Uživanje u cigari poseban je ritual i stil života. Sve ide veoma sporo i lagano, od odabira cigare, do pripreme za pušenje pa na kraju i samog pušenja, stoga je taj proces bitno tretirati kao umjetnost uživanja.

Uživanje duhana postaje dio kulture diljem svijeta nakon Kolumbovog otkrića Amerike u 15. stoljeću. Postoje dokazi da su stare kulture Maya uživale duhan još u 10. stoljeću, te od tuda potječe i naziv za cigare. Naime, Maye su koristile izraz sikar za smotuljak od duhana, te je on preveden u španjolski jezik kao ciggaro.

best-cuban-cigars

Iako je pušenje cigareta danas jedna od najzastupljenijih ovisnosti, ne treba je miješati s uživanjem u kvalitetnim cigarama koje je često znak imućnosti, način na koji slavimo uspjehe, povezujemo se sa starim prijateljima ili jednostavno odvajamo vrijeme za sebe.
Kada se pušenju cigara pristupa ispravno, te se pazi na kvalitetu duhana i opreme, ovaj ritual postaje umjetnost baš poput ispijanja kvalitetnih kava ili uživanja u dobroj kapljici vina.
Iznimno je bitno znati odabrati vrstu cigare, a pritom treba paziti na nekoliko stvari. Važno je da je cigara napravljena od 100% duhana, nema nepravilnosti ili malih izbočenja te je oblik i veličina prilagođena osobi koja je konzumira.
Postoji jako puno vrsta cigara, a glavna podjela vrši se po obliku, pa se tako cigare dijele na parejos koje imaju ravan kraj i figuardos u koje spadaju sve ostale.


Za početnika, svakako se preporučuje manja i tanja cigara, dok iskusni pušači već imaju svoje favorite.
Jedna od najvećih pogreški prilikom uživanja u cigarama je rezanje cigare na krivi način. Potrebno je odrezati kraj cigare, ili takozvanu glavu, odnosno dio koji se stavlja u usta, te po mogućnosti to napraviti kvalitetnim rezačem kako se cigara ne bi rascvjetala i oštetila.

Step-By-Step-Cigar-Smoking-Tutorial
Ako zaista želite usavršiti kvalitetu pušenja cigare, preporučuje se koristiti plinske upaljače, a nikako šibice jer one mogu izmijeniti okus. Cigara se treba držati iznad plamena, te je lagano okretati i pržiti duhan prilikom paljenja, a kada se vrh cigare upali možete početi s pušenjem. Mnoge pušače zbunjuje način na koji se treba uživati u cigari, jer je potrebno izbjegavati uvlačenje dima. Cigare nemaju filter, te je lagano pljuckanje cigare bez uvlačenja dima način na koji se u cigari zaista uživa bez osjećaja muke.
Uživanje u cigari poseban je ritual i stil života. Sve ide veoma sporo i lagano, od odabira cigare, do pripreme za pušenje pa na kraju i samog pušenja, stoga je taj proces bitno tretirati kao umjetnost uživanja.

90f8d12da2b67c975fc1cbb0983d2aa3
Cigare sa sobom nose i kriterije, stoga pripazite na graciozno držanje, kombinirajte ritual s kvalitetnim pićem poput viskija ili konjaka i dobrim društvom!