soka u jednjak.

Lizzie lizalice od đumbira vode se kao dodatak prehrani s đumbirom i paprenom metvicom, a poznate su po tome da olakšavaju djeci mučnine u vožnji, no malo tko zna da su odlične upravo i za trudnice u rješavanju problema žgaravice. Konzumirajte ih čim osjetite žgaravicu, a preporučena doza je tri lizalice dnevno.

Prije nego posegnete za bilo kojim od ovih rješenja, svakako je nužno prvo se posavjetovati sa svojim liječnikom jer lijekovi u trudnoći mogu izazvati neželjene posljedice kod ploda. To ne znači da se to odnosi na svaki lijek te da ne postoje oni koji će vam pomoći bez posljedica, no svakako je dobro da vam stručna osoba potvrdi smijete li konzumirati određen lijek ili ne.

MagMe tip:

I na kraju, ono što je svakako dodatan savjet – ako se borite s ovim problemom i ništa ne pomaže, probajte konzumirati manje, a češće obroke, a u obrocima probajte izbjegavati kiselu, pikantnu i masnu hranu. Također, jedite sjedeći, nikako ležeći, a probajte ne leći neposredno nakon obroka. I – sretno!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest, Unsplash (Nacho Fernandez)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0