Zašto biste trebali prestati koristiti vlažne maramice za čišćenje lica?

Najvažniji korak beauty rutine pravilno je čišćenje lica prije spavanja. Nema seruma i kreme za lice, bez obzira na aktivne sastojke ili cijenu, koji će moći djelovati ako koža nije čista. Dapače, neredovitim čišćenjem lica bakterije se zavlače u proširene pore te dolazi do stvaranja upalnih procesa.

Nažalost, užurban tempo života doveo nas je do situacije da smo navečer zreli za krevet te nam se čitava procedura čišćenja lica ne da obaviti, a pogotovo vikendima ako zaružimo do kasno u noć. Zato se vlažne maramice za skidanje šminke nameću kao brz i učinkovit način uklanjanja makeupa, kada nam je do svega samo ne do pranja lica. Iako se čine kao najjednostavnije rješenje, maramice ne djeluju blagotvorno na kožu lica.

Ovo je pet razloga zašto trebate prestati s korištenjem vlažnih maramica:

1. Ako mislite da maramice u potpunosti skidaju šminku s lica, u krivu ste. Umjesto da očiste lice, većinu makeupa zapravo samo razmažu po koži. Maramice nisu namijenjene čišćenju lica, već su kreirane kako bi raščlanile molekule makeupa koji se u potpunosti skida s lica tek primjenom adekvatnog čistača. Ukratko, da, svakako treba oprati lice i nakon korištenja maramica.

2. Pune su teških i štetnih kemikalija koje narušavaju pH ravnotežu kože lica. S kože skidaju prirodna ulja te ugrožavaju površinski sloj kože koji sprječava da nečistoće prodru u dublje slojeve. Koristite li uz maramice i piling za lice, u potpunosti ste poremetili zaštitni sloj kože.

3. Većina maramica dostupnih na tržištu sadrži alkohol koji dubinski isušuje kožu te može izazvati neželjene upalne reakcije na licu.

4. Prilikom korištenja, potrebno je upotrijebiti jači pritisak kako bi maramice skinule šminku i očistile lice. Takvim stiskom i pokretima navlačimo i trljamo kožu, pogotovo osjetljivo područje oko očiju, zbog čega nastaju bore te mikropuknuća na koži, kao i hiperpigmentacija.

5. Izrazito su štetne za okoliš i svakodnevnim korištenjem maramica proizvodi se znatno više smeća. Ako tražite zamjenu za vlažne maramice, koja djeluje bez ikakvih kemikalija, već se koristi samo s vodom, periva je te u potpunosti skida šminku, više o tome pročitajte ovdje.