Ima nešto u tim ranim jutarnjim satima, taj osjećaj tišine i mira koji se ne ponovi kroz dan. Svijet se dijeli na jutarnje i večernje osobe. Mnogobrojne studije dokazale su da su ljudi koji ranije ustanu organiziraniji, ispunjeniji i sretniji. A to ne čudi s obzirom da imaju više sati u danu za odraditi sve obveze, ali i više vremena za napraviti ono što ih veseli.

Benjamin Franklin jednom je rekao “Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise”.

I to je apsolutno točno. No kako postati jutarnji tip i koje sve to beneficije donosi? Ovih nekoliko savjeta pomoći će vam da vam se jutro počne više sviđati.

 

1. Po jutru se dan poznaje

image

Svima nam se nebrojeno puta dogodilo da nam dan krene naopačke od samog jutra. No dobre vijestii su to što vi možete kontorlirati svoje jutro pa tako i konrolirati svoj dan. Nitko ne kaže da morate biti prpošni i veseli kada se ustanete, no kada uspijete obaviti već nekoliko stvari za taj dan i prije nego što stignete na posao, osjećaj organiziranosti i kontrole je zagarantiran.

2.  Vrijeme za vas

image

Ovo vrijedi pogotovo za ljude koji su radi prirode svog posla uvijek okruženi drugima ili pak za mame s djecom. Jutro je vrijeme za vas. Jutra ostavite samo i isključivo za vas. Mobitel stišajte i ne pregledavajte mailove. Napravite si kavu, zapalite svijeću i pročitajte par stranica svoje knjige. Uživajte u miru i tišni jutra.

3. Kako se zapravo ustati ranije

Ovo je ono što većini predstavlja najveći izazov. Ako ste po prirodi osoba koja spava do podne, i teško se budite, nerealno je očekivati da ćete se sutra probuditi u 6 sati bez problema te da ćete zapravo imati ikakve koristi od toga. No ako svakih 2-3 dana pomaknete svoju budilicu samo 15 minuta ranije nego uobičajeno, kroz mjesec dana buditi ćete se bez problema.

4. Nagradite se za rano ustajanje

image

I to je zapravo ono što će vas natjerati da izađete iz kreveta. Bilo da se radi o šalici kave, velikom doručku ili 15-minutnoj šetnji prije početka dana. Nađite nešto što vas motivira i veselite se tome svaki dan.

5. Premjestite budilicu na drugo mjesto.

Snooze je već uobičajen izraz za sve nas. Odgodimo budilicu čak i u polusnu ne bi li samo “još malo odspavali”. No ako stavite svoju budilicu na drugi kraj sobe ili dalje od kreveta, morat ćete ustati da je ugasite. Ali nemojte se nakon toga vratiti u krevet.

6. Napravite si raspored spavanja.

Jedan ciklus spavanja je 90 minuta, tako da sate spavanja tj. vrijeme kada ćete ići u krevet navečer računajte po tome. Odrasloj osobi je optimalno odspavati šest takvih ciklusa, odnosno devet sati, no u najgorem scenariju odspavajte barem šest.