Zašto je zobena kaša najbolji početak dana? Donosimo recept za doručak sa zobenim pahuljicama

Zob je jedna od najpoznatijih žitarica koja je poznata po visokom udjelu vlakana i antioksidansa, prepuna hranjivih vrijednosti i često je preporučena kao najbolji izbor za doručak!

Mnogi imaju naviku preskakati doručak, no dugoročno to je iznimno štetna navika koja ima brojne negativne posljedice, a ne pomaže u mršavljenju. Doručkovanjem zobene kaše sprečava se pretilost i višak kilograma zbog osjećaja sitosti, a tijelo je nahranjeno vrijednim vlaknima zbog kojih osjećaj gladi ne dolazi tako brzo.

Prednosti doručkovanja zobene kaše su brojne:

  • Tijelo dobiva važne minerale poput tiamina, magnezija, fosfora, cinka, selena i željeza čime jačamo organizam i imunitet
  • Zobena kaša pomaže snižavanju kolesterola a istovremeno pokreću probavu i pomažu metabolizmu
  • Zob sadrži biotin koji je odgovoran za jačanje kose, kože i noktiju, dok proteini kojima je zob bogata sadrže kolagen koji čini kožu zdravijom i elastičnijom
  • Pomaže u kontroli tjelesne težine, tako da uvođenjem zobene kaše u svakodnevnu prehranu zapravo mršavimo

Kako bi pripremili doručak od zobi, odnosno zobenu kašu, potrebne su zobene pahuljice, voda ili mlijeko te naravno dodaci po izboru.

Slijedite nekoliko osnovnih koraka i u svega 10 minuta složite zdravi i hranjivi doručak od kojeg ćete biti spremni za početak dana:

  1. Stavite mlijeko ili vodu da se grije i čim blago proključa dodajte oko 100 grama zobenih pahuljica te kuhajte 2-3 minute
  2. Kada postignete željenu gustoću kaše, skinite sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi
  3. Nakon prebacivanja u zdjelicu možete učiniti još ukusnijom i zanimljivijom dodavanjem suhih orašastih plodova, kokosovog brašna, sjemenki, proteina, meda, hrskavog maslaca od kikirikija ili voća – po vašem izboru!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0