Umjesto na Como, otputujte na jezero Balaton za vikend!

S dolaskom toplih i sunčanih dana, počinjemo maštati o ljetu i žudjeti za godišnjim odmorom. S obzirom na to da vrijeme  sezonskih odmora nije počelo, utješit ćemo se pokojim vikend bijegom do tad, a jezero Balaton u Mađarskoj savršeno je mjesto za takvo, kraće putovanje s prijateljima, obitelji ili boljom polovicom.

Ovo jezero možda je nekima poznato i pod nazivom Blatno jezero jer korijen riječ balaton potječe od slavenske riječi za blato, a najveće je jezero u središnjoj Europi. Poznato je i po prirodi koja ga okružuje, a nedaleko od jezera na sjevernoj strani nalazi se i nacionalni park Balatonsko Gorje koji dokazuje koliko ovaj krajolik oduševljava.

Ovo vikend putovanje super je za one koji se vole kretati jer je obala jezera Balatona, osim što je odlična za opuštanje, nudi i brojne aktivnosti. Bicikliranje se nalazi na vrhu popisa popularnih aktivnosti na obali jezera, a biciklistima se nudi mogućnost o malo zahtjevnijeg kruga oko čitavog jezera. U malenom gradiću Vonyarcvashegy, možete pronaći i školu surfanja i skijanje na vodi, a možete se i jednostavno izležavati na pješćanim plažama ili, pak, igrati odbojku.

Na zapadnom dijelu jezera nalazi se gradić Keszthely, u kojemu se nalazi prekrasna palača Festetics i dvorac Helikon koji je preuređen u muzej. Muzej je napravljen kako bi prikazao aristokratski način života u 18. stoljeću, a interijer ovog muzeja vratit će vas tako u davnu prošlost. Unutar muzeja nalazi se i savršeno očuvano knjižnica čije je perfektno stanje zaista rijetkost, a sadrži više od dva stoljeća prikupljenih knjiga i zbirki.

Grad Tapolca, koji se nalazi na oko 30 minuta vožnje automobilom od jezera, ima fantastičnu atrakciju u centru grada – podzemnu špilju koju je moguće posjetiti vožnjom u čamcu. Mill Pond je dio grada koji je iznimno poznat po slikovitosti prirode, a u blizini njega nalaze se restorani i barovi koji nude uživanje u gastronomskim delicijama mađarske kuhinje.

Jezero Balaton udaljeno je od Zagreba nešto više od dva sata vožnje automobilom, što znači da ćete imati i pregršt vremena za odmor, ako tamo odlučite provesti vikend. One koji su zainteresirani i za razgledavanje Budimpešte, razveselit će vijest da je od Balatona do mađarske metropole potrebno samo sat vremena vožnje automobilom! Ako ne znate gdje otputovati idući sunčani vikend, predlažemo da otkrijte prirodne ljepote obale jezera Balaton.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Unsplash

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0