U projektu zagrebačkog restorana “Noel Art” vješto spojeni umjetnost i gastronomija
Umjetnost i visoka gastronomija kroz povijest često su bile usko povezane, od raskošnih dvorskih zabava do današnjih suvremenih likovnih predstavljanja, gastronomska ponuda neodvojiv je i uvijek poželjan dodatak. Sa željom dodatnog povezivanja ove dvije grane, Noel, jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, osmislio je sjajan projekt pod nazivom “Noel Art”, koji su jučer svečano predstavili u Galeriji specijalne policije u Zagrebu.
U izložbi sudjeluje 11 umjetnika: slikarica Hana Hanak, slikarica Ariana Herceg, slikarica i specijalizantica art terapije Vesna Matić, slikarica Alba Miočev, kipar i slikar Denis Kraškovič, kipar Matija Plavčić, slikarica Gabrijela Rukelj Kraškovič, slikar Krunoslav Stojanovski, kipar Sanjin Vinković, slikar i ilustrator Dominik Vuković, slikarica Nataša Vuković i multimedijalna umjetnica Marta Živičnjak.
Izložbu su svečano otvorili likovna kritičarka, nezavisna kustosica i urednica Iva Korbler, idejni začetnik restorana i projekta “Noel Art” Ivan Jug te slikarica i specijalizantica umjetičke terapije Vesna Matić. “Od lirske apstrakcije i intimistički obrađenih motiva, preko ekspresionističkih i nadrealističkih natruha u slikarstvu do različitih oblika apstraktnog reduciranja svijeta prema neo-konstruktivizmu ili organičkoj apstrakciji, u svojim su djelima za umjetnici okupljeni u ovom projektu promatračima i ljubiteljima umjetnosti pružili mogućnost vrlo fleksibilnog vizualno-emotivno-mentalnog povezivanja na više razina. Pri tome nisu zanemarili niti stanovite duhovite elemente umjetničkog stvaranja koji se mogu detektirati u radovima”, izjavila je Korbler.
“Započeli smo s ‘Noel Art’ projektom vođeni vizijom da je gastronomija umjetnost i umjetnost je povezivanje gastronomije, vizualne umjetnosti, umjetnika, gostiju, servisa i kuhinje. U umjetničkom projektu je sudjelovalo 11 umjetnika s kojima smo ostvarili zaista izuzetnu suradnju. Svaki umjetnik je donio nešto drugačije i kreativno sa sobom i kroz svoje radove je započeo posebnu interakciju s gostima. Nadalje, gosti su bili u mogućnosti uz pomoć našeg chefa Bruna Vokala doživjeti i zanimljiv organoleptički spoj gastronomije i umjetnosti, ne samo kroz razne art sljedove, već i kroz interaktivno slikanje na tanjurima. Sve što smo proveli u sklopu ovog projekta rado bi ponovio kao jedno drugačije i lijepo iskustvo”, istaknuo je Jug.
Jedna od sudionica i koordinatora ovog projekta, akademska slikarica Vesna Matić, za Noel izrađuje predivno posuđe na kojem su poslužuju kreacije chefa restorana: “U sklopu ‘Noel Art’ projekta meni se poslužuje na unikatnom posuđu koje sam ručno oslikala. Spoj keramike maštovitih oblika i boja te vrhunske gastronomije u posebnom vizualno umjetničkom okruženju, uvodi promatrača i korisnika u svijet kreativnosti potičući ga na oživljavanje svih osjetila”.
Na otvorenju su bila prisutna i lica iz hrvatskog javnog života, poput Ivane Petković Čevra, Emila Tedeschija mlađeg sa suprugom Nikom Perenčević Tedeschi, Ivane Pirizović i drugih. Posebno za ovu prigodu, bar manager restorana Karlo Ferenčak i barmen te premium spirits brand ambasador Coca-Cola HBC Adria Matija Kostić osmislili su dva originalna koktela, u kojima su gosti uživali uz fine zalogaje iz kreativne gastro Noel tvornice.
Izložba “Noel Art” je otvorena u partnerstvu s “Raise The Bar”, obrazovnim programom Coca-Cola HBC Hrvatska čiji je cilj unaprijediti kvalitetu znanja radnika u ugostiteljstvu i turizmu. Radove možete pogledati do 28. travnja, od 10 do 19 sati, u Galeriji specijalne policije (Trg žrtava fašizma 1, Zagreb), a više informacija o art projektu možete otkriti na ovom linku.
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: Iva Lulić