Zaklada Marin Čilić stipendira mlade umjetnike i sportaše, a Kristina Milković Čilić nam je otkrila sve o tome!

Ime proslavljenog hrvatskog tenisača Marina Čilića svjetski je poznato, a nekim mladim ljudima ono ima drugačiji prizvuk. Iako ga vežemo uz sportske uspjehe, sa suprugom Kristinom Milković Čilić, diplomiranom psihologinjom i politologinjom, sudjeluje u radu Zaklade Marin Čilić, osnovane 2016. godine kako bi svoj djeci, pa i onoj koja se susreću s brojnim preprekama na svojem putu, pružili jednaku šansu za uspjeh.

To čine, otkriva nam Milković koja je osobno operativno iznimno uključena u rad Zaklade, putem stipendija za školovanje mladih sportaša, ali i klasičnih glazbenika. O dobrotvornom radu ove Zaklade piše se manje nego o sportskim uspjesima tenisača čije ime nosi, a do sad je promijenila na desetke živote hrvatskih učenika. Baš smo zato razgovarali s Milković, koja nam je otkrila kako je humanitarni rad nevjerojatno inspirira, kako im je glavni cilj pružiti priliku svakom djetetu šansu da ostvari svoj puni potencijal te da uspjehe stipendista Zaklade prate i dugo nakon pružanja financijske pomoći putem Zaklade.

Isto tako, saznali smo da sada svi imamo prilike sudjelovati u ovom važnom cilju obrazovanja i osnaživanja djece jer je trenutačno na Fuliranju u tijeku poseban, blagdanski projekt Zaklade u koji su uključeni i Mario Mandžukić, Nina Badrić, Ivan Rakitić, Ivica Zubac i brojni drugi hrvatski sportaši i glazbenici, a o kojem više možete saznati u nastavku.

MagMe: Kako je došlo do ideje osnivanja Zaklade?

Kristina Milković Čilić: Opće je poznato da su sportaši prvi u redu kada se treba odazvati na različite humanitarne akcije ili pomoći pojedincima ili organizacijama civilnog društva. Međutim, Marin je dugo osjećao da je takav način pomaganja pomalo stihijski i htio je na jedan sustavan način pomoći zajednici. Upravo tako je nastala ideja o osnivanju Zaklade i ponosni smo što smo sve postigli u ovih nekoliko godina. Mala smo ekipa, ali je puno velikih i uspješnih projekata iza nas.

MagMe: U godinama djelovanja Zaklada Marin Čilić stipendirala je na desetke učenika, ostajete li u kontaktu s njima, pratite li njihov razvoj karijere?

KMČ: Specifičnost naših stipendija je što su one namjenske. Nije da uplatimo novac i nemamo više nikakav kontakt s njima. Upravo suprotno, oni nam javljaju svako svoje natjecanje, kako je prošlo te kako su utrošili dobivena sredstva. S jedne strane, osjećamo ogromnu odgovornost prema svojim donatorima i sponzorima, moramo biti sigurni da je svaka kuna otišla za prave stvari. A s druge strane, zaista želimo pratiti te mlade ljude, biti im vjetar u leđa i pokazati im da postoji netko tko vidi i razumije koliko truda i muke stoji iza odličja koje dobivaju. Tako da smo u konstantnoj komunikaciji s njima, dijelimo sreću kada uspiju, ali i tugu kada stvari ne idu po planu. Najviše nas raduje kada vidimo u koje predivne mlade ljude izrastaju i kada osjetimo da je stipendija ostavila traga na njihove živote, puno više od same financijske pomoći koju su dobili.

MagMe: Koliko je stipendija kroz godine djelovanja dodijeljeno već?

KMČ: Dosad je dodijeljeno 57 stipendija, a još planiramo ove godine dodijeliti 20 stipendija, 10 za mlade sportaše i 10 za mlade klasične glazbenike.

MagMe: Kada sam prvi put čula za Zakladu, automatski sam pomislila da su stipendije rezervirane samo za sportaše, ali to nije tako. Zašto mladi glazbenici?

KMČ: Marin je sportaš pa sport, naravno, odmah vezuje uz Zakladu. Ipak, Marinova životna priča je univerzalno inspirativna. Nastojimo svojim radom u prvom redu pružiti podršku mladim znanstvenicima, sportašima i umjetnicima. Glazbenici su, kao i sportaši, često veliki promotori Hrvatske u svijetu i Hrvatska ima dugu tradiciju obrazovanja klasičnih glazbenika, no nažalost podrška u obliku stipendija mladim glazbenicima nije dostatna. Tu smo uvidjeli potrebu im budemo podrška da kupe instrument, odu na natjecanje ili seminar i da im time pomognemo u njihovom razvoju. Nadamo se da će se u budućnosti, kako rastemo, tako i naša podrška i ostalim vrstama umjetnosti proširiti.

MagMe: U tijeku je zanimljv projekt Zaklade koji se održava na zagrebačkom Fuliranju. Otkrijte nam nešto više o tome.

KMČ: Zaklada se ove godine priključila Fuliranju kao humanitarni partner zbog čega smo jako sretni. Na Fuliranju posjetitelji mogu odabrati unikatnu kuglicu za svoj bor. Ljubitelje tenisa će obradovati HEAD tenis loptica koju potpisuje Marin, a koja je napravljena kao kuglica za bor. Posebno oduševljenje izazivaju kofer. kuglice u kojima se, između začina za gin ili čaj, kriju potpisi poznatih sportaša i glazbenika. Uz to, na Instagram profilu Zaklade provodimo jedinstvenu adventsku aukciju, a nedjeljom posjetitelji mogu poslušati koncert naših glazbenih stipendista. Sve ove aktivnosti imaju za svrhu podržati i prikupiti sredstva za naš projekt stipendija.

MagMe: Tko sve od hrvatskih glazbenika i sportaša podržava ovaj projekt?

KMČ: Od početka rada Zaklada ima uistinu veliku podršku Marinovih kolega sportaša, ali i glazbenika. Ovoj akciji u kojoj prikupljamo sredstva za mlade sportaše i glazbenike odazvali su se sportaši koij su donirali 10 različitih memorabilija. Naša aukcija bogata je dresovima Luke Modrića, Ivice Zubca, Marka Livaje i Brune Petkovića, Lovre Majera i Joška Gvardiola, Domagoja Duvnjaka, Ivana Rakitića, tenisicama Matea Kovačića, personaliziranim videom Maria Mandžukića… Već spomenute kofer. kuglice sa začinom sadrže i blagdansku čestitku koju su osobno potpisali Dominik Livaković, Nina Badrić, Albina, Marko Pjaca, Mario Mandžukić, braća Sinković, Damir Martin, David Mandić, Josip Brekalo, Josip Pavić, Matea Jelić i Toni Kanaet. Svima smo im jako zahvalni što se uvijek spremno i otvorenog srca odazivaju na naš poziv što uvijek najviše razveseli najmlađe.

MagMe: Osim za stipendije mladih, sredstva Zaklade idu i u druge svrhe – otkrijte nam koje?

KMČ: Iako su stipendije prvi projekt koji smo smo u Zakladi počeli provoditi, možda se za Zakladu najviše čulo zahvaljujući projektu “Gem Set Hrvatska” koji, sada već tradicionalno, okuplja najbolje hrvatske sportaše koji su ujedno i globalne zvijezde. Svi oni bez pitanja odvoje svoje vrijeme kako bi podržali ovaj projekt kojem je cilj izgradnja multifunkcionalnih sportskih igrališta u mjestima gdje je sportska infrastuktura loša. Cilj projekta je poslati poruku kako je važno baviti se fizičkom aktivnosti od najranije dobi. Ali kako to zahtijevati od djece kada u Hrvatskoj još postoje mjesta, općine i škole koje nemaju adekvatno vanjsko sportsko igralište? Uz ovaj veliki projekt, podupiremo i teniski kamp u Vukovaru, obnavljamo laboratorije u školama i sudjelujemo u različitim manjim akcijama.

 

MagMe: Koliko ste vi i Marin uključeni u rad Zaklade i kako uspijevate pomiriti sve obaveze vezane uz to?

KMČ: Moram priznati da smo jako uključeni. Ja sam i operativno dosta uključena, Marin manje, ali oboje smo zaista srcem uključeni u srž svakog projekta. Već se pripremamo na odabir ovogodišnjih stipendista, to je jedan emotivno zahtjevan proces jer kroz prijavu djeteta ne vidite samo njegove sportske ili glazbene rezultate, već upoznajete njih, njihovu obitelj i njihove životne priče. Moram priznati da se svaki put nakon dodjele stipendije osjećamo inspirirano i jedva čekam kada će naši dječaci malo narasti da sudjeluju s nama u cijelom procesu. Željela bih da im ti mladi ljudi, koji unatoč svim preprekama idu za svojim snovima, budu uzor u životu.

MagMe: Zaklada Marin Čilić prepoznata je i na međunarodnoj razini te je Marin primio nagradu za svoj rad. Djeluje li Zaklada uspješno i na svjetskoj razini?

KMČ: Iako s vremena na vrijeme imamo manje projekte koji su na međunarodnoj razini, primarno područje djelovanja je Hrvatska.

Naš fokus je dati djeci diljem Hrvatske jednake šanse za ostvarenje svojih snova bez obzira na to odakle dolaze.

Divno je vidjeti sve ljude koji su prepoznali našu misiju i doniraju nam novac iz cijelog svijeta. A posebno emotivno je kada nam se jave ljudi s teškim životnim pričama koji su svoju sreću pronašli izvan granica Lijepe naše, ali osjećaju veliku ljubav i odgovornost prema našoj djeci i podržavaju sve naše akcije.

Donaciju za stipendije mladih glazbenika ili sportaša može dati kupnjom jedne od kuglica na kućici Zaklade Marin Čilić na Fuliranju, smještene na terasi zagrebačkog hotela Esplanade i time podržati svijet u kojem sva djeca imaju jednake mogućnosti ostvariti svoj puni potencijal.

Naslovna fotografija: @sandrosk/envycroatia

Fotografije: @luma.art_production, @fuliranje, @kofer._

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0