Wtf je vitamin F?

Kada govorimo o vitaminima u beauty proizvodima, onda je nekoliko njih za koje svi znamo.
Vitamin A, tj. njegov derivat retinol usporava starenje, vitamin B volimo za jaču kosu i nokte, vitamin C posvjetljava lice i štiti od zagađenja u zraku, a vitamin E zaslužan je za duboku hidrataciju.

Što je onda vitamin F i kako nam on može pomoći?

“Vitamin” F zapravo uopće nije vitamin. F od engleske riječi fat, što znači mast, koristi se za označavanje linolenske i linoleinske kiseline, bogate omegom. Masnoću, tj. kombinaciju lipida, naše tijelo treba za dobro funkcioniranje, a izrazito je važna za kožu da bi izgledala zdravo i sjajno. Kada koža nema dovoljno masnoće, često postaje sklona raznim dermatitisima koji se očituju kao suhoća, ispucanost ili gruba, neravna tekstura. Bez vitamina F narušena je barijera kože, a samim time nema tog proizvoda, bez obzira na cijenu, koji će biti djelotvorni u mjeri u kojoj bi trebali biti.
Naravno, na spomen nanošenja masti, prva nam je pomisao hoće li i koža onda izgledati masno. Odgovor je ne – barijera koju koži pruža masnoća “vitamina” F prodire i apsorbira se tako da ne ostavlja masni trag.
Ako je vanjski sloj kože otporan na utjecaje, koža gubi manje vode, a svi serumi koje koristimo ostaju bolje “zaključani” ispod površine.
Osim što kožu štiti izvana, ima protuupalni učinak, a upalni procesi jedan su od glavnih uzroka starenja kože. Koža kojoj nedostaje lipida izgleda suho, sivo i može biti sklona aknama.
Istraživanja su pokazala da se korištenjem kombinacije ove dvije kiseline u samo mjesec dana akne mogu reducirati za 25%. Uporabom ovih kiselina pomažemo koži u očuvanju integriteta površinskog sloja. Obje su kiseline neophodne tijelu, ali ono ih samo ne može proizvesti te se oslanja na nas da mu ih osiguramo, ili hranom ili lokalno.
Linolenska se kiselina tako može pronaći u lanu, sjemenkama bundeve i ulju bundeve, u tofuu, orasima, šipkovom ulju i ulju konoplje.

Nije ni čudo da je upravo zato Drunk Elephant, nedavno prodan Shiseidu, najavio lansiranje hidratantne maske pod nazivom F-Balm.


Osnivačica Tiffany Masterson kaže da joj je bilo potrebno čak 12 različitih verzija proizvoda kako bi došla do finalne formule. Htjela je kreirati masku koja je fokusirana na hidrataciju i zaglađivanje površine kože, koja će biti intenzivna i djelotvorna kada je koža suha, pod stresom ili joj treba malo dodatne njege. Maska je formulirana tako da bude posljednji korak u beauty rutini i nanosi se nakon seruma i hidratantne kreme. Osim “vitamina” F, maska sadrži niacinamid, skvalan, ceramide, omega masne kiseline, ekstrakt kruške i natrij PCA, koji funkcionira tako da dulje zadržava vlažnost kože.

Lansiranje proizvoda najavljeno je za siječanj, a dok Drunk Elephant ne stigne na police, vitamin F ili omega 6 masnoće možete pronaći u ovim proizvodima:

The Ordinary Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F

Uljni serum pomaže u stvaranju mekše kože te regeneraciji gornjeg sloja, dok vitamin C pomaže u ujednačavanju boje.

Elemis Pro-Radiance Illuminating Flash Balm

Ovaj balzam sadrži ekstrakt noni bobica koje su bogate linolenskom kiselinom. Noni je i adaptivan, što znači da pomaže u prilagodbi kada je koža pod stresom.

L’Occitane bademovo ulje

Ovo ulje sadrži više od 50% bademovog ulja koje je puno omega 6 masnih kiselina kako bi koža cijelog tijela bila mekana i glatka!