Zemlje koje imaju najljepše vremenske prilike na svijetu

Svatko ima svoju definiciju lijepog vremena – nekima je to vjetar, nekima snijeg, a nekima temperature iznad 30 Celzijevih stupnjeva. No, možemo se složiti da objektivno postoje vremenske prilike koje će zadovoljiti većinu. Zato smo se potrudili istražiti zemlje koje imaju najljepše vremenske prilike na svijetu.

Daleka putovanja možda još nisu dopuštena i sasvim sigurna, ali možete se prepustiti maštanju ili, još bolje, planiranju iduće bijega u zemlje koje imaju najljepše vremenske prilike na svijetu.

Najbolje temperature: Ekvador

U državi u sjeverozapadnom dijelu Južne Amerike, smještenoj na obali Tihog oceana, kao da gotovo čitave godine vlada proljeće jer se tamo dnevne temperature kreću oko ugodnih 20 stupnjeva. Osim toga, s obzirom na položaj, garantirano je da ćete dnevno dobiti dobru količinu sunca.

Najsunčanije vrijeme: Arizona, Sjedinjene Američke Države

Ako planirate posjet SAD-u, u bilo koje doba godine, oduševit ćete se vremenskim prilikama u Arizoni. Naime, u toj je saveznoj državi smješten grad Yuma koji je prema Guinnessovoj knjizi rekorda najsunčaniji grad na planeti. To znači da u prosjeku u danu ima 11 sati sunca, što znači 4 tisuće sunčanih sati kroz godinu.

Najmanje kiše: Namibija

Iako smo svjesni činjenice da izostanak kiše ima negativan utjecaj na poljoprivredu, upravo je kiša vremenska nepogoda koju mrzi najviše ljudi na svijetu. Najmanje kiše godišnje padne u Namibiji – lučki grad Swakopmund bilježi manje od tri centimetra padalina, a prosječne dnevne temperature kreću se oko 20 Celzijevih stupnjeva.

Optimalna količina vlage: Cipar

Klimatolozi i meteorolozi složni su u tome da je 50 posto relativne vlažnosti zraka optimalna količina (to je količina u kojoj je moguće obuzdati kosu). Bez obzira na to što temperature na ovom otoku mogu biti poprilično visoke, uvijek je zadržana optimalna vlažnost zraka, a osim toga, svako toliko zapuhnut će i povjetarac s oceana.

Najbolji snijeg: Japan

Ako želite apsolutno svaki dan skijati ili boardati, naša preporuka je da se uputite u Japan. Zbog geografske lokacije ove otočne države, činjenici da je čak 73 posto zemlje brdovito i blizini hladnom zraku iz sjeveroistočne Azije, Japan je jedna od lokacija na planeti u kojoj padne najviše snijega.

Tropska klima: Brazil

Ako obožavate trope i prašumu, odnosno visoke temperature i puno vlage u zraku, vrijeme je da posjetite Brazil. Ta je država prava definicija tropske klime – prašume zauzimaju čak 60 posto zemlje, odnosno prekrivaju oko tri milijuna kvadratnih kilometara brazilskog tla.

Najviše zvijezda na nebu: Kanarski otoci

Sjeverozapadno od obale Afrike smješteni su Kanari – sedam otoka u Atlantskom oceanu, na kojima se nalaze četiri od 13 španjolskih nacionalnih parkova. Među njima je i Parque Nacional de la Caldera de Taburiente u kojem se nalazi opservatorij Roque de los Muchachose opremljen s ozbiljnom količinom teleskopa uz pomoć kojih ožete uživati u pogledu na zvjezdano nebo.

Fotografije: Pinterest, Unsplash (Eelco Bothlingk, James Lee, Alexander Molkov, LSD for Society, Joseph Chan, Mariano Diaz, Ron Elling)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0