Zašto nam se nameće da nam dani u izolaciji moraju biti produktivni?

Od kada je nastupila zabrana druženja, izlazaka, i manje-više svega onog što je prije činilo našu svakodnevicu, jedino što svi zajedno želimo jest pronaći smisao u danima koji traju vječnost, kako se čini. Sa svih strana svi bombardiraju s nepresušnim idejama kako možete iskoristiti vrijeme u izolaciji – što sve se može učiniti, a da se ne biste osjećali bespotrebno ili nezaposleno.

Spremanje ormara, učenje novih recepata, struganje kamenca sa sto kvadrata pločica, vježbanje, čitanje obavezne literature opće kulture, čišćenje kuhinjskih ormarića…. Nema te ideje koja vam se nije ponudila kao odlična stvar koju možete sada odraditi i tako ipak učiniti nešto korisno u ovo vrijeme koje kao da stoji na istoj kazaljci na satu.

Sa svih strana – osobe koje pratite na društvenim mrežama, portali, javne institucije, humanitarne udruge – svi podsjećaju na to da postoji tisuću stvari koje vas uvijek nekako čekaju da ih odradite, a nemate vremena. Sada kada jedino čega imate na pretek je upravo vremena, pitanje koje se svakoga dana nameće je – zašto ne biste sada sve riješili??

I tako vas se neprestano podsjeća da nešto morate. E pa ne morate ništa.

Ne morate imati dnevne zadatke, ne morate svakoga dana odraditi nešto hvalevrijedno da bi se dan računao kao dobar. Ne morate sada riješiti sve zaostatke koji vam se nakupljaju tijekom užurbanog života.

Ništa ne morate. To je jedino što morate znati. Jer pritisak koji nosi takav užurbani život ne trebate osjećati i sada kada za njim nema baš nikakve potrebe. Sada je vrijeme da se odmorite upravo od toga – konstantnih „trebanja“ i „moranja“. Vježbajte ako vam se vježba, čistite ako vam se čisti, ali ako vam se spava do podne, a ostatak dana gleda televizija, to je sasvim ok! Ovo je vrijeme da se odmorite, da radite samo ono što vam se da, i da ne razmišljate o tome na koji način drugi ljudi provode dane u izolaciji.

Konstantan pritisak koji mlađe generacije u današnjem svijetu pete brzine osjećaju, sada može nestati, ako dozvolite. Ovo je situacija koja nas može podsjetiti upravo na to – ne moramo neprestano raditi nešto jer se to u određenoj situaciji očekuje, ne moramo se uspoređivati s drugima i ne, ne moramo napraviti baš ništa da bi se dani brojali kao korisno utrošeni. Nemate volje ni za što, jedino što želite je spavati cijeli dan, a najveća stvar koju biste i mogli napravili jest da podgrijete ostatke jučerašnjeg ručka? Ako je to ono što ste htjeli raditi toga dana, onda je to uspješan dan. Jedino vi odlučujete što za vas znači kvalitetno provesti vrijeme.
Zapamtite, sada kada ste u svojem domu, nitko vas ne vidi, a nitko ni ne radi ništa puno zanimljivije od onoga što radite vi, vjerujte. Samo se opustite, ostanite doma, i dišite. To je jedino što morate. Sve drugo će proći.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0