U Zagrebu su otvoreni novi dućani koji promoviraju zdrav život i u kojima uživamo kupovati

Utjecaj globalizacije na trgovinu na malo je prisutan u našem društvu godinama unazad. To je rezultiralo gašenjem većine malih trgovačkih obrta, kako u gradovima, tako i u manjim sredinama. Razlog k tomu je svakako konkurentnost velikih trgovina i trgovačkih lanaca.

Prema podacima iz 2017. godine, u proteklih pet godina, zatvoreno je četiri tisuće trgovačkih obrta i ugašeno 11 tisuća radnih mjesta u maloj trgovini. U posljednjih 20 godina na hrvatsko tržište stigli su globalni igrači, prepoznatljivi europski trgovački lanci. Domaći trgovci njihov dolazak nisu dočekali najspremniji. Međutim, danas domaća ponuda i domaća konkurencija uspijeva odgovoriti izazovima strane konkurencije. Trend koncentracije rasta poduzetnika u trgovini na malo uspijeva opstati. Pronašli smo hrvatske trgovce na malo koji svoj trgovački obrt imaju u gradu Zagrebu.

Konkurencija u glavnom gradu su velika trgovačka imena, međutim ove ljude to nije obeshrabrilo. Odlučili su ponuditi trgovinu kakvom smo je poznavali nekada – kvartovska trgovina s ponudom lokalnih obrtnika i OPG-ova.

LOKAL MARKET I BAR

Vlasnici Lokala su Ana, Mia i Igor koji su povezani obiteljski. Ideja za Lokal je krenula u razdoblju lockdowna, kada su počeli primjećivati koliko se potrošačke navike ljudi mijenjaju i da porijeklo hrane postaje sve veći prioritet. To je definitivno trend koji polagano raste posljednjih desetak godina, ali mu je korona kriza dala neki poseban push koji nitko nije mogao predvidjeti. Osim tih pozitivnih promjena, globalna kriza donijela je i puno negativnih – kao što je krah ekonomije, ponajviše malih i srednjih biznisa. Vlasnici ističu kako već dugo vremena maštaju o otvaranju nečega svojega. Ovime su odgovorili na potrebe tržišta, a pritom pomogli osnaživanju manjih, lokalnih proizvođača.

Kada smo ih pitali o prednostima ovakvog poslovanja, Mia nam je otkrila sljedeće: “Prednosti ovakvog dućana naspram supermarketa su brojne, ali u prvom redu to su ponuda i pristup kupcima. Našu ponudu čine proizvodi malih, lokalnih proizvođača koji se najčešće ne mogu naći na policama supermarketa jer im je proizvodni pogon nekomercijalan i premali da bi mogao zadovoljiti toliku potražnju. Proizvodi su ili eko, ili domaći, ne sadrže aditive i slično. Kako su proizvođači uglavnom jako mali, veću pažnju pridaju kvaliteti svojih proizvoda. Osim toga, mi smo zamislili Lokal kao svakodnevnu stanicu ljudi, mjesto okupljanja i druženja u kojem s našim posjetiteljima možemo razvijati dobrosusjedske odnose, a ne služiti samo kao stavka na dnevnoj to-do listi. Želimo osluškivati želje i potrebe kupaca i shodno tome im prilagođavati ponudu, te razvijati malu zajednicu istomišljenika i ljubitelja lokalnih, OPG i eko proizvoda”.

Među proizvodima koji se mogu pronaći na njihovim policama ističu se kruh i peciva iz pekare Korica, svježe mlijeko i ostali mliječni proizvode malih mljekara poput istarske mljekare Latus ili voćnih jogurta i čokoladnih mlijeka iz Milk Bara, vina malih vinara s Pelješca, Krka, Istre, Međimurja i Slavonije, craft piva zadružne pivovare Brlog, eko brašna i žitarica pogona Eko Jazo, finih umaka i namaza od Zdravo za gotovo i Volim ljuto, smrznute štrudle i knedle brenda Coprnica iz okolice Samobora, suhomesnati proizvodi Buretić bregi iz Istre, svježe povrće…

Kada govorimo o budućnosti, vlasnici su strpljivi i optimistični: “Stalno razgovaramo o novim idejama, ali moramo biti strpljivi i ići redom, tako da su trenutni planovi postaviti Lokal na noge do one razine koju smo zamislili – srediti prostor do kraja, prilagođavati ponudu kupcima i osnaživati osjećaj mikro-zajedništva svijesti o važnosti porijekla hrane i podržavanja small businessa. Neke od ideja su nam i održavanje radionica vezanih za održivost i evenata o kvalitetnoj prehrani, a trenutno se jako veselimo izradi zelenog zida na ulazu u Lokal na kojem će se nalaziti začinsko bilje koje svatko može ubrati i kasnije koristiti u kuhanju”, izjavio je Igor. Lokal se nalazi u kvartu Knežija, na adresi Davorina Bazjanca 11, a njihovu ponudu možete istražiti i putem Instagram profila.

PROLJEĆE MINI MARKET

Vlasnici ovog mini marketa su Saša Tkačenko i Ivana Gladović i radi se o obiteljskom projektu. U razgovoru su nam otkrili da je njihova primarna želja bila stvoriti mjesto na kojem kupovina kvalitetnih i zdravih proizvoda nije samo još jedan u nizu napornih zadataka koje trebamo obaviti nego ugodno iskustvo, prilika za opušteno druženje, uživanje u kavi, dobroj glazbi, predivnoj magnoliji preko puta. Osim toga im je izuzetno važno da iza svih proizvoda u Proljeću osobno stoje i da ih i sami redovito konzumiraju, da svojim kupcima predstave pažljivo odabrane proizvode.

Također nas je zanimalo čime se mogu pohvaliti u svom mini marketu i što ih razlikuje od gigantske konkurencije: “Brendovi koje možete pronaći su OPG Hruštek s proizvodima od sibirske borovnice koji su jako razveselili i nas i naše kupce, tu su i proizvodi od ekoloških kupina OPG-a Viduka, skuta i škripavac Sirane Kolačević, ovčji i kravlji sirevi Radošević i naravno nezaobilazni Milk Bar s kojim imamo vrlo zanimljivu suradnju, a jako smo sretni i ponosni da kupcima možemo ponuditi i njegov frozen yoghurt. Osim prehrambenih proizvoda, našim kupcima predstavljamo i vrhunske hrvatske kozmetičke proizvode, kao što nu Matinata skincare, 45 degrees Bale i 757, ali i eterična ulja i difuzore brenda Bioeterica. Tu su odlični Vislander ginovi, rakije i vina, Freilauf, FruChef proizvodi od sušenog voća i mnoge druge poslastice”, izjavio je Tkačenko. Proljeće se nalazi u blizini zagrebačkog Kvatrića, na lokaciji Sermageova 14a, a njihovu ponudu možete istražiti i putem Instagrama.

Kvaliteta hrane nam je postala prioritet, no često kvalitetu ne povezujemo s porijeklom hrane, što je jako bitna stavka kada zaključujemo o kvaliteti. Domaće, bez aditiva, od malog hrvatskog proizvođača – svakako zvuči najbolje. Također bi ljubav prema domaćem trebali povezati i s mjestom kupovine.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Tekst: Ana Ageljić

Fotografije: Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0