Zagrebačke ulice od sutra će poslužiti kao kulisa izložbi hrvatskog retro dizajna

Na šest gradskih lokacija od 15. do 29. listopada izložba “Dizajn u gradu 2″, ove će godine otkriti najzanimljivije priče dizajnerskog, umjetničkog, kulturnog i društvenog nasljeđa koja prezentacijom tema iz povijesti hrvatskog dizajna ukazuje na specifičan odnos dizajna i svakodnevnog života s posebnim naglaskom na ulogu dizajna u oblikovanju našeg okruženja.

Obujmom najveći dio izložbe bit će predstavljen na staroj Tržnici Trnje koja je nekad bila središte života, a danas je riječ o napuštenim lokalima okupljenima oko praznog i beživotnog betonskog platoa, dok će kazališni plakati biti izloženi u Ulici Republike Austrije, Tratinskoj, Vlaškoj, Primorskoj i Zvonimirovoj ulici. Raštrkanost lokacija trebale bi stimulirati građane na šetnju i otkrivanje najzanimljivijih priča o dizajnerskom, umjetničkom, kulturnom i društvenom nasljeđu.

Nama najzanimljivije sekvence su prva, druga i treća posvećene higijeni i kućanstvu. Na trnjanskoj tržnici postavit će se prikazi dizajna ambalaže deterdženata za rublje i suđe i suradnja jednog od najistaknutijih hrvatskih grafičkih dizajnera Borisa Ljubičića s tvrtkom Labud, dizajn ambalaža proizvoda za kosu i dizajn ambalaža kozmetičkih proizvoda kroz angažman Marije Kalentić kao kućne dizajnerice u tvornici kozmetičkih i higijenskih proizvoda Neva, koja je od 1963. godine intenzivno radila na redizajnu postojećih proizvoda i uvođenju reda u šaroliki proizvodni program, te vizualna rješenja grafičkog dizajnera, likovnog umjetnika i fotografa Željka Borčića za Saponija Lahor proizvode.

Pregledom najpoznatijih i najvažnijih rješenja Odjela dizajna Končar od 1971. do 1990. godine, osnovanog u cilju strateškog pristupa industrijskom dizajnu, upotpunit će se važnost uloge dizajna u oblikovanju malih kućanskih aparata. Na Tržnici Trnje prikazat će se i istraživanje grafičke dizajnerice Alire Hrabar Oremović o angažmanu dizajnera Tomislava Hrabara u tvornici emajliranog posuđa Gorica. Službeno otvorenje održat će se na staroj Tržnici Trnje 15. listopada s početkom u 18 sati.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0